Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μουσείο της Βαρκελώνης διοργανώνει έκθεση που μπορεί να επισκεφθεί κανείς εντελώς γυμνός

Το μουσείο της Βαρκελώνης διοργανώνει έκθεση που μπορεί να επισκεφθεί κανείς εντελώς γυμνός

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλονίας και η Λέσχη Νατουραλιστών της Καταλονίας προγραμμάτισαν μια πολύ ιδιαίτερη επίσκεψη στην έκθεση «The Riace bronzes», στις 28 Οκτωβρίου του 2023.

Η εντελώς γυμνή επίσκεψη σε ένα μουσείο -αν και τα παπούτσια συνιστώνται- είναι πλέον δυνατή στη Βαρκελώνη. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλονίας και η Λέσχη Νατουραλιστών της Καταλονίας έχουν προγραμματίσει μια πολύ ιδιαίτερη επίσκεψη στην έκθεση «The Riace bronzes», στις 28 Οκτωβρίου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους του καλλιτέχνη Luigi Spina, στις οποίες εμφανίζονται δύο γυμνά αγάλματα του 5ου αιώνα π.Χ. Η ιδέα πίσω από αυτή την εμπειρία, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του μουσείου, είναι ότι οι επισκέπτες μπορούν κατά κάποιον τρόπο να δουν τον εαυτό τους να αντανακλάται στο έργο «στην ίδια κατάσταση που βρίσκονται και οι ίδιοι, εντελώς γυμνοί και περιτριγυρισμένοι από άλλα σώματα».

«Εξεπλάγην από τη φυσικότητα με την οποία εξατμίζονται γρήγορα λανθασμένες προκαταλήψεις αιώνων» λέει η ιστορικός

«Μια υπέροχη εμπειρία»

Η ιστορικός τέχνης, ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας Irene Vicente Salas είναι η ξεναγός της έκθεσης. Το περασμένο καλοκαίρι, η Vicente σκηνοθέτησε την προσωρινή έκθεση τέχνης Corpus στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας, ένα μοντάζ που έφερε χορό, τσίρκο και μουσική στο μουσείο και χρησίμευσε ακόμη και ως αφορμή για την ανάλυση ορισμένων έργων. «Από εκεί και πέρα με ρώτησε η Λέσχη Νατουραλιστών της Καταλονίας αν θα ήταν δυνατόν να κάνω μια γυμνή ξενάγηση στην έκθεση. Το εξέτασα και μου φάνηκε ότι θα ήταν μια υπέροχη εμπειρία» λέει.

Στις 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη. Τριάντα γυμνοί άνθρωποι περπάτησαν στους διαδρόμους του μουσείου ακολουθώντας τις υποδείξεις της Vicente, η οποία παρείχε και τις εξηγήσεις της για την απουσία κάθε είδους ενδυμασίας. «Μια πολύ ιδιαίτερη σχέση δημιουργείται με τις εικόνες των γυμνών κομματιών και, για μένα -δεν είμαι γυμνίστρια, αν και το εξασκώ σποραδικά- εξεπλάγην από τη φυσικότητα με την οποία εξατμίζονται γρήγορα λανθασμένες προκαταλήψεις αιώνων» λέει η ιστορικός.

Υπάρχει ζήτηση

Οι τεράστιες φωτογραφίες της έκθεσης δείχνουν τα γλυπτά που βρέθηκαν το 1972 στον βυθό της θάλασσας της Καλαβρίας, με λεπτομέρειες από διάφορα μέρη του σώματος των γλυπτών.

Η είσοδος για αυτή την εμπειρία γυμνισμού είναι 7 ευρώ και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καταλονίας, οι θέσεις είναι περιορισμένες. «Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια πρωτοβουλία. Στο μουσείο της Cerdanyola (Βαρκελώνη) έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επισκέψεις γυμνιστών, αλλά είναι αλήθεια ότι δεν είναι συχνές και ότι οι πολίτες απαιτούν αυτές τις εκδηλώσεις» λέει η Vicente.

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024