Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Halloween δεν σημαίνει ότι μπορείς να χουφτώνεις τον άλλον» - Η σκοτεινή πλευρά μιας ξένης παράδοσης

«Halloween δεν σημαίνει ότι μπορείς να χουφτώνεις τον άλλον» – Η σκοτεινή πλευρά μιας ξένης παράδοσης

Μια φαινομενικά αθώα γιορτή της Δύσης που όμως κρύβει σοβαρούς κινδύνους

Μέχρι και τον 19ο αιώνα, ακόμα και στις ΗΠΑ δεν ήταν γνωστό. Οι Αμερικανοί το «κόλλησαν» από τους Ιρλανδούς και Σκότους μετανάστες. Η γιορτή του Χάλοουιν (Halloween) –το οποίο φαίνεται να έχει κελτικές ρίζες- είναι μια παράδοση που αγκαλιάστηκε στις ΗΠΑ, αλλά και άλλες αγγλοσαξονικές χώρες. Στην Ελλάδα έχει κάνει την εμφάνισή του κυρίως σε κάποιες περιοχές στην Αθήνα.

Στις χώρες όμως που ισχύει για τα καλά, και περισσότερο στις ΗΠΑ, η περίεργη αυτή γιορτή κρύβει πολλούς κινδύνους για τη νεολαία και όχι μόνο, αναγκάζοντας εκπαιδευτικούς φορείς και πανεπιστήμια να εκδίδουν οδηγίες όταν πλησιάζουν οι μέρες της διασκέδασης

«Αν και θέλουμε να απολαύσετε το Σαββατοκύριακο, θέλουμε επίσης να γνωρίζετε ότι η πραγματικότητα αυτών των διακοπών είναι ότι υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι, όπως αυξημένη σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση, μαζί με γενική ανάρμοστη συμπεριφορά μαθητή που σχετίζεται με το Halloween», αναφέρεται σε ενημερωτική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Κολοράντο προς τους φοιτητές του.

«Από μάγισσες μέχρι φαντάσματα και δαίμονες που ρουφούν το αίμα, το Halloween είναι μια γιορτή φόβου» λέει μια φανατική θαυμάστρια της γιορτής. «Είναι αυτό που πουλά τα κοστούμια όλων των αγαπημένων μας τεράτων της ποπ κουλτούρας. Είναι αυτό που μας κάνει να πηγαίνουμε στις αίθουσες για τις νεότερες ταινίες τρόμου κατά τη διάρκεια της τρομακτικής σεζόν».

Το περίεργο μαύρο ντύσιμο σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ κατά κάποιο τρόπο απελευθερώνει επικίνδυνα ένστικτα.

Σύμφωνα με στατιστικές προηγούμενων ετών, περισσότερο από το 50% όλων των σεξουαλικών επιθέσεων στο κολέγιο συμβαίνουν το φθινόπωρο (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος ή Νοέμβριος). Περισσότερο από το 95% όλων των σεξουαλικών επιθέσεων που βιώνουν μαθητές διαπράττονται από κάποιον που γνωρίζει το θύμα.

Τα στατιστικά στοιχεία του Πανεπιστημίου του Κολοράντο έχουν δείξει ότι το Σαββατοκύριακο του Halloween αντιπροσωπεύει το 6-7% όλων των παραβατικών περιπτώσεων. Στη γιορτή του 2016, 168 μαθητές παραπέμφθηκαν στα πειθαρχικά όργανα του τμήματος.

Γυναίκες με χρώμα σώματος ποζάρουν για φωτογράφους πριν συμμετάσχουν στην παρέλαση του Χάλοουιν στο Μανχάταν, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 31 Οκτωβρίου 2016. (REUTERS/Andrew Kelly)

«Το Halloween δεν είναι δικαιολογία για να χουφτώσεις κάποιον ή να εμπλακείς σε σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς τη συγκατάθεσή του άλλου/ης. Η συναίνεση είναι ένα ξεκάθαρο, νηφάλιο ναι. «Σιγά», «Δεν είμαι σίγουρος/η», «Θα πρέπει να περιμένουμε» δεν είναι συναίνεση»» έχει σημειώσει το στέλεχος επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Dell Rae Ciaravola.

Η παγίδα του ντυσίματος

Το περίεργο μαύρο ντύσιμο σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ κατά κάποιο τρόπο απελευθερώνει επικίνδυνα ένστικτα. Πολλές φορές, μάλιστα, κοπέλες που υιοθετούν μια αποκαλυπτική ή για πολλούς προκλητική αμφίεση και μπορεί να πέσουν θύμα σεξουαλικής επίθεσης, τα βρίσκουν σκούρα στα δικαστήρια όσο και τις αστυνομικές αρχές. Το ντύσιμό τους έχει απαλλάξει κατηγορούμενους για βιασμό. Σε δίκη του 2018 ο κατηγορούμενος απαλλάχτηκε τον κατηγοριών βιασμού στο Πανεπιστήμιο του Γέηλ.

Όπως, όμως έχει γράψει η Lily Puckett στο Teen Vogue, «Ένα κοστούμι, όπως κάθε άλλη μορφή ένδυσης, δεν είναι πρόσκληση για ενοχλήσεις ή παρενόχληση — ούτε όταν αυτό το κοστούμι αντιπροσωπεύει κάτι [που για] τη κοινωνία φαίνεται «απαράδεκτο» τις υπόλοιπες 364 ημέρες της χρονιάς. Αν κάποιος φοράει εσώρουχα με αυτιά λαγουδάκι a la Mean Girls, αυτό είναι δικαίωμά του και δεν έχει κυριολεκτικά καμία σχέση με κανέναν άλλο».

Έτσι, τα κοστούμια μπορούν να αυξήσουν εντυπωσιακά τον παράγονται κινδύνου. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη για τον The Independent, το 55% των ανδρών πίστευε ότι «όσο πιο αποκαλυπτικά είναι τα ρούχα που φοράει μια γυναίκα, τόσο πιο πιθανό είναι να παρενοχληθεί ή να της επιτεθεί».

Έτσι, η εκπαιδευτική κοινότητα του Πανεπιστημίου του Κολοράντου, προειδοποιεί τους φοιτητές να προσέχουν άτομα που:

  • Εξαναγκάζουν ή πιέζουν κάποιον να κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ή να καταναλώσει περισσότερα από αυτά που νιώθει άνετα.
  • Ξεκινούν να έρχονται σε ερωτική επαφή επειδή πιστεύουν ότι το άλλο άτομο είναι μεθυσμένο και/ή λιγότερο πιθανό να αντισταθεί.
  • Απομονώνουν κάποιον που έχει πιει πάρα πολύ ή έχει αρνητική εμπειρία ναρκωτικών.
  • Που δεν λένε σε κάποιον τι περιέχει το ποτό του
  • Ντύνονται ή υιοθετούν συμπεριφορές εναντίον ατομών με βάση την ταυτότητά τους.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024