Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θυσίες στο βωμό των δημοσκοπήσεων: Κικίλια ακουμπάει ο Μητσοτάκης, Πολάκη τάζει ο Κασσελάκης

Θυσίες στο βωμό των δημοσκοπήσεων: Κικίλια ακουμπάει ο Μητσοτάκης, Πολάκη τάζει ο Κασσελάκης

Ναι μεν, αλλά για Αγοραστό και Μπέο από τον Μητσοτάκη που φωνάζει «Κικίλια πες αλεύρι…». Ερωτεύσιμες οι καρέκλες στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι ανακατεύουν ήδη νερό και αλάτι.

Εκδίκηση

«Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο» αυτή τη βρετανική παροιμία φαίνεται ότι την έχει εφαρμόσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του υπουργού του, της Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια. Θυμάστε την επεισοδιακή τηλεοπτική του συνέντευξη τότε που παιζόταν η υπουργική του θέση; Κι αν εσείς δεν την θυμάστε έχει μείνει… αξέχαστη στον κ. Μητσοτάκη. Και δοθείσης ευκαιρίας την έφερε στο προσκήνιο!

«Αιγίς»

Στη χθεσινή του συνέντευξη στον Αlpha και στον κ. Αντώνη Σρόιτερ ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο για να δείξουν το έργο τους. Ο σκοπός του και ο ρόλος του είναι συντονιστικός και ο κύριος στόχος του να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Αιγίς». Από αυτό θα κριθεί πρωτίστως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας». Τόμπολα!

Μετρήσιμα

Στην συνέντευξη του ο κ. Κικίλιας είχε κάνει λόγο για απορροφητικότητα… 1% του συγκεκριμένου προγράμματος για να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες. Ε, η απορροφητικότητα του «Αιγίς» θα είναι και το κριτήριο της παραμονής του στη κυβέρνηση. Μετρήσιμα πράγματα….

Καλό αλλά…

Εντέλει ο κ. Μητσοτάκης την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος αποφάσισε να στηρίξει τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Προφανώς πολιτικοί οι λόγοι και στην προσπάθεια του να βάψει μπλε τον χάρτη της χώρας την βραδιά της 8ης Οκτωβρίου. Είπε χαρακτηριστικά ότι «ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός περιφερειάρχης». Αλλά φρόντισε να προσθέσει ότι «δεν λύσαμε το αντιπλημμυρικό πρόβλημα της Θεσσαλίας». Παρ΄ όλα αυτά όμως είναι ένας καλός περιφερειάρχης! Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά….

Απεταξάμην

Αλλά και για τον κ. Αχιλλέα Μπέο, τον δήμαρχο Βόλου, ρωτήθηκε και είπε πως «θέλω να επαναλάβω ότι ο κ. Μπέος δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ. Θέλω να θυμίσω ότι στις προηγούμενες εκλογές εκλέχθηκε νικώντας τον υποψήφιο στον οποίο είχαμε δώσει μια διακριτική στήριξη. Είναι θέμα των δημοτών του Βόλου να επιλέξουν ποιον θεωρούν κατάλληλο δήμαρχο. Δεν δίνουμε καμία άλλη στήριξη πέρα των τριών μεγάλων δήμων». Μάλιστα!

Διακριτικά

Κατ΄ αρχήν αυτό που ανέφερε ως «διακριτική στήριξη» στις προηγούμενες εκλογές, εννοεί πως οι βουλευτές του νομού της Νέας Δημοκρατίας στήριξαν τον κ. Μπέο, αφήνοντας μόνο του τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος. Χωρίς βεβαίως κανένα κόστος για τους ίδιους. Σ΄ αυτές τις εκλογές κανένας από τη Νέα Δημοκρατία δεν είχε την αντοχή να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος, αφού οι σημερινοί βουλευτές του νομού συναγελάζονται μαζί του – σας ενημέρωσα χθες για την κυρία Ζέττα Μακρή – κι αυτό προφανώς δεν ενδιαφέρει την Πειραιώς. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ….

Μπηχτές

Για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανο Κασσελάκη, εκτός από τις δηλώσεις πολιτικής αβροφροσύνης, φρόντισε να υπενθυμίσει το παρελθόν του λέγοντας «μεταξύ μας δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα κατέληγε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση». Και τους την έπεσε κανονικά προσθέτοντας ότι «πόσο νέος είναι όταν έχει υπαρχηγούς Παππά και Πολάκη; Ανακυκλώνει τα πιο φθαρμένα υλικά».

Ο κ. Π. Πολάκης

Πάντως σε ένα πράγμα έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τον κ. Κασσελάκη. Αυτή την στιγμή και ενόψει της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την προσεχή Πέμπτη, το μεγαλύτερο του πρόβλημα είναι σε ποια θέση θα τοποθετήσει τον κ. Παύλο Πολάκη. Ο ίδιος επιθυμεί να αναλάβει την θέση που κατείχε μέχρι τις εκλογές του περασμένου Μαΐου ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης. Δηλαδή να συντονίζει τους τομεάρχες της κοινοβουλευτικής ομάδας. Και ως εκ τούτου να ελέγχει τον αντιπολιτευτικό λόγο του κοινοβουλευτικού ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλος;

Παρ΄ ότι γνωρίζει τις υπάρχουσες αντιδράσεις εντός του κόμματος για την συγκεκριμένη επιλογή, δεν γνωρίζω αν τελικώς θα επιμείνει. Να σας υπενθυμίσω ότι στον κ. Πολάκη οφείλει ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής του επιτυχίας. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. «Παλιά καραβάνα» του κόμματος μου έλεγε ότι θα μπορούσε να αφήσει στον κ. Σωκράτη Φάμελλο να «βγάλει το φίδι από την τρύπα» χωρίς ο ίδιος να εμπλακεί. Είναι εύκολο; Κάθε άλλο. Αλλά δεν νομίζω να έχει πολλές επιλογές.

Κρίσιμο

Ο ίδιος άνθρωπος μου εξηγούσε ότι αυτό το διάστημα είναι πολύ κρίσιμο. Ο ίδιος ανέλαβε πρόεδρος χωρίς να έχει ούτε μία ημέρα περίοδο χάριτος, με πολλές εκκρεμότητες και ένα κόμμα σε κατάρρευση. Και με ισχυρές βολές αμφισβήτησης εκ των έσω. Ως εκ τούτου κάθε του κίνηση βρίσκεται κάτω από τον μεγεθυντικό φακό μιας άπληστης επικαιρότητας. Με απλά λόγια δεν έχει περιθώρια λάθους!

Ο κ. Δ. Τζανακόπουλος

Επίσης να σας ενημερώσω – μιας και ήρθαμε στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – πως όπως είναι γνωστό εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης του βουλευτή Α΄ Αθηνών και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αντώνης Κοτσακάς ξεκίνησε τις διαδικασίες – τις καθυστέρησε λένε συνομιλητές του για να μην εμπλακεί η υπόθεση στις εσωκομματικές εκλογές. Η καλή εκδοχή των πραγμάτων. Αρα θα έχουμε εξελίξεις σύντομα….

Αλλάζουν

Πάντως όσο περνούν οι ημέρες και απομακρυνόμαστε από την ημερομηνία της εκλογής του νέου προέδρου, αλλάζουν σιγά – σιγά και οι εσωκομματικοί συσχετισμοί. Ευλόγως! Θέλω να πω, δηλαδή, ότι το περιβάλλον της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου είναι συντριπτική η υπεροχή της αντιπολίτευσης, δεν είναι τόσο «εχθρικό» για τον κ. Κασσελάκη.

Υπέρ;

Μου έλεγαν πως ο συσχετισμός 24 μέλη «εναντίον» και 16 μέλη «υπέρ», είναι μάλλον παρελθόν. Ετσι λένε. Και προσθέτουν πως μεταξύ των 42 μελών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, πλέον 18 «υπέρ» έναντι 20 «κατά» και 4 ενδιάμεσοι. Αλλά είναι αισιόδοξοι. Προϊόντος του χρόνου, υποστηρίζουν πως ο συσχετισμός θα ανατραπεί και θα είναι 22 έναντι 20. Υπέρ του νέου προέδρου. Θα το δούμε….

Κεντρική Επιτροπή

Αντιστοίχως κινούνται τα πράγματα και στην Κεντρική Επιτροπή. Μεταξύ των 300 μελών της, η πλευρά του κ. Κασσελάκη έχει ένα «σκληρό» τμήμα 105 μελών, ένα τμήμα 30 μελών είναι φιλικό και άλλα 15 μέλη είναι διεκδικήσιμα. Δηλαδή όπως αντιλαμβάνεστε η μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου μετά τον Νοέμβριο – εφόσον ψηφιστεί – θα έχει οριακή νομιμοποίηση. Αλλά έστω κι έτσι, ίσως γίνει δυνατή μία ευρύτερη συζήτηση, τουλάχιστον εντός του κόμματος, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέρρευσε εκλογικά και πως είναι δυνατή η ανασύνταξη του. Θα έχει ενδιαφέρον….

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024