Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαθιά ριζωμένος σεξισμός

Βαθιά ριζωμένος σεξισμός

Πιστέψαμε ότι αρκούσαν μερικές καταδίκες, κάποιες αλλαγές που καθιστούν το νομικό πλαίσιο αυστηρότερο και ορισμένες «καμπάνιες» για να αναμετρηθούμε με ένα πρόβλημα

Δεν χρειαζόμαστε τις κατά καιρούς υποθέσεις «επωνύμων», που κυριαρχούν σε μια επικαιρότητα που τρέφεται από τα «σκάνδαλα», ως υπενθύμιση της αναπαραγωγής σεξιστικών στερεοτύπων, πατριαρχικών λογικών και κακοποιητικών συμπεριφορών μέσα στην κοινωνία.

Εκτός και εάν όντως πιστέψαμε ότι αρκούσαν μερικές καταδίκες, κάποιες αλλαγές που καθιστούν το νομικό πλαίσιο αυστηρότερο και ορισμένες «καμπάνιες» για να αναμετρηθούμε με ένα πρόβλημα που έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και πολύ βαθύτερες ρίζες.

Δεν υποτιμώ ούτε τα βήματα προς την τυπική ισότητα (που οι στατιστικές δείχνουν ότι απέχει πολύ από την πραγματική ισότητα), ούτε την αποσαφήνιση ότι «σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός», ούτε τις προσπάθειες να κάνουμε τον δημόσιο λόγο πιο συμπεριληπτικό (και ας υπάρχουν ακόμη φωνές που λοιδορούν την «πολιτική ορθότητα»).

Ομως, οι κακοποιητικές συμπεριφορές και οι πραγματικές ανισότητες εξακολουθούν να αναπαράγονται ακριβώς επειδή υποστηρίζονται από ευρέως διαδεδομένα στερεότυπα και αντιλήψεις που ενίοτε βιώνονται από τα υποκείμενα ως η «φυσιολογική» πρόσληψη της πραγματικότητας.

Την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ο σεξισμός αναπαράγει μια σχέση άνιση και εξουσιαστική που βρίσκεται σε άμεση συνέργεια με άλλες εξουσίες και ιεραρχίες, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές, ενισχύοντας και παγιώνοντάς τες.

Αυτό με τη σειρά του ορίζει και ένα φάσμα αναγκαίων μετασχηματισμών που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια κάποιων θεσμικών παρεμβάσεων ή εκστρατειών ευαισθητοποίησης. Πολύ περισσότερο παραπέμπει σε μια συνολικότερη διαδικασία κοινωνικής αλλαγής, τους τρόπους με τους οποίους θα σταματήσει η αναπαραγωγή στερεοτύπων αρρενωπότητας που εύκολα εκβάλλουν στη βία και την κακοποίηση, την εξασφάλιση ότι η πραγματική ανισότητα στους χώρους εργασίας δεν θα συγκαλύπτεται πίσω από την «ελευθερία της αγοράς και της επιχειρηματικότητας», τα βήματα ώστε η οικογένεια να μην αντιμετωπίζεται ως άβατο πίσω από το οποίο βασιλεύει η βία και η κακοποίηση.

Αυτές οι προτεραιότητες σημαίνουν ότι οι κρίσιμες συμμαχίες για την επίτευξη τέτοιων στόχων περιλαμβάνουν πρώτα και κύρια τα κινήματα που προτάσσουν τα κοινωνικά δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024