Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποια χώρα και γιατί θέλει να βάλει τέλος στην στολή της «σέξι νοσοκόμας»

Ποια χώρα και γιατί θέλει να βάλει τέλος στην στολή της «σέξι νοσοκόμας»

Να σταματήσει να διακινείται η στολή της «σέξι νοσοκόμας» η οποία σεξουαλικοποιεί την εικόνα των γυναικών που εργάζονται στον τομέα της Υγείας επιχειρούν οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στην Ισπανία.

Τέλος στην στολή «σέξι νοσοκόμας» που πωλούν οι καταστηματάρχες στο Halloween επιχειρεί να βάλει το συμβούλιο νοσηλευτών στην Ισπανία, με το επιχείρημα ότι διαστρεβλώνουν την εικόνα του κοινού για το επάγγελμα και διαιωνίζουν μια «σεξουαλικοποιημένη» εικόνα των γυναικών, που εργάζονται στον τομέα της Υγείας.

Το συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί 330.000 άντρες και γυναίκες νοσοκόμες σε όλη την Ισπανία , είπε ότι τα κοστούμια δεν είχαν θέση σε μια σύγχρονη και ισότιμη κοινωνία. Επίσης επέκρινε τις στολές νοσοκόμων «ζόμπι» και «δολοφόνων».

«Καθώς οι άνθρωποι ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Halloween και την Ημέρα των Αγίων Πάντων, το γενικό νοσηλευτικό συμβούλιο εκφράζει τη θλίψη του για τον πολλαπλασιασμό των κοστουμιών που έχουν προσβλητικό και εξευτελιστικό περιεχόμενο όσον αφορά το επάγγελμα», ανέφερε η ανακοίνωσή, σύμφωνα με τον Guardian.

«Πάρτε, για παράδειγμα, τα πολύ κοντά και σέξι ρούχα των νοσοκόμων που δεν μοιάζουν καθόλου με πραγματικές στολές. Και μετά υπάρχουν οι στολές λουσμένες στο αίμα, οι δολοφόνοι και οι ζωντανοί-νεκροί, όλα αυτά είναι πλέον τυπικά αυτής της γιορτής που έχει εδραιωθεί τόσο πολύ στη χώρα μας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων».

«Το επάγγελμα έχει εξελιχθεί, αλλά τα στερεότυπα επιμένουν»

Το συμβούλιο επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς τα καταστήματα να σταματήσουν να πωλούν κοστούμια που «συνδέουν παραδόξως τον θάνατο και τον φόνο» με τους επαγγελματίες των οποίων η δουλειά είναι να βοηθούν στη θεραπεία και τη φροντίδα των ανθρώπων.

«Τις προσβάλει»

«Στις γυναίκες και στους άνδρες νοσοκόμους δεν αρέσει να υπομένουν τα σχόλια γύρω από τις στολές «σέξι νοσοκόμα», «νοσοκόμα-δολοφόνος» ή «νοσοκόμα-ζόμπι», καθώς τις προσβάλλει», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Φλορεντίνο Πέρεθ Ράγια. «[Αυτά τα ρούχα] βλάπτουν τη δημόσια εικόνα ενός επαγγέλματος του οποίου η αφοσίωση απαιτεί όχι μόνο κορυφαία ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά προσόντα, αλλά και το οποίο αναγνωρίζεται ως προπύργιο της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης».

«Δεν επικρίνουμε μόνο το Halloween», είπε η αντιπρόεδρός του, Raquel Rodríguez Llanos. «Καλούμε όλες τις μητέρες και τους πατέρες να μην ντύνουν τους γιους και τις κόρες τους με κοστούμια που είναι προσβλητικά για το επάγγελμα γιατί έτσι αυτές οι πρακτικές κανονικοποιούνται και συνεχίζονται μέχρι την ενηλικίωση».

Οι νοσοκόμες στον Καναδά εξέδωσαν παρόμοια έκκληση πέρυσι, λέγοντας ότι ο «ερωτισμός του επαγγέλματος» από τα κοστούμια ήταν κοινωνικά και επαγγελματικά απαράδεκτος.

«Το επάγγελμα έχει εξελιχθεί, αλλά τα στερεότυπα επιμένουν», δήλωσε ο Luc Mathieu, πρόεδρος του Τάγματος Νοσηλευτών του Κεμπέκ (OIIQ). «Οι νοσηλευτές ασκούν ένα επιστημονικό επάγγελμα και η τεχνογνωσία τους πρέπει να είναι περισσότερο γνωστή και να εκτιμάται. Είναι καιρός να αλλάξουν οι αντιλήψεις».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024