Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαίρη Χρονοπούλου: H ανυπέρβλητη γόησσα του ελληνικού κινηματογράφου

Μαίρη Χρονοπούλου: H ανυπέρβλητη γόησσα του ελληνικού κινηματογράφου

Όλα πάνω της μαρτυρούσαν τη δυναμική της στάση, την κοφτερή της ματιά, την αιχμηρή της αποφασιστικότητα –ακόμα και η μαχαιριά στο μαύρο φόρεμά της όταν τραγουδάει «Του αγοριού απέναντι».

Αν ο ελληνικός κινηματογράφος χωρίζεται σε δίδυμα, τα οποία παίζουν το παιχνίδι των μοιραίων συγκρίσεων διεκδικώντας την πρωτιά, η Μαίρη Χρονοπούλου ήταν το αντίπαλο δέος της Μάρως Κοντού. Ψηλές, λεπτές, φίνες, κοσμικές, σαν γυναίκες βγαλμένες από τα θρυλικά πάρτι του Τρούμαν Καπότε στη Νέα Υόρκη, μακριά από τις τσαχπίνες ντεμπιτάντ των στούντιο, «γυναικάρες» όπως τις αποκαλούσαν όλοι, ακόμα και η creme de la crème της αθηναϊκής κοινωνίας.

«Με τη Μαίρη δε μιλούσαμε την ίδια γλώσσα» θα πει πρόσφατα η Μάρω σε τηλεοπτική της συνέντευξη, ενώ η Μαίρη σε παλιότερη δήλωσή της είχε πει χαρακτηριστικά: «Την αγαπώ την Μαριάνθη μου» -αμφίδρομες δηλώσεις από τις δύο μεγάλες σταρ με το αγέρωχο περπάτημα.

«Η Μαίρη θέλει πιο σημερινά πράγματα»

Η Μαίρη Χρονοπούλου πέθανε στις 6 Οκτωβρίου του 2023, μετά από μία πτώση από τις σκάλες, έχοντας ήδη κερδίσει πολλές φορές τη μάχη με τη ζωή, από το 1999 που είχε ένα αυτοκινητιστικό, το οποίο της άλλαξε την καθημερινότητα, την ακινητοποίησε και ουσιαστικά την απομάκρυνε από τα φώτα της δημοσιότητας. Η Μαίρη Χρονοπούλου έγινε για μεγάλο χρονικό διάστημα μια μονήρης φιγούρα παραμένοντας όμως πάντα αιχμηρή στη σκέψη.

Ο Μάκης Δελαπόρτας μιλώντας πρόσφατα στο «Στούντιο 4» με αφορμή το νέο βιβλίο που εκδίδει για τη ζωή της Μαίρης Χρονοπούλου είπε: «Το βιβλίο το τυραννάμε με την Μαίρη γιατί έχουμε διαφορετικές απόψεις. Το λέω για πρώτη φορά δημόσια γιατί εγώ έχω μια άλλου είδους συνταγή για μια βιογραφία κι η Μαίρη μια διαφορετική. Εγώ πρώτα από όλα δεν γίνεται να μην γράψω για το σινεμά και το θέατρο. Η Μαίρη δεν θέλει, θέλει πιο σημερινά και φιλοσοφημένα πράγματα. Μωρέ αυτά είναι πολύ παλιομοδίτικα μου λέει. Είναι η καταγραφή της ζωής σου, το ένδοξο παρελθόν σου. Δεν γίνεται να μην τα πεις» ανέφερε ο Μάκης Δελαπόρτας και θυμήθηκε μια ακόμα ιστορία από το ένδοξο παρελθόν.

«Το τσιφτετέλι που έπρεπε να χορέψω μου φάνηκε εξωπραγματικό με τις αστικές καταβολές που είχα. Πήρα ένα μπουκάλι πορτοκαλάδα, την έχυσα, έβαλα μέσα κονιάκ χύμα από το bar και το κατέβασα. Έγινα ντίρλα»

Photo: Facebook / Μαίρη Χρονοπούλου

Photo: Facebook / Μαίρη Χρονοπούλου

«Για να πει την Γυναίκα του Γλεντιού, έγινε ντίρλα. Δεν το ξέρει ο κόσμος. Πήρε μια πορτοκαλάδα, την άδειασε κι έβαλε κονιάκ. Το ήπιε γιατί προερχόταν από ποιοτικό θέατρο. Ερχόταν από μια μεγαλοαστική οικογένεια και θα πάει να χορέψει τσιφτετέλι; Της λέει η μάνα της ντροπή, τι είναι αυτό. Τελικά για να κάνει αυτήν την σκηνή, ήπιε το κονιάκ, έγινε ντίρλα και τα έδωσε όλα. Αυτά δεν τα ξέρει ο κόσμος και θέλω να τα γράψω», σημείωσε ο Μάκης Δελαπόρτας.

«Το τσιφτετέλι που έπρεπε να χορέψω μου φάνηκε εξωπραγματικό με τις αστικές καταβολές που είχα. Πήρα ένα μπουκάλι πορτοκαλάδα, την έχυσα, έβαλα μέσα κονιάκ χύμα από το bar και το κατέβασα. Έγινα ντίρλα. Έτσι βγήκε η σκηνή. Στο τρίτο musical λύθηκα. Στο Γοργόνες και Μάγκες. Εκεί, ναι, μου άρεσα» θα πει η ίδια η Μαίρη Χρονοπούλου για τον κόντρα ρόλο που είχε κληθεί να παίξει.

Κι, όμως, βλέποντάς την όλοι θεωρούσαμε ότι της πήγαινε γάντι, ότι ήταν κομμένος και ραμμένος για αυτήν.

Του αγοριού απέναντι 

«Ε, όχι του κερατά θα προχωρήσω όπως θέλω εγώ»

Η ίδια η Μαίρη Χρονοπούλου σε συνέντευξή της όταν ερωτήθηκε για τα παιδικά της χρόνια ανέφερε: «Μεγάλωσα στο Κολωνάκι σε ένα σπίτι περίεργο σαν το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα. Ήμασταν όλο γυναίκες, ήμουν καταπιεσμένη ως παιδί, ζούσα κάτω από το καθεστώς απόλυτης βίας και τρόμου. Αρκετά μεγάλη πορεύτηκα μόνη μου, πάτησα πόδι και είπα «Ε όχι του κερατά θα προχωρήσω όπως θέλω εγώ».

»Παλιά η κοινωνία ήταν μητριαρχική, μετά το γυρίσαμε στην πατριαρχία και δεν μας βγήκε σε καλό. Τις γυναίκες τις φοβούνται οι άντρες για αυτό και τις βάζουν σε στενωπούς και τις υποβιβάζουν. Παντρεύεται ένας κύριος στα 60 με μία πιτσιρίκα, τεκνοποιεί κιόλας, σου λέει είναι λεβέντης και μάγκας. Γυναίκα 50 ετών με έναν τριαντάρη είναι τεκνατζού. Φοβερή αδικία. Εγώ ποτέ δεν έδωσα σημασία στη γνώμη των άλλων» θα προσθέσει μιλώντας για τη γυναικεία χειραφέτηση με μια φρέσκια ματιά παρά τα 80+ χρόνια της, τότε. Άλλωστε, ακόμα κι αν δεν είχε δηλώσει φεμινίστρια ήταν, έστω και άθελά της.

«Ένας ήταν ο μεγάλος μου έρωτας αλλά δεν θα το πω. Πιστεύω πώς μια φορά ερωτευόμαστε στη ζωή μας πραγματικά. Δεν κατέληξε σε γάμο. Πιστεύω ότι καταλήγουν σε γάμο με άλλον άνθρωπο και όχι μαζί μου»

Photo: Wikimedia Commons

Η Μαίρη Χρονοπούλου 4 μήνες πριν , στο αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη του Mega 

«Με ζήλευαν πολύ, λες και ήμουν η Λουκρητία Βοργία»

«Οι άνδρες αντιδρούσαν άσχημα απέναντί μου. Δεν το συγχωρούν οι μάγκες εύκολα το να είσαι σε ένα επάγγελμα προβολής. Εγώ κανονική γυναίκα ήμουνα, αλλά δεν το καταλάβαιναν. Όταν η γυναίκα είναι πιο προβεβλημένη από έναν άντρα το πληρώνει. Με ζήλευαν πολύ, λες και ήμουν η Λουκρητία Βοργία, ενώ ήμουν απόλυτα πίστη. Έφαγα πολλά χρόνια με κάθε άντρα και μου έχουν επισυνάψει 500 σχέσεις που δεν υπήρξαν. Έμεινα επτά χρόνια μόνη μου, από τα 35 μέχρι τα 42, εποχή που ήμουν στα ντουζένια μου. Είχα πάθει σοκ από προηγούμενη σχέση και δεν ήθελα να συνυπάρχω με κανέναν. Δεν άντεχα στην ιδέα ότι θα με ακουμπήσει έστω και στα ακροδάχτυλα μου ένας άντρας. Μετά παντρεύτηκα τον άντρα μου, που δεν ήταν πολύ ενοχλητικός σε αυτό τον τομέα και με βόλευε πάρα πολύ. Δύο χρόνια έμεινα παντρεμένη, είχα έναν πολύ δυστυχισμένο γάμο αλλά είναι πολύ ευτυχισμένο και βελούδινο διαζύγιο» θα συνεχίσει η Μαίρη Χρονοπούλου μιλώντας για τον γάμο με τον πρώην δήμαρχο Σπάτων και πρώην βουλευτή, Δήμο Μπότσαρη.

Μετά το ατύχημα με το αυτοκίνητό της, το οποίο παραλίγο να της κοστίσει ακόμη και την ίδια της τη ζωή, η Χρονοπούλου χάθηκε από προσώπου γης. Και ξαφνικά, σαν γνήσια ντίβα που ήταν, πολλά χρόνια μετά εμφανίστηκε ξανά και σαν να μην πέρασε μια μέρα άρχισε να μιλάει δημόσια, χωρίς φόβο αλλά με περίσσιο πάθος, εκεί λίγο πριν, λίγο μετά την πανδημία.

«Έξι φορές πήγα να φύγω από τη ζωή. Μετά το τροχαίο σταμάτησα το θέατρο, έκανα μία αποτυχημένη εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη. Μετά το ατύχημα με πήγαν στο νοσοκομείο με ανακοπή. Εννέα μήνες με κράταγαν σε μηχανήματα. Μετά κάηκα. Και πέρσι ήμουν σε σοβαρό κώμα. Δεν το πιστεύω πως συνήλθα. Πήγα πολλές φορές στο θάνατο και γύρισα. Ένας φίλος μου μού είπε ότι ο δημιουργός με άφησε να ζήσω για κάποιο λόγο. Δεν ξέρω ποιος είναι ο ο δημιουργός ακόμα το ψάχνω» εκμυστηρεύεται η Μαίρη Χρονοπούλου, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η σκέψη δεν γερνάει.

«Με τον Ανδρέα Μπάρκουλη είχαμε αρραβωνιαστεί επίσημα με παπά και με κουμπάρο. Δεν νομίζω ότι πέθαιναν για εμένα, ήμουν εξωεπαγγελματική. Μου λείπει περισσότερο ο Νίκος Κούρκουλος που ήταν οικογένειά μου»

Photo: Facebook / Μαίρη Χρονοπούλου

Photo: Facebook / Μαίρη Χρονοπούλου

«Έλα γρήγορα Νίκο, θα με σκοτώσει αυτός»

Η Μαίρη Χρονοπούλου επέλεξε να μην κάνει οικογένεια, ενώ είναι γνωστό ότι δώρισε όλη την περιουσία της στο Χαμόγελο του Παιδιού. Με αφορμή την κίνησή της αυτή ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι δεν θέλησε να γίνει μητέρα. Η ηθοποιός απάντησε: «Α, έδωσα τα πάντα στο Χαμόγελο του Παιδιού, δεν έχω τίποτα στο όνομά μου. Έδωσα όλη την περιουσία μου, απογυμνώθηκα τελείως. Εγώ δεν έκανα παιδιά γιατί κανένας από τους συντρόφους της ζωής μου δεν μου έδινε την εντύπωση ότι θα είναι καλός πατέρας».

Λίγους μήνες πριν, τον Απρίλιο του 2023, θέλοντας να μην αφήσει και καμία λεπτομέρεια της ζωής της στο σκοτάδι –πέρα από την περιουσία της-, θυμήθηκε κάποιους από του έρωτές της:

«Με τον Ανδρέα Μπάρκουλη είχαμε αρραβωνιαστεί επίσημα με παπά και με κουμπάρο. Δεν νομίζω ότι πέθαιναν για εμένα, ήμουν εξωεπαγγελματική. Μου λείπει περισσότερο ο Νίκος Κούρκουλος που ήταν οικογένειά μου. Μου λείπει και μόνο που το σκέφτομαι, πεθαίνω. Ήξερε τα πάντα για την προσωπική μου ζωή. Είχε τραβήξει πολλά με τα παθήματά μου. Με φρόντιζε, με μάλωνε και ήταν ό,τι πιο κοντινό είχα στη ζωή μου.

Η ατάκα που θυμάμαι ήταν το “Δεν σε αντέχω”. Τον είχα πάρει τηλέφωνο βράδυ και του είπα “Έλα γρήγορα Νίκο, θα με σκοτώσει αυτός”. Ήρθε με τη μηχανή, “καθάριζε” ωραία, γενναία, τον πλάκωνε τον σύντροφο που με είχε κακομεταχειριστεί. Περίμενε μέχρι το πρωί να έρθει ο κλειδαράς να μου αλλάξει κλειδαριά. Περνούσαν οι μήνες με το πρόσωπο αυτό και το είχα συγχωρήσει και πίναμε καφέ. Μας έβλεπε ο Νίκος και μου έλεγε “Βρε Μαίρη, τον χτύπησα τον άνθρωπο, δεν του μιλάω και εσύ πίνεις καφέ μαζί του;”».

Για τον μεγάλο της έρωτα, ανέφερε: «Ένας ήταν ο μεγάλος μου έρωτας αλλά δεν θα το πω. Πιστεύω πώς μια φορά ερωτευόμαστε στη ζωή μας πραγματικά. Δεν κατέληξε σε γάμο. Πιστεύω ότι καταλήγουν σε γάμο με άλλον άνθρωπο και όχι μαζί μου. Παντρεύτηκα γιατί ήθελα να αφήσω το θέατρο, είχα περάσει μια άσχημη κατάσταση, να μαζευτώ στον πύργο μου. Ήταν ένα τεράστιο σπίτι, κοιμόμουν μόνη μου σε ένα μέρος του σπιτιού και ας ήμουν παντρεμένη. Ήθελα να φύγω από το περιβάλλον που είχα ζήσει και ήθελα να γίνω νοικοκυρά».

Photo: Facebook / Μαίρη Χρονοπούλου

Η σχέση με τον Νίκο Σταγόπουλο

H Μαίρη Χρονοπούλου και ο Νίκος Σταγόπουλος ήταν ένα από τα ωραιότερα ζευγάρια της δεκαετίας του ‘90, όταν ακόμη οι γυναίκες με νεότερους συντρόφους γίνονταν θέμα συζήτησης –ένας ακόμα βαθμός υπέρ της Μαίρης Χρονοπούλου στον αγώνα της χειραφέτησης.

« Με τη Μαίρη είχαμε μια σχέση αγάπης και συντροφικότητας» είχε δηλώσει ο ηθοποιός το 2010. «Αλλά μετά από τόσα σκαμπανεβάσματα και κυρίως λόγω του εκρηκτικού ταμπεραμέντου της φτάσαμε στο τέλος, χωρίς όμως παρατράγουδα. Ήμασταν δέκα χρόνια μαζί και η φθορά του χρόνου έφερε το τέλος. Εγώ, δόξα τω Θεώ, είχα ζήσει και γευτεί πολλά από τις ανέσεις της οικογένειάς μου». Οι δύο ηθοποιοί διατήρησαν στενή φιλική σχέση και μετά τον χωρισμό τους, ενώ μόλις προχθές ο Νίκος Σταγόπουλος ευχήθηκε στην Χρονοπούλου, η οποία ήταν σε κώμα: «Πιστεύω, ότι θα το ξεπεράσει, η Μαίρη είναι παλικάρι».

«Ήμουν 118 κιλά, παράλυτη, στο αμαξίδιό μου πάνω»

Ευτυχώς, η Μαίρη Χρονοπούλου, πρόλαβε και μίλησε για όλα πριν φύγει από τη ζωή. Ευτυχώς δεν άφησε την ιστορία ατεκμηρίωτη. Όταν, πριν λίγο καιρό, βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή του Ant1 «Το Πρωινό», η Μαίρη Χρονοπούλου μίλησε και για την αλλαγή στην εμφάνισή της που ήταν επακόλουθο της κλονισμένης υγείας της: «Δεν μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου. Ήμουν σε αμαξίδιο. Ήμουν 118 κιλά, παράλυτη, στο αμαξίδιό μου πάνω. Ήμουν για πολλά χρόνια έτσι. Τώρα είμαι 62 κιλά.

»Δεν χαμογελούσα καν. Δεν γελούσα. Στον πρώτο μήνα ο γιατρός με σήκωσε όρθια. Δεν είχα σταθεί ποτέ στα πόδια μου όρθια. Με έβαζαν σε ένα καροτσάκι, με πήγαιναν στο μπάνιο, με έπλεναν. Φρίκη! Με έμαθε από την αρχή να στέκομαι. Στους δύο μήνες έκανα 1-2 βήματα».

Λίγους μόλις μήνες πριν, τον Απρίλιο, η Μαίρη Χρονοπούλου δήλωσε πως είναι απόλυτα εξοικειωμένη με την ιδέα του θανάτου της. «Με την ιδέα του θανάτου του δικού μου είμαι απόλυτα εξοικειωμένη, δεν με τρομάζει καθόλου. Με τον θάνατο των γύρω μου όχι, δεν μπορώ» ξεκαθάρισε, ενώ είχε μόλις πει ότι χάρισε όλα τα ρούχα της και τα φορέματά της σε τρανς άτομα.

Δείτε μία από τις πρόσφατες της συνεντεύξεις της 

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024