Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πετρέλαιο: Πώς θα κινηθούν οι τιμές με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς – Τι λένε οι αναλυτές

Πετρέλαιο: Πώς θα κινηθούν οι τιμές με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς – Τι λένε οι αναλυτές

Οι τιμές στο πετρέλαιο εκτοξεύτηκαν με το άνοιγμα των χρηματιστηρίων – Πάνω από 5% το Brent, έφτασε τα 88 δολάρια

Στο επίκεντρο των παρατηρητών των αγορών βρίσκεται το πετρέλαιο το οποίο εκτοξεύτηκε μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο και την επίσημη κήρυξη πολέμου από τον Νιετανιάχου.

Οι αναλυτές βλέπουν τώρα έναν νέο γεωπολιτικό κίνδυνο σε μια αγορά που ταλαιπωρήθηκε από τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, τη συρρίκνωση των αποθεμάτων και τις ανησυχίες ότι οι υψηλές τιμές μπορεί να καταστρέψουν τη ζήτηση.

Φόβοι για κλιμάκωση

Οι traders εκφράζουν φόβους μπροστά στο ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης στην περιοχή, με την εμπλοκή της Τεχεράνης και, πιθανώς, των ΗΠΑ.

Η WSJ έγραψε ότι η έδρασε με τη στήριξη αξιωματούχων ασφαλείας του Ιράν, επικαλούμενη ανώτερα μέλη της μαχητικής ομάδας και της Χεζμπολάχ.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύουν τις μοίρες μαχητικών τους στην περιοχή.

Με αυτό το φόντο, η αγορά αντέδρασε αντανακλαστικά εκτινάσσοντας κατά 5% την τιμή του Brent, πάνω από τα 88 δολάρια, σήμερα Δευτέρα.

Με το βλέμμα στραμμένο στις δραματικές εξελίξεις, οι αναλυτές διαμορφώνουν τις εκτιμήσεις τους –με τα μέχρι τώρα δεδομένα- και τις προβλέψεις τους για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες μέρες.

RBC Capital Markets: «Μπαλαντέρ» το Ιράν

Το Ιράν είναι ένας «πολύ μεγάλος μπαλαντέρ» και θα παίξει ρόλο το πόσο έντονα κατηγορεί την Τεχεράνη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου για τη διευκόλυνση των επιθέσεων, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της RBC Capital Markets LLC, συμπεριλαμβανομένης της Helima Croft, σύμφωνα με το Bloomberg. Εάν το Ισραήλ εμπλέξει άμεσα το Ιράν, ενδεχομένως και οι ΗΠΑ –έχοντας δηλώσει τη στήριξή τους στην κυβέρνηση Νετανιάχου- να χρειαστεί να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην Τεχεράνη, όσον αφορά το καθεστώς κυρώσεων.

Επιπλέον, η προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να εξομαλυνθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία φαίνεται να μπαίνουν σε κινούμενη άμμο. Ενώ η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ζητούσε επίμονα σημαντικές παραχωρήσεις από την πλευρά του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας εξομάλυνσης, δεδομένων των γεγονότων του Σαββατοκύριακου, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια κυβέρνηση που βρίσκεται τώρα σε πόλεμο να συμφωνεί με τέτοιους όρους.

Goldman Sachs: Αμετάβλητη η πρόβλεψη για 100 δολ.

Ενώ η πρόβλεψη της Goldman Sachs για το Brent παρέμεινε προς το παρόν στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Ιούνιο, τρεις αναλυτές της, οι Daan Struyven, Callum Bruce και Farouk Soussa, επισήμαναν δύο πιθανές επιπτώσεις των επιθέσεων στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Πρώτον, η σύγκρουση μειώνει την πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης εξομάλυνσης στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ και, ως μέρος αυτής, μειώνει την πιθανότητα πρόωρης χαλάρωσης των περικοπών της Σαουδικής Αραβίας.

Δεύτερον, δεδομένης της πιθανότητας εκ νέου κλιμάκωσης των εντάσεων, ενισχύεται ο κίνδυνος για μείωση της διάθεσης πετρελαίου από το Ιράν.

Citigroup: «Ανοδικές επιπτώσεις»

Η επίθεση από τη Χαμάς έχει «ανοδικές επιπτώσεις» για το πετρέλαιο, αν και το βασική παράμετρος για την έκταση και τη διάρκειά τους είναι για πόσο καιρό θα ισχύσει η σύγκρουση, σύμφωνα με σημείωμα αναλυτών της Citigroup. Επιπλέον, φαίνεται πιθανό η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ να αναβληθεί, περιορίζοντας τις προσδοκίες ότι το Ριάντ θα μπορούσε να μειώσει ή να τερματίσει την εθελοντική περικοπή της παραγωγής 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.

Morgan Stanley: Περιορισμένος αντίκτυπος, αλλά…

Ο αντίκτυπος από τα γεγονότα στο Ισραήλόσον αφορά την προσφορά αργού είναι «πιθανότατα περιορισμένος», καθώς ούτε αυτή η χώρα ούτε οι άμεσοι γείτονές της είναι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει εάν η σύγκρουση επεκταθεί εξαπλωθεί σε άλλες χώρες.

ING: Premium κινδύνου στο πετρέλαιο

Το premium κινδύνου λόγω πολέμου επέστρεψε στην αγορά πετρελαίου μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV. Προειδοποιεί, δε, ότι εάν το Ιράν έχει εμπλακεί – άμεσα ή έμμεσα – θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με όχημα το πετρέλαιο, η οποία ακολούθως θα ενίσχυε μια ήδη πολύ σφιχτή αγορά.

Ταυτόχρονα, είναι πιθανό ο ΟΠΕΚ+ να επιμείνει στις υπάρχουσες περικοπές της προσφοράς, χαλαρώνοντάς τις μόνο εάν η αγορά αργού δείξει σημαντική ισχύ, πρόσθεσε.

CBA: Τα βλέμματα στο Ιράν

Προκειμένου η σύγκρουση να έχει διαρκή και ουσιαστικό αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου, πρέπει να υπάρξει συνεχής μείωση της προσφοράς ή των μεταφορών. Αυτό επισημαίνει σε σημείωμά του ο αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar. Εάν αυτό δε συμβεί, όπως έχει δείξει η ιστορία η αντίδραση των τιμών τείνει να είναι προσωρινή.

Ωστόσο, εάν οι δυτικές χώρες συνδέσουν επίσημα το Ιράν με την επίθεση της Χαμάς, τότε οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου θα μειωθούν.

Sanford C. Bernstein: Τα σημεία κλειδιά

Σε τρία κομβικά σημεία εστιάζει την προσοχή του ο Neil Beveridge, CEO της Sanford C. Bernstein HK. Πρώτον, στο εάν το Ιράν φανεί ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της Χαμάς, οδηγώντας σε αυστηροποίηση των κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανόν να διαταραχθούν οι ιρανικές εξαγωγές.

Δεύτερον, στο ερώτημα εάν η σύγκρουση θα κλιμακωθεί με τη συμμετοχή γειτονικών εθνών, και τρίτον, εάν η συμφωνία εξομάλυνσης Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ θα διατηρηθεί.

Χαβιέ Μπλας (αρθρογράφος Bloomberg): Στις κυρώσεις των ΗΠΑ το κλειδί

Ο αρθρογράφος του Bloomberg, Χαβιέ Μπλας σημειώνει: «Σε αυτό το στάδιο, τα πάντα εξαρτώνται από το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στη Χαμάς, που εξαπέλυσε την επίθεση, και στο Ιράν, που συνήθως κινεί τα νήματα της παλαιστινιακής ομάδας. Μεταξύ των προσωρινών συμπερασμάτων είναι ότι ακόμη και αν το Ισραήλ δεν απαντήσει αμέσως στην Τεχεράνη, οι επιπτώσεις πιθανότατα θα επηρεάσουν την παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν καθώς οι ΗΠΑ θα αυστηροποιήσουν το καθεστώς κυρώσεων. Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, και ενδεχομένως και πιο ψηλά.

CITIC Futures: Προσοχή στην κλιμάκωση

Προηγουμένως, το πετρέλαιο αυξήθηκε έως και 240%, 45% και 40% κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1990, του πολέμου στο Ιράκ το 2003 και του πολέμου της Λιβύης το 2011, με τις τιμές αργότερα να υποχωρούν, σύμφωνα με τον Gui Chenxi, αναλυτή της CITIC Futures. Η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων δεν έχει ακόμη περάσει σε γείτονες χώρες που παράγουν αργό, έχοντας περιορισμένο αντίκτυπο στα θεμελιώδη στοιχεία, για την ώρα. Ωστόσο, η διάθεση κινδύνου θα μπορούσε να υποστηρίξει τις τιμές και η αγορά θα πρέπει να παρακολουθεί τυχόν κλιμάκωση.

Πηγή: OT

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024