Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η πρώτη ήττα της ΝΔ - Τι σημαίνει αυτό για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η πρώτη ήττα της ΝΔ – Τι σημαίνει αυτό για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ

Πρώτο πλήγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, νίκη του ΠΑΣΟΚ με στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ και η σιβυλλική δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη. Μια δεύτερη πολιτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών.

Αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα τις θυμόμαστε ως τις εκλογές της «τεράστιας αποχής». Το αποτέλεσμα κρίθηκε από μόλις το 33% των ψηφοφόρων, πλην όμως κρίθηκε και έκανε τη ΝΔ να χάσει τους δύο πιο κομβικούς Δήμους της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εκτός, φυσικά, από αυτούς τους δήμους σημειώθηκαν ήττες της ΝΔ μεταξύ άλλων στο Χαλάνδρι, που όπως και η Πάτρα, η Καισαριανή και αλλού, επέλεξαν αριστερά. Το δε Χαλάνδρι με τον Σίμο Ρούσσο, ήταν ο δήμος που έγινε πεδίο κυβερνητικού εκβιασμού διά στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε χοντρικά πως αν εκλεγεί ο Ρούσσος, «κομμένο το ΕΣΠΑ».

Ωστόσο, η κάλπη μίλησε. Και είπε ότι η Αθήνα περνάει στον Χάρη Δούκα και η Θεσσαλονίκη στον Στέλιο Αγγελούδη, – ο πρώτος έχει επισήμως το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ – ενώ στον δεύτερο γύρο στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο δε Δημήτρης Κουρέτας στην Θεσσαλία κατάφερε να κερδίσει τον κ. Αγοραστό, ο οποίος είχε εξαρχής την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτές οι τρεις πολύ κομβικές ήττες, μαζί με τη νίκη των «γαλάζιων ανταρτών», είναι το πρώτο πλήγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά όχι μόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια μάλλον αυτονόητη στήριξη στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ για την δεύτερη Κυριακή και η ιστορία θα τελείωνε εδώ, αν ήταν διαφορετικό το εσωκομματικό σκηνικό.

Ο κ. Χάρης Δούκας

Άνοδος του ΠΑΣΟΚ

Η νίκη Δούκα επί του Μπακογιάννη και η νίκη Αγγελούδη επί του Ζέρβα δεν μπορούν παρά να πιστωθούν στο ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο υποψήφιοι  «κατέβηκαν» χωρίς συμπόρευση με άλλες δυνάμεις, ενώ στον δεύτερο γύρο, με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλων αριστερών δυνάμεων, κατάφεραν να επικρατήσουν των Μπακογιάννη και Ζέρβα αντίστοιχα.

Δεν πρόκειται για εύκολες νίκες και μάλιστα καθόλου. Ειδικά αυτή του του κυρίου Δούκα, ενός νέου ανθρώπου καινούργιου σε εκλογικές διαδικασίες -και πόσο κομβικές!- κάνει το τελικό αποτέλεσμα να αποτελεί επιτυχία του απόλυτου «αουτσάιντερ».

Αυτές οι εκλογές έρχονται σε δύο πολύ σημαντικές συγκυρίες: αμέσως μετά τις εθνικές και μόλις μερικούς μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν και αξιωματική αντιπολίτευση, δεν κατάφερε να «κερδίσει» τους δύο μεγάλους δήμους, αναλωμένος σε εσωκομματικές διαδικασίες.

Η δεύτερη διαπίστωση, είναι πως -κατ’ επέκταση- το ΠΑΣΟΚ έπαιζε χωρίς αντίπαλο για την δεύτερη θέση. Και κέρδισε.

Το επόμενο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη θα πατήσει πάνω σε ακριβώς αυτή την -ομολογουμένως- μεγάλη της νίκη, για να αποδείξει πως ο σταθερός, ιστορικός αν θέλετε, αντίπαλος της ΝΔ, δεν είναι παρά το ΠΑΣΟΚ. Αν οι νέοι δήμαρχοι επιδείξουν καλά αντανακλαστικά και κερδίσουν την εμπιστοσύνη και των πολιτών που απείχαν, θα χαρίσουν στο ΠΑΣΟΚ ένα αξιοσέβαστο, ανεβασμένο ποσοστό στις ευρωεκλογές.

O επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Κώστας Ζαχαριάδης με τον Γιώργο Παπανδρέου

Κίνδυνοι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε μια μάλλον αυτονόητη στήριξη στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ για την δεύτερη Κυριακή και η ιστορία θα τελείωνε εδώ, αν ήταν διαφορετικό το εσωκομματικό σκηνικό.

Για αρχή, πρέπει να θυμηθούμε ότι ο Χρήστος Σπίρτζης, υπεύθυνος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές προτού παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος στις αρχές του Σεπτεμβρίου, επιχείρησε συμμαχίες -σε τοπικό επίπεδο- με το ΠΑΣΟΚ. Το δε βράδυ της προηγούμενης Κυριακής και αμέσως μετά την προηγούμενη Τρίτη, ο κ. Σπίρτζης μίλησε ανοιχτά για συμπόρευση/συνένωση με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, κάτι που επανέλαβε και σήμερα.

Ανάχωμα σε τέτοιες πρωτοβουλίες ήταν μέχρι τώρα η αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ., το «ΡΙΖΑ» του κόμματος, δηλαδή. Ένα κομμάτι που τώρα όχι μόνο έχει απομονωθεί από τους νέους προεδρικούς, αλλά χαρακτηρίζεται και ως «βαρίδι». Βαρίδια, δηλαδή αναχώματα προς την κυβερνητική πορεία.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μία μάλλον ευανάγνωστη δήλωση: «Πριν από τον πρώτο γύρο είπα αυτό που δεν έχει πει κανένας αρχηγός κόμματος ποτέ: Στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό υποψήφιο. Την περασμένη Κυριακή το επανέλαβα με πάθος.

Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά: Με μία φωνή, συνταχθήκαμε με την πρόοδο, με τον άνθρωπο, χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και χωρίς ανταλλάγματα. Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους. Απόψε είναι η πρώτη νύχτα χαράς. Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Μια παρόμοια δήλωση, για ένωση του προοδευτικού κόσμου, έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Κώστας Ζαχαριάδης, έσπευσε να πανηγυρίσει τη νίκη Δούκα και σε φωτογραφία του με τον Γιώργο Παπανδρέου, που ανέβασε στα προσωπικά του κοινωνικά δίκτυα, έγραψε: «Σήμερα είναι μέρα γιορτής για την Κεντροαριστερά»!

Μετά την πρώτη Κυριακή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε δηλώσει ότι «από αύριο αλλάζουν όλα» και λίγο μετά απείλησε πως οι υπονομευτές της ενότητας θα τεθούν εκτός ψηφοδελτίων. Μια δήλωση διπλής ανάγνωσης, αφού υπονομευτές της ενότητας είναι και όσοι θέλουν να ξεφορτωθούν τα «βαρίδια» της Αριστεράς, αλλά και όσοι ασκούν σκληρή κριτική στον πρόεδρο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, λοιπόν, μέχρι στιγμής έχει εκλεγεί με σύνθημά του την «ανασυγκρότηση», με την αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει πλέον δομικές ιδεολογικές διαφωνίες με το νέο πρόεδρο, ο οποίος επαναλαμβάνει τον όρο «σύγχρονη Αριστερά» και δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τον όρο «Ριζοσπαστική Αριστερά».

Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η Σύγχρονη Αριστερά. Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται, ήταν το σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη για τις εκλογές.

Τι σημαίνει, λοιπόν, η ανακοίνωσή του;

Τείνει το χέρι στο ΠΑΣΟΚ για κοινή εκλογική κάθοδο στις ευρωεκλογές; Είναι πιθανό. «Τέρμα η ξινίλα» διεμήνυσε από το Κερατσίνι και η «ξινίλα» είναι -προφανώς- η επιμονή στις ως τώρα αξίες της Αριστεράς.

Με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συρρικνώνονται στις δημοσκοπήσεις και με την προοπτική να αυξηθούν αυτά του ΠΑΣΟΚ, η εκλογική συμπόρευση δεν είναι απίθανο σενάριο.

Αν, μάλιστα, συμβεί και το πιθανό σενάριο της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη ίσως χάσει και την θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση, μια θέση που θα αναλάβει πλέον το ΠΑΣΟΚ. Κάτι που θα μάθουμε σύντομα αν επιβεβαιωθούν οι φήμες πως το συνέδριο του κόμματος θα διεξαχθή, τελικά, τον Φεβρουάριο.

Μέχρι στιγμής, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη βγει ο μεγάλος κερδισμένος από τον «εμφύλιο» εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε εξελίξεις. Σίμα – κοντά τα Γιάννενα, λοιπόν.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024