Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάμπλο Πικάσο: «Δεν είμαι 84 ετών, είμαι, απλούστατα, τέσσερις φορές είκοσι»

Πάμπλο Πικάσο: «Δεν είμαι 84 ετών, είμαι, απλούστατα, τέσσερις φορές είκοσι»

Ο ζωγράφος που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1881 ήταν επίσης ποιητής και θεατρικός συγγραφέας ενώ έχουν διασωθεί περισσότερα από 300 ποιήματα και δύο θεατρικά έργα του.

Ο μεγάλος εικαστικός και καλλιτέχνης γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας και η αγάπη του για την τέχνη ξεκίνησε πολύ νωρίς στη ζωή του, όταν ήταν μόλις 13 χρόνων. Σε εκείνη την ηλικία, το 1895, παρουσίασε μάλιστα και την πρώτη του έκθεση σε ένα κατάστημα στην Calle Real της Coruña.

Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι το τέλος της ζωής του δημιουργούσε. Το πλήρες όνομά του δεν προσφωνείται εύκολα αφού ήταν Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Clito Ruiz y Picasso.

Υπήρξε ιδιαίτερα εκκεντρική προσωπικότητα ενώ δεν είναι λίγα αυτά που εχουν γραφτεί για τη σκοτεινή σχέση του με τις γυναίκες. Παντρεύθηκε δύο φορές, αλλά η ερωτική ζωή του είναι πολύ πλούσια. Υπήρξε εποχή που οι έρωτές του ήταν αλλεπάλληλοι δοκιμάζοντας ευτυχισμένες στιγμές, αλλά  και πολλές απογοητεύσεις που επηρρέασαν το έργο του.

Για εμένα υπάρχουν δύο είδη γυναικών, οι βασίλισσες και τα χαλάκια της πόρτας

Πηγή έμπνυεσης πάντα οι γυναίκες για εκείνον

O έρωτας είναι το μόνο πράγμα για το οποίο αξίζει να υποφέρης

Η λίστα των γυναικών που αγάπησαν τον Πικάσο δεν είναι σύντομη Françoise Olivier, Marcelle Humbert, γνωστή και ως Eva Gouel, Gaby Lespinasse, Olga Jojlova (η πρώτη του σύζυγος), Marie Thérèse Walter, Dora Maar, Françoise Gilot, Geneviève Laporte, Jacqueline Roque (η δεύτερη σύζυγός του). Ο καλλιτέχνης τις έκανε να τον ερωτευτούν, αλλά δεν ήταν λίγοι οι μοιραίοι έρωτες στη ζωή του που οδήγησαν σε καταστροφικές και επικίνδυνες διαδρομές.

Η Olga πέθανε εκδιωγμένη, η Marie Thérèse κρεμάστηκε σε ηλικία 68 ετών, η Jacqueline αυτοκτόνησε το 1986 με ένα περίστροφο και η Dora δεν ξεπέρασε ποτέ τη βαθιά κατάθλιψη, στην οποία βυθίστηκε μετά τον χωρισμό της με τον καλλιτέχνη.

Οι δεσποινίδες της Αβινιόν»- 1907, απεικονίζει πέντε γυμνές – πόρνες γυναίκες

Η μακρά πορεία του στα εικαστικά που τον οδήγησε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες

Ο Πικάσο μπήκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο παραγωγικός ζωγράφος όλων των εποχών, με μια επαγγελματική καριέρα που διήρκεσε 75 χρόνια. Υπολογίζεται ότι ο καλλιτέχνης δημιούργησε περισσότερους από 13.500 πίνακες, 100.000 χαρακτικά, 34.000 εικονογραφήσεις, 300 γλυπτά και μεγάλο αριθμό κεραμικών έργων.

Ο σημαντικότερος -και, φυσικά, εκτενέστερος- κατάλογος του έργου του συντάχθηκε από τον Γάλλο κριτικό τέχνης, συλλέκτη και εκδότη Christian Zervos και περιλαμβάνει 16.000 αναπαραγωγές έργων του καλλιτέχνη.

Τα πολιτικά του πιστεύω

Ο Πικάσο δήλωνε επίσημα αντιφασίστας, υποστήριζε πάντα την Ισπανική Δημοκρατία, συμμετείχε στη γαλλική Αντίσταση, ήταν ενεργό μέλος του κινήματος ειρήνης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και υποστηρικτής του διεθνούς κομμουνισμού.

Εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1947, αλλά είχε μια περίπλοκη σχέση με αυτό, καθώς δεν ενέκρινε την καταστολή της ουγγρικής εξέγερσης ή της Άνοιξης της Πράγας. Ακόμα κι έτσι, παρέμεινε πιστός στα μαρξιστικά ιδεώδη μέχρι το θάνατό του το 1973. Έλαβε το Βραβείο Ειρήνης Στάλιν το 1950 και το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1962.

Ο Πάμπλο Πικάσο πέθανε στις 8 Απριλίου του 1973.

Μυστικό της μακροζωίας

Ο Πάμπλο Πικάσο έλεγε κάποτε τα ακόλουθα:

«Σαν καλλιτέχνης, ζω σύμφωνα με τον δικό μου ρυθμό ζωής. Τρώγω, όταν πεινώ, κοιμάμαι όταν νυστάζω, σηκώνομαι όποτε θέλω. Η τροφή μου είναι απλή. Δεν πίνω ποτέ αλκοόλ, καπνίζω ένα πακέττο τσιγάρα την ημέρα, κάνω μασάζ στο σώμα μου, συμβουλεύομαι τακτικά τον γιατρό μου και κοιμάμαι δέκα έως δώδεκα ώρες. Αποφεύγω κάθε τι που μου είναι δυσάρεστο. Ζω πάντα με το παρόν και καταστρώνω σχέδια για την αύριο».

Ο Πάμπλο Πικάσο πέθανε το 1973, σε ηλικία 92 ετών.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024