Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πετρέλαιο: «Πρόσω ολοτάχως» για τα 100 δολάρια

Πετρέλαιο: «Πρόσω ολοτάχως» για τα 100 δολάρια

Οι καταλύτες της ανοδικής πορείας του πετρελαίου

Ράλι καταγράφει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, με την άνοδο των τιμών του να ξεπερνάει το 3% και να αγγίζει νέο υψηλό δεκαμήνου. Την ανοδική πορεία του μαύρου χρυσού τροφοδοτούν τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα αμερικανικά αποθέματα που ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στενότερης παγκόσμιας προσφοράς αργού ενόψει του χειμώνα ενώ οι επενδυτές ανησυχούν και για την «ήπια προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας.

Το αργό Brent  σκαρφάλωσε μέχρι τα 97,06 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022, πριν μειώσει ελαφρώς το κέρδος για να διαμορφωθεί στα 96,55 δολάρια.Το αντίστοιχο αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 3,6% στα 93,68 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, περιορίζοντας περαιτέρω την προσφορά, ενώ στο σημείο παράδοσης του WTI τα αποθέματα μειώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 30% από τον Ιούνιο

«Η διόρθωση των τιμών που είδαμε την περασμένη εβδομάδα έχει εξαντληθεί και η δυναμική της αγοράς δείχνει προς υψηλότερες τιμές» εξηγεί στους Financial Times,ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank., Όλε Χάνσεν

Οι αγορές συνεχίζουν να ανησυχούν για τα αποθέματα αμερικανικού αργού στο βασικό κόμβο αποθήκευσης Cushing, στην Οκλαχόμα, που έπεσε κάτω από τα ελάχιστα επίπεδα λειτουργίας.

Αυτή η πτώση στο Cushing, το σημείο παράδοσης για τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού των ΗΠΑ, θα επιδεινώσει την στενότητα της προσφοράς που έχει δημιουργηθεί από τις εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας και πυροδοτεί την άνοδο των τιμών.

«Οι τιμές του πετρελαίου είναι συνολικά σχετικά ισχυρές εν μέσω της τρέχουσας σύσφιγξης της προσφοράς» τονίζει στο Reuters ο αναλυτής της CMC Markets, Λιον Λι. «Οικονομικά στοιχεία από χώρες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πρόσφατα αποδυναμωθεί» προσθέτει και συμπληρώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου τον Οκτώβριο ενδέχεται να παρουσιάσουν συνολικά μια ασταθή τάση. Είναι απίθανο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια βραχυπρόθεσμα, αλλά αναμένεται να είναι ισχυρή».

Οι καταλύτες της ανόδου

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 30% από τον Ιούνιο. H αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος ήλθε μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του μήνα ότι θα διατηρήσει την εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ισχύ μέχρι το τέλους του έτους, εκτιμά o επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν. «Αυτό ήταν το έναυσμα» λέει χαρακτηριστικά. «Ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι η αγορά επρόκειτο να συνεχίσει να ανεβαίνει βραχυπρόθεσμα».

Στο σπάσιμο του φράγματος των 100 δολαρίων το βαρέλι ποντάρουν τα hedge funds, τροφοδοτώντας το ράλι στις τιμές του πετρελαίου που έχει ξεκινήσει από τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Η Ρωσία επέβαλε την περασμένη εβδομάδα προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ προς τις περισσότερες χώρες για να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά, και παρόλο που αργότερα αμβλύνθηκαν οι περιορισμοί, αυτοί θα μπορούσαν να ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στη ζήτηση αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια.

Η πρόσφατη άνοδος της τιμής του Brent θα μπορούσε να συνεχιστεί προς τα 150 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2026, προειδοποίησε ο επικεφαλής της έρευνας ενεργειακών μετοχών στην ΕΜΕΑ της JPMorgan, Κρίστιαν Μάλεκ. Ο ίδιος απέδωσε την εκτίμηση αυτή σε μια σειρά καταλυτών, συμπεριλαμβανομένων των κραδασμών χωρητικότητας, ενός ενεργειακού υπερκύκλου – και φυσικά, των προσπαθειών να απεξαρτηθεί ο κόσμος από τα ορυκτά καύσιμα.

H πορεία των αγορών

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 33.550 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,02% στις 4.274 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 13.092 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 και πλέον ετών, καθώς οι έμποροι σταθμίζουν το ενδεχόμενο να παραμείνουν υψηλές οι πληθωριστικές πιέσεις και η Federal Reserve να διατηρήσει υψηλότερα τα επιτόκια για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα.

Η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,612% και του 2ετούς επίσης κατά 6 μονάδες βάσης στο 5,139%.

Το δολάριο, το οποίο τείνει να ενισχύεται όταν οι επενδυτές αναμένουν υψηλότερα επιτόκια, αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι ενός καλαθιού έξι ομοειδών νομισμάτων, σημειώνοντας νέο υψηλό 10 μηνών.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024