Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Femme à la Montre» του Πικάσο, αξίζεις τελικά 120 εκατομμύρια;

«Femme à la Montre» του Πικάσο, αξίζεις τελικά 120 εκατομμύρια;

Το έργο «Femme à la Montre» απεικονίζει τη κρυφή ερωμένη του Πικάσο και πρόκειται να πουληθεί από τον οίκο Sotheby's για ένα εξωφρενικό ποσό.

Βρισκόμαστε πίσω στο 1932. Ο Πάμπλο Πικάσο, μια από τις σημαντικότερες φιγούρες της τέχνης του 20ου αιώνα, ζωγραφίζει ένα πορτρέτο της «χρυσής μούσας» και μυστικής ερωμένης του, Marie-Thérèse Walter.

Το έργο «Femme à la Montre» αποτελεί ένα από τα τρία μεγάλα έργα του καλλιτέχνη που απεικονίζεται ρολόι. Τα ρολόγια γοήτευαν τον Πικάσο και λέγεται πως είχε αρκετά όμορφα και ακριβά τέτοιου είδους αξεσουάρ.

Marie-Thérèse Walter

Το πορτρέτο της Marie-Thérèse Walter , Femme à la Montre, πρόκειται να εκτεθεί για πρώτη φορά στο Λονδίνο. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι πέντε ημέρες και έπειτα θα βγεί σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s τον επόμενο μήνα. Εκτιμάται ότι η τελική τιμή πώλησης του θα αγγίξει τα 120 εκατομμύρια δολάρια (99 εκατομμύρια £).

Ο Πικάσο ζωγράφισε το Femme à la Montre κατά τη διάρκεια της ανόδου της καλλιτεχνικής του πορείας, καθώς προετοιμαζόταν για την πρώτη του αναδρομική έκθεση μεγάλου βεληνεκούς στο Παρίσι σε ηλικία 50 ετών.

Το 1932 και για τα επόμενα πέντε χρόνια, ήταν η ερωμένη του Πικάσο

Είχε ερωτικό δεσμό με την Walter για αρκετά χρόνια, μια σχέση που ξεκίνησε όταν ο καλλιτέχνης, τότε 45 ετών, εντόπισε τη 17χρονη μέσα από το παράθυρο της Galeries Lafayette στο Παρίσι. Τον ενέπνευσε να δημιουργήσει έργα ζωγραφικής και γλυπτά, μερικά από τα οποία θεωρούνται τα σπουδαιότερα έργα στην οκτώ δεκαετιών καριέρα του Πικάσο.

Δείτε το βίντεο 

Το πολύχρωμο και ζωηρό έργο «Femme à la Montre απεικονίζει την Walter καθισμένη και με προφίλ. Στον καρπό της είναι ένα ρολόι με έντονο κίτρινο λουράκι.

«Ο Πικάσο είναι «όλος πάθος», αλλά το συγκεκριμένο πάθος του με τα ρολόγια είναι κάτι που δεν είναι γενικά γνωστό», δήλωσε ο Simon Shaw, αντιπρόεδρος του Sotheby’s για τα παγκόσμια έργα τέχνης.

»Ήταν ένας απίστευτα κομψός άντρας, που τον ενδιέφερε πολύ η «βασιλική» του ταυτότητα. Επιπροσθέτως ήταν λάτρης και γνώστης των καλών ρολογιών. Τα ρολόγια που φοράει σε κάποιες από τις φωτογραφίες του, βραβεύονται από τους συλλέκτες ρολογιών».

Ανάμεσα στα ρολόγια που ανήκαν στον Πικάσο ήταν ένα Jaeger-LeCoultre από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, ένα Patek Philippe της δεκαετίας του 1950 και ένα Rolex GMT-Master της δεκαετίας του 1960.

Photo: Instagram/ Paul Redmayne

«Madonna πάνω στον θρόνο της»

Στο πορτρέτο, η Walter απεικονίζεται ως μια «Madonna πάνω στον θρόνο της», σύμφωνα με τον Shaw. Το 1932 και για τα επόμενα πέντε χρόνια, ήταν η ερωμένη του Πικάσο. Το ζευγάρι είχε κρυφή σχέση, καθώς ο καλλιτέχνης ήταν παντρεμένος με την Όλγα. Το ρολόι είναι πιθανόν να αντικατοπτρίζει τον κλεμμένο χρόνο που πέρασαν μαζί, ο Πικάσο και η Walter.

Περίπου 120 έργα τέχνης πρόκειται να πουληθούν από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη στις 8 Νοεμβρίου σε μια δημοπρασία που θα μπορούσε να αποφέρει έως και 500 εκατομμύρια £

Το πορτρέτο αγοράστηκε το 1968 από την Emily Fisher Landau, μια από τις μεγαλύτερες συλλέκτες έργων τέχνης του 20ου αιώνα. Το κρέμασε πάνω από το τζάμι στο σαλόνι του διαμερίσματός της στη Νέα Υόρκη. Μέχρι να πεθάνει, σε ηλικία 102 ετών, η συλλογή έργων τέχνης της θα μπορούσε να κοσμεί πολλά μουσεία.

Η Fisher Landau άρχισε να συλλέγει έργα τέχνης, έπειτα από τη διάρρηξη  που της «κόστισε» διαμάντια, σμαράγδια, ρουμπίνια και ζαφείρια που ήταν δώρα από τον σύζυγό της. Αντί να αντικαταστήσει τα κοσμήματα, η Fisher Landau αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη γενναία αποζημίωση της ασφαλιστικής για να αγοράσει πίνακες και γλυπτά.

Περίπου 120 έργα τέχνης πρόκειται να πουληθούν από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη στις 8 Νοεμβρίου σε μια δημοπρασία που θα μπορούσε να αποφέρει έως και 500 εκατομμύρια £.

Το Femme à la Montre ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος πίνακας, είπε ο Shaw. Το ρεκόρ τιμής πώλησης για έργο του Πικάσο μέχρι σήμερα είναι σχεδόν 180 εκατομμύρια δολάρια που επιτεύχθηκε το 2015 για το Les Femmes d’Alger (έκδοση «O»).

Το Femme à la Montre θα εκτεθεί στον οίκο Sotheby’s, στο Λονδίνο, από 7 έως 11 Οκτωβρίου.

*Με πληροφορίες από Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Sotheby – Instagram

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024