Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Όταν η σύζυγος του Άντονι Πέρκινς μίλησε για τα δύο χρόνια μυστικότητας

Όταν η σύζυγος του Άντονι Πέρκινς μίλησε για τα δύο χρόνια μυστικότητας

Επί δύο χρόνια ο Άντονι Πέρκινς και η σύζυγός του, Μπέρι Μπέρενσον, σιωπούσαν ότι ο ηθοποιός έπασχε από HIV/AIDS. «Απλώς δεν ήθελε ποτέ να το μάθει κανείς».

Η Μπέρι Μπέρενσον, αδερφή της Μαρίζα Μπέρενσον και εγγονή της Έλσα Σκιαπαρέλι, παραχώρησε το 1992 μια συνέντευξη στους New York Times από το σπίτι όπου ζούσε με τον Άντονι Πέρκινς. «Σκέφτηκε ότι αν το μάθαινε κανείς δεν θα του έδιναν ποτέ ξανά δουλειά. Για αυτό το λόγο δεν ήθελα κανείς ποτέ να μάθει ότι έπασχε από HIV/AIDS».

Τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του συζύγου της, ο οποίος έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία ως ο πρωταγωνιστής του «Ψυχώ» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, η Μπέρενσον κάθισε και συζήτησε ήσυχα για τη ζωή του, τον κατεστραμμένο γάμο της και το αξεπέραστο πρόβλημα της αντιμετώπισης του AIDS στο Χόλιγουντ.

Δείτε το βίντεο με το love story της Μπέρενσον και του Πέρκινς 

Στο νοσοκομείο με άλλο όνομα

«Πήγε δύο φορές στο νοσοκομείο, την μία φορά ως εξωτερικός ασθενής και πήγαμε με άλλο όνομα» θυμήθηκε. «Αναρωτήθηκα κυριολεκτικά, ποια είμαι σήμερα; Ήταν περίεργο. Χάνεις κάθε αίσθηση της πραγματικότητας. Δεν μπορείς καν να είσαι ο εαυτός σου σε μια τέτοια κατάσταση. Υπογράφεις ‘κυρία Σμιθ’ ή οτιδήποτε άλλο. Σκέφτεσαι ότι αυτός ο άνθρωπος έχει περάσει όλη του τη ζωή δίνοντας στους ανθρώπους τόση ευχαρίστηση στη σόουμπιζ και αυτή είναι η ανταμοιβή του. Δεν μπορεί καν να είναι ο εαυτός του στο τέλος. Θέλω να πω, οι άνθρωποι στο Σωματείο Ηθοποιών είναι εντελώς μέσα σ’ αυτό το πράγμα. Έχουν συνηθίσει να κινούνται με ψευδώνυμα».

Ο Άντονι Πέρκινς, πέθανε το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου του 1992, στα 60 του, στο αγροτικό του σπίτι που βρίσκεται στους λόφους του Χόλιγουντ, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του: Η Μπέρενσον, ο 18χρονος τότε γιος τους, Όσγκουντ, φοιτητής ακόμα στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, και ο Έλβις, 16 ετών, μαθητής ακόμα λυκείου σε ιδιωτικό σχολείο. Μόνο η οικογένεια και ένας εντυπωσιακά μικρός αριθμός φίλων γνώριζαν ότι είχε AIDS.

«Ποτέ δεν παραπονέθηκε. Έμαθε να παίζει πιάνο. Έκανε τηλεφωνήματα. Καθόταν δίπλα στο τηλέφωνο και περίμενε να τον πάρουν οι πράκτορες. Είχε τόσο ανάμεικτα συναισθήματα για τον Νόρμαν Μπέιτς.

Ο ρόλος του Νόρμαν Μπέιτς / Photo: Wikimedia Commons

Διάσκεψη με τους γιους

Ο Πέρκινς, τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, μίλησε στους γιους του για την έκδοση ενός σημειώματος κατά τον θάνατό του, και τα αγόρια κατέγραψαν τα λόγια του πατέρα τους. «Επέλεξα να μην το δημοσιοποιήσω, γιατί για να παραφράσω την «Καζαμπλάνκα», δεν είμαι πολύ ευγενής, αλλά δεν χρειάζεται και πολύ για να καταλάβει κανείς ότι τα προβλήματα ενός ηλικιωμένου ηθοποιού δεν έχουν καμία σημασία σε αυτόν τον τρελό, κουρασμένο κόσμο» σχολίασε η Μπέρενσον.

Ο Πέρκινς δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Έμαθα περισσότερα για την αγάπη, την ανιδιοτέλεια και την ανθρώπινη κατανόηση από τους ανθρώπους που γνώρισα σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια στον κόσμο του AIDS από ό,τι έμαθα ποτέ στον σκληρό, ανταγωνιστικό κόσμο στον οποίο πέρασα τη ζωή μου».

Η Μπέρενσον, η οποία παντρεύτηκε τον Πέρκινς το 1973, είπε ότι εξεπλάγη από την αγριότητα των σχολίων του για τη σόου μπίζνες. Κι ενώ η ασθένειά του τον κατέκλυσε, η Μπέρενσον είπε ότι ο σύζυγός της ήταν θυμωμένος επειδή είχε περάσει μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να δουλέψει, ακόμη και πριν αρρωστήσει, και η καριέρα του είχε σχεδόν ολοκληρωτικά κατακλυστεί από την ερμηνεία του ως ο τρελός Νόρμαν Μπέιτς στο «Ψυχώ».

«Ο Νόρμαν εμφανίζεται κατόπιν παραγγελίας» είπε ο Άντονι Πέρκινς σε μια συνέντευξή του το 1989. «Θα έλεγα ακόμη και κατ’ απαίτηση. Μπορώ να καλέσω τον προσωπικό μου αριθμό 800 και ο Νόρμαν θα μου απαντήσει».

Μπέρενσον και Πέρκινς / Photo: YouTube

Είχε μείνει εκτός

«Κάποια στιγμή πέρασαν δύο χρόνια χωρίς να δουλέψει, αλλά ήταν τόσο στωικός που δεν μίλησε ποτέ γι’ αυτό» θυμήθηκε. «Ποτέ δεν παραπονέθηκε. Έμαθε να παίζει πιάνο. Έκανε τηλεφωνήματα. Καθόταν δίπλα στο τηλέφωνο και περίμενε να τον πάρουν οι πράκτορες. Είχε τόσο ανάμεικτα συναισθήματα για τον Νόρμαν Μπέιτς. Από τη μία πλευρά άρχισε να σκέφτεται ότι οι άλλοι στη βιομηχανία τον έβλεπαν σαν αυτόν τον χαρακτήρα, παράξενο και αλλόκοτο. Και από την άλλη ήταν ένα βάρος. Ήταν πολύ περιοριστικό για την καριέρα του».

Ένας από τους τελευταίους του ρόλους ήταν σε ένα τηλεοπτικό δράμα του NBC, το «In the Deep Woods», στο οποίο υποδύεται έναν αστυνομικό ντετέκτιβ και το οποίο προβλήθηκε μετά τον θάνατο του Αμερικανού ηθοποιού.

Η Μπέρενσον δήλωσε λίγο πριν την πρεμιέρα: «Οι περισσότεροι φίλοι μας δεν το ήξεραν, επειδή ο Τόνι δεν ήθελε να το μάθουν. Τώρα οι άνθρωποι λένε: ‘Ω, αν το ήξερα θα του έδινα δουλειά’. Δεν είμαι σίγουρη ότι το πιστεύω αυτό».

«Δεν αξίζει τον κόπο»

Στην ερώτηση πώς πίστευε ότι ο σύζυγός της είχε προβληθεί από τον ιό HIV/AIDS, η Μπέρενσον κούνησε το κεφάλι της και είπε με σoβαρότητα: «Όχι. Δεν ξέρουμε πραγματικά. Όχι. Δεν αξίζει τον κόπο».

Η Μπέρι Μπέρενσον, ήταν ανάμεσα στους επιβάτες της πτήσης 11 των American Airlines, του πρώτου αεροπλάνου που κατέπεσε στο World Trade Center,  στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Επιτυχημένη φωτογράφος, μια φιλική και εξωστρεφής γυναίκα, εγγονή της παρισινής σχεδιάστριας μόδας Έλσα Σκιαπαρέλι και εγγονή του εμπόρου έργων τέχνης και ιστορικού Μπερνάρντ Μπέρενσον.

Μετά τον θάνατο του Άντονι Πέρκινς, άρχισαν να την επισκέπτονται πιο συχνά  η αδελφή της, η ηθοποιός και μοντέλο, Μαρίζα Μπέρενσον, η οποία έφτανε αεροπορικώς από το σπίτι της στο Παρίσι καθώς και η μητέρα της, η Μαρκησία Γκόγκο Κατσιαπούτι, επίσης από το Παρίσι.

Στην ερώτηση πώς πίστευε ότι ο σύζυγός της είχε προβληθεί από τον ιό HIV/AIDS, η Μπέρενσον κούνησε το κεφάλι της και είπε με σoβαρότητα: «Όχι. Δεν ξέρουμε πραγματικά. Όχι. Δεν αξίζει τον κόπο».

Photo: YouTube

Το ταμπού του AIDS

«Στο άνετο σπίτι της, το τηλέφωνο χτυπάει συνεχώς, και οι φίλοι καταφθάνουν φέρνοντας περίτεχνους δίσκους με φαγητό για τους επισκέπτες που θα κατακλύζουν την ημέρα. Μια λίστα με αστέρες και σκηνοθέτες που έχουν τηλεφωνήσει βρίσκεται κοντά σε έναν καναπέ. Ο σκηνοθέτης Μάικ Νίκολς, φίλος της οικογένειας, έχει ζητήσει να οργανώσει μια δημόσια τελετή για τους συναδέλφους του Πέρκινς στον κινηματογράφο. Μια ιδιωτική τελετή θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του Πέρκινς κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες για τους στενούς φίλους» γράφει ένα σχετικό δημοσίευμα, του 1992, στους New York Times.

Στη συνέντευξη, η Μπέρενσον είπε ότι δεν ήθελε να ασκήσει σκληρή κριτική στο Χόλιγουντ, όπως έκανε ο ηθοποιός Μπραντ Ντέιβις (Το Εξπρές του Μεσονυχτίου), όταν πέθανε από AIDS, το 1991. Είπε ότι ο Άντονι Πέρκινς έκρυβε την ασθένεια από φόβο ότι κανείς δεν θα τον προσλάμβανε.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί ομοφυλόφιλοι εργάζονται στον κινηματογράφο, ο κόσμος του θεάματος μέχρι πρόσφατα άργησε να υποστηρίξει προγράμματα για το AIDS, με εξαίρεση κάποιους αστέρες, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Δείτε μια κοινή τους συνέντευξη για το πώς γνωρίστηκαν 

Μια σειρά εξετάσεων αίματος

«Όταν ο Τόνι άκουσε για τον Μπραντ Ντέιβις, είμαι σίγουρη ότι ανησύχησε» δήλωσε η Μπέρενσον. «Ήξερα καλά τον Μπραντ. Ήμασταν μαζί στη σχολή υποκριτικής. Μου ράγισε η καρδιά που δεν ήταν σε θέση να το μοιραστεί, αυτός ο καημένος, και ίσως είχε δίκιο. Ίσως δεν θα του έδιναν δουλειά».

Ο Πέρκινς υποβλήθηκε σε εξετάσεις για AIDS μετά από ένα άρθρο στην εφημερίδα The Enquirer, μια σκανδαλοθηρική εφημερίδα, που ανέφερε ότι ήταν θετικός στον ιό HIV. Η Μπέρενσον είπε ότι ο σύζυγός της δεν είχε εξεταστεί για AIDS, αλλά είχε κάνει μια σειρά εξετάσεων αίματος στο Λος Άντζελες για μια ξαφνική παράλυση στο πλάι του προσώπου του.

Η Μπέρενσον υπέθεσε ότι κάποιος είχε εξετάσει το αίμα του συζύγου της για τον ιό και διέρρευσε τα αποτελέσματα στην εφημερίδα. Μετά την εμφάνιση του ρεπορτάζ, υποβλήθηκε σε εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον ιό HIV.

«Δεν καταλαβαίνω καθόλου αυτή την ασθένεια»

«Ήμουν συντετριμμένη, δεν μπορούσα να το πιστέψω» είπε. «Και αμέσως μετά σκέφτηκα, τι θα γίνει με μένα; Τι θα γίνει με τα παιδιά μου; Έκανα εξετάσεις. Έκανα τεστ τέσσερις φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Και είμαι μια χαρά. Και δεν καταλαβαίνω, δεν καταλαβαίνω τίποτα από όλα αυτά. Δεν καταλαβαίνω καθόλου αυτή την ασθένεια» συνέχισε την αφήγησή της, ενώ πρόσθεσε: «Το είπα σε μερικούς φίλους».

Επειδή ο σύζυγός της ήταν τόσο κλειστός άνθρωπος, είπε, και επειδή είχε περιέλθει σε βαθιά κατάθλιψη, ήθελε να μιλήσει σε όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους για την ασθένεια. Η Μπέρενσον συμφώνησε, αλλά αφού του έκανε έκπληξη για τα 60ά γενέθλιά του, στις 4 Απριλίου, και όλοι οι φίλοι τους είπαν ότι φαινόταν πολύ αδύναμος, τον παρακάλεσε να της επιτρέψει να το πει στους πιο κοντινούς τους ανθρώπους.

«Ω, το λες σε πάρα πολλούς»

«Του είπα, κοίτα, θα το μοιραστώ με λίγους στενούς φίλους που εμπιστεύομαι γιατί αλλιώς θα τρελαθώ. Δεν είμαι τόσο καλή ηθοποιός. Είπα στον Τόνι ότι δεν μπορώ να παίξω αυτό το θέατρο. Απλά δεν μπορώ. Δεν είχε πρόβλημα να το πω σε έναν ή δύο ανθρώπους, αλλά μετά έλεγε: «Ω, το λες σε πάρα πολλούς»».

Η Μπέρενσον είπε ότι από τη στιγμή που ο σύζυγός της ήταν πολύ γνωστός, τα ταμπλόιντ τους καταδίωκαν. «Ήταν φρικτά, ακολουθούσαν την οικονόμο μου στο σπίτι της ή στο σούπερ μάρκετ» είπε. «Μας καταδίωκαν σαν όρνεα».

«Προς το τέλος ο Τόνι ήταν κουρασμένος και καταθλιπτικός. Δεν ήθελε να τον βλέπει κανείς. Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος. Ένας ή δύο φίλοι ερχόντουσαν και έλεγε: «Είμαι έτοιμος να φύγω» και εκείνοι έλεγαν: «Φύγε, γιατί δεν το κάνεις;». Αλλά εκείνος κρατιόταν, κρατιόταν για τα παιδιά και για μένα».

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024