Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζα του Ισραήλ: Παρεμβαίνει και ανατρέπει το sell off στο σέκελ

Τράπεζα του Ισραήλ: Παρεμβαίνει και ανατρέπει το sell off στο σέκελ

Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ έλαβε την απόφαση να στηρίξει το νόμισμα με ένα πακέτο μέτρων 45 δισ. δολαρίων

Ενισχύθηκε το σέκελ, καθώς η Κεντρική Τράπεζα αναμετρήθηκε με τους short sellers για να περιορίσει τις επιπτώσεις στην αγορά από τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Το νόμισμα κατέγραψε άνοδο έως και 1% κατά το πρώτο μισάωρο των συναλλαγών την Τρίτη και διαπραγματευόταν με μικρή μεταβολή έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Ο  δείκτης αναφοράς του Χρηματιστηρίου του Ισραήλ, ο οποίος υποχώρησε κατά 6,5% την Κυριακή, αυξήθηκε έως και 1,4%, πριν περιορίσει τα κέρδη του.

Η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ έλαβε την απόφαση να στηρίξει το νόμισμα με ένα πακέτο μέτρων 45 δισ. δολαρίων. Κατάφερε να περιορίσει τα στοιχήματα καθώς ένα selloff οδήγησε το σέκελ στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων επτά ετών. Το διακύβευμα είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μια οικονομία που προετοιμάζεται για κλονισμούς καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εισήλθε στην τέταρτη ημέρα της.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά σορτσάρισμα» εξηγεί ο διαχειριστής hedge fund με έδρα το Λονδίνο στην Trium Capital, Πήτερ Κίσλερ. «Η καταπολέμηση της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι μάλλον καλή ιδέα».

Οι traders είναι επιφυλακτικοί στο να εναντιωθούν σε μια Κεντρική Τράπεζα που έχει συγκεντρώσει σχεδόν 199 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα και έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων, το οποίο εκτιμά ότι είναι «πολύ μεγάλο για τους κερδοσκόπους».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανακοίνωσαν τι θα πουλήσουν έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικών για να στηρίξουν το νόμισμα. Αυτό είναι το ποσό που η Κεντρική Τράπεζα είχε δώσει για την αγορά συναλλάγματος το 2021 , όταν προσπάθησε να συγκρατήσει την άνοδο του σέκελ.

Η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ αποφάσισε να στηρίξει το εθνικό νόμισμα

Τα όπλα και η αποφασιστικότητα της Κεντρικής Τράπεζας

«Μια ισοδύναμη πώληση δολαρίων ΗΠΑ δεν θα πρέπει να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις μετρήσεις φερεγγυότητας του Ισραήλ», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της HSBC Holdings Plc,Μούραλ Τόπρακ. «Οι ισραηλινές αρχές έχουν σταθερή εμπειρία παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος».

Το κόστος ασφάλισης του χρέους της χώρας έναντι χρεοκοπίας ελάχιστα μετακινήθηκε την Τρίτη, μία ημέρα μετά την εκτίναξη κατά 34 μονάδες βάσης στις 93, το υψηλότερο από το 2016. Το σέκελ διολίσθησε έως και 2,8% τη Δευτέρα πριν περιορίσει τις απώλειες.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα παράσχει ρευστότητα στην αγορά έως και 15 δισ. δολάρια μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (swap agreements). Εκτός από την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του υφιστάμενου προγράμματος παρεμβάσεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν επιπλέον να επιλέξουν να προβούν σε αγορές ομολόγων, ένα μέτρο που χρησιμοποίησαν για να στηρίξει τις αγορές στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας πανδημίας.

Πριν από τις επιδρομές της Χαμάς το Σάββατο, η Κεντρική Τράπεζα είχε αντισταθεί στη στήριξη του σέκελ, ακόμη και όταν αυτό κατέρρευσε λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τις αμφιλεγόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τη δύναμη του δικαστικού σώματος.

Το σέκελ είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους φέτος μεταξύ ενός καλαθιού 31 σημαντικών νομισμάτων που παρακολουθείται από το Bloomberg.

Το ιστορικό δείχνει ότι η Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να επιδιώξει να αποτρέψει την αποδυνάμωση του νομίσματος πέρα από τα 4,05-4,10 έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με την Coex Partners Ltd. Το σέκελ είχε ανακάμψει αφού έφτασε σε αυτά τα επίπεδα το 2012 και το 2015 και σήμερα βρίσκεται γύρω στο 3,95.

«Το σέκελ θα αποδυναμωθεί εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί» τονίζει ο μακροοικονομικός οικονομολόγος της Coex Partners Ltd, Χένρικ Γκούλμπεργκ. Αλλά «η παρεμβατική Τράπεζα του Ισραήλ είναι πιθανό να θέλει να αποτρέψει μια σημαντική περαιτέρω υποτίμηση του σέκελ» καταλήγει.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024