Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Goldman Sachs: Δεν βλέπει περαιτέρω υποχώρηση του σέκελ - Οι traders τεστάρουν την κεντρική τράπεζα

Goldman Sachs: Δεν βλέπει περαιτέρω υποχώρηση του σέκελ – Οι traders τεστάρουν την κεντρική τράπεζα

Στο χαμηλό 8ετίας οδήγησαν το σέκελ οι traders συναλλάγματος

Στο χαμηλό 8ετίας οδήγησαν το σέκελ οι traders συναλλάγματος, το οποίο βρέθηκε για λίγο στο συμβολικό όριο των 4 ανά δολάριο, καθώς τεστάρουν την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει την πτώση της αγοράς από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, σύμφωνα με το Bloomberg.

Έχει χάσει περισσότερο από 3% την τελευταία εβδομάδα

Η συνεδρίαση της Δευτέρας διαμορφώνεται ως η χειρότερη ημέρα για το νόμισμα από την αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν από μία εβδομάδα και πλέον. Το σέκελ αποδυναμώθηκε έως και 0,6% στα 4,0014 έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας απώλειες για έκτη μέρα.

Έχει χάσει περισσότερο από 3% την τελευταία εβδομάδα καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις, ακόμη και αν η μεταβλητότητα έχει μειωθεί μετά την ανακοίνωση από την Τράπεζα του Ισραήλ δέσμης μέτρων ύψους 45 δισ. δολαρίων για την εξομάλυνση των διακυμάνσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Πτώση βλέπει η Citigroup

Η αντιπαράθεση στην αγορά έφτασε σε μια δύσκολη στιγμή για το Ισραήλ, με τον κορυφαίο διπλωμάτη του Ιράν να δηλώνει ότι μια επέκταση του πολέμου γίνεται «αναπόφευκτη». Στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup ξεκίνησαν τη Δευτέρα ένα πτωτικό στοίχημα κατά του σέκελ, λέγοντας ότι η σύγκρουση φαίνεται να «εισέρχεται σε νέα φάση».«Στο Ισραήλ, αναμένουμε ότι το σέκελ πιθανότατα θα συνεχίσει να υποαποδίδει λόγω της τρέχουσας αβεβαιότητας, ακόμη και αν ο ρυθμός της πιθανής υποτίμησης περιοριστεί από την Τράπεζα του Ισραήλ», έγραψαν σε σημείωμά τους.

Τα ομόλογα σε δολάρια της χώρας διεύρυναν τις απώλειες, με την απόδοση του τίτλου που λήγει το 2030 να εκτοξεύεται κατά 17 μονάδες βάσης στο 5,9%. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές ανέκαμψαν, με τον δείκτη αναφοράς TA-35 να σημειώνει άνοδο 2,5% μετά την πτώση του την Κυριακή.

Θετικά μηνύματα από το ισοζύγιο πληρωμών βλέπει η Goldman

Παρόλα αυτά, κατά την άποψη των στρατηγικών της Goldman Sachs  το σέκελ είναι απίθανο να υποτιμηθεί σημαντικά περαιτέρω. Είπαν ότι το Ισραήλ έχει πολλά αποθέματα για να αντισταθμίσει το νόμισμα και δήλωσαν ότι το ισοζύγιο πληρωμών είναι «πολύ πιο υγιές» σε σχέση με τις προηγούμενες συγκρούσεις, όταν σημειώθηκαν «σημαντικές οικονομικές εισροές από το εξωτερικό», με τη μορφή βοήθειας και άλλων οικονομικών μεταβιβάσεων που συνέβαλαν στη στήριξη του σέκελ, προσθέτουν.

Οι πρόσφατες κινήσεις στην ισραηλινή συναλλαγματική ισοτιμία υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει δραστηριοποιηθεί στην πώληση δολαρίων, σύμφωνα με την Bank Hapoalim. «Η επικρατούσα εκτίμηση στην αγορά είναι ότι οι ξένοι συμμετείχαν στην πώληση σέκελ», υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας με έδρα το Τελ Αβίβ.

Οι έμποροι δικαιωμάτων προαίρεσης βλέπουν μόνο περίπου 20% πιθανότητα το σέκελ να εξασθενήσει πάνω από το 4,1 έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους, ένα επίπεδο που η κεντρική τράπεζα φαίνεται να υπερασπίζεται από το 2012.

«Η ισχυρή οικονομία επέτρεψε στην Τράπεζα του Ισραήλ να δημιουργήσει ένα είδος τείχους προστασίας που κατάφερε να διαχωρίσει -εν μέρει- τις αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από τις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η Bank Hapoalim.

Το Υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πούλησε χρέος ύψους 2 δισ. σέκελ (500 εκατ. δολάρια) στο πλαίσιο μιας συνήθους προσφοράς χρέους. Οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων ξένων και τοπικών τραπεζών, ζήτησαν πάνω από πέντε φορές το ποσό των προσφερόμενων τίτλων. Η κυβέρνηση πούλησε επίσης 20 δισ. γεν (134 εκατ. δολάρια) τριετών ομολόγων σε έναν ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή.

Στο πλαίσιο εκστρατείας υποστήριξης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, οι ανάδοχοι ομολόγων βοήθησαν να συγκεντρωθούν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια, με τα περισσότερα χρήματα να προέρχονται από πολιτείες, ιδρύματα και τοπικές αρχές από την Πενσυλβάνια έως τη Νέα Υόρκη και το Τέξας.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024