Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπουν θετικό σήμα για συγκλίσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπουν θετικό σήμα για συγκλίσεις

Ως το πρώτο βήμα για προοδευτικές συμπράξεις θεωρούν στην Κουμουνδούρου το νέο εκλογικό αποτέλεσμα - Για την «πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη» έκανε λόγο ο Στέφανος Κασσελάκης

Ως σοβαρό βήμα επιτάχυνσης ενός περιβάλλοντος προοδευτικών συμπράξεων. Ετσι διαβάστηκε χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και παράλληλα μια έτερη ανάγνωση που κάνουν είναι πως συντελέστηκε ένα πρώτο πολιτικό πλήγμα στην κυβέρνηση, στα φαινόμενα αλαζονείας της και μάλιστα χρονικά πολύ κοντά στις εθνικές εκλογές όπου η ΝΔ είχε πετύχει μεγάλη διπλή νίκη.

Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου θεωρούν πως ήταν ακριβώς η δική τους στρατηγική προοδευτικής στήριξης και μάλιστα αμέσως μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου κρίσιμη και αποτελεσματική για να καταγραφούν τα περισσότερα εκ των χθεσινών αποτελεσμάτων, είτε η νίκη Δούκα σε Αθήνα, είτε η νίκη Αγγελούδη σε Θεσσαλονίκη, είτε η νίκη Κουρέτα στη Θεσσαλία που την περιγράφουν ως μητέρα των μαχών κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάνω σε αυτή τη γραμμή εξάλλου κινήθηκε η χθεσινή δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη αμέσως μετά την πρώτη μεγάλη ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων. «Πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ: Στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο.

Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα κοινωνικά δίκτυα – είναι ήδη στις ΗΠΑ από σήμερα και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά: Με μία φωνή, συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα. Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους. Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη». Ταυτόχρονα στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν ως ομολογία ήττας τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και θεωρούν πως δεν ήταν στο ίδιο μήκος των επιχειρημάτων που αρχικώς εκφωνήθηκαν από στελέχη της κυβέρνησης στα πάνελ – πριν βέβαια και επίσημα τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός.

Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου θεωρούν πως η δική τους στρατηγική προοδευτικής στήριξης ήταν κρίσιμη και αποτελεσματική για τα αποτελέσματα του β’ γύρου

Η ανατροπή στον Δήμο Αθηναίων

«Είναι μια μέρα χαράς για την Αθήνα. Η ήττα του κ. Μπακογιάννη είναι πραγματικότητα. Είναι νίκη των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών της πόλης. Θέλω να συγχαρώ τον φίλο Χάρη Δούκα, τον νέο δήμαρχο Αθηναίων. Θα είμαι δίπλα του όπου το επιθυμεί και όπου συγκλίνουν οι θέσεις μας», ήταν και η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη, που προσήλθε στην Πλατεία Κοραή για να συγχαρεί τον Χάρη Δούκα για τη νίκη του στο Δήμο Αθηναίων.

Η κίνηση του τελευταίου δεν ήταν τυχαία, λένε από την Κουμουνδούρου, αφού επιβεβαιώνει μια πρόθεση για ένα περιβάλλον συμπράξεων. «Η μεγάλη ανατροπή και η αλλαγή στον Δήμο της Αθήνας καταδεικνύει την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα της συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων για τη νίκη των ακηδεμόνευτων δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κόντρα στο αδηφάγο υπερσυγκεντρωτικό επιτελικό κράτος της Δεξιάς, του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας», δήλωναν κομματικές πηγές.

Ικανοποίηση για την εκλογή Κουρέτα

Πάντως έχει ενδιαφέρον πως χθες συνομιλητές του Στέφανου Κασσελάκη μετέφεραν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωνε πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα και κυρίως για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη νίκη του Δημήτρη Κουρέτα, αφού ο Κασσελάκης είχε πάει τέσσερις φορές εκεί δίνοντας ο ίδιος μεγάλη βαρύτητα σε μια περιφέρεια όπου το επιτελικό κράτος βγήκε πληγωμένο λόγω και της διαχείρισης των πρόσφατων καταστροφών. Θεωρούν από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν και νίκη απέναντι στο σύστημα Αχιλλέα Μπέου – λόγω και της επίθεσης του δημάρχου Βόλου κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Διαβάζουν δε στον ΣΥΡΙΖΑ και θετικά τα αποτελέσματα σε μια σειρά δήμων που είτε με χρίσμα είτε χωρίς, βλέπουν νικητές υποψηφίους που εκείνοι έδωσαν στηρίξεις όπως στο Χαλάνδρι με τον Σίμο Ρούσσο – που επίσης δέχθηκε πίεση από κυβερνητικά στελέχη – ή με την Τίνα Κατσαφάκη στον Δήμο Ζωγράφου – εδώ μάλιστα οι του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για μεγάλη ανατροπή. Χθες το βράδυ, ο Κασσελάκης έκανε γύρο τηλεφωνημάτων σε ιδιαίτερα καλό κλίμα με Κουρέτα, Δούκα, Αγγελούδη και δημάρχους που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράσει τα συγχαρητήριά του.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024