Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ολλανδική ομοσπονδία πλήρωσε λύτρα σε χάκερ για να μη διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα

Η ολλανδική ομοσπονδία πλήρωσε λύτρα σε χάκερ για να μη διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα

Η ομοσπονδία αναφέρει επίσης πως το να πληρώσει τα λύτρα ήταν μία δύσκολη απόφαση

Λύτρα αναγκάστηκε να πληρώσει σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου η ολλανδική ομοσπονδία (KNVB) προκειμένου να μη διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα που είχαν υποκλαπεί τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το RTL η απαίτηση των χάκερ ήταν ένα εκατ. ευρώ. Η ολλανδική ομοσπονδία αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό που έδωσε.

Η KNVB έδωσε δημοσιότητα στο πολύ σοβαρό θέμα μέσω καταχώρισης σε δύο εφημερίδες, στην AD και στην De Telegraaf και ενός μηνύματος στην ιστοσελίδα της προειδοποιώντας για τα δεδομένα που ίσως να βρίσκονται στα χέρια αυτών εγκληματιών.

Το εντυπωσιακό στην ιστορία είναι πως ούτε η ομοσπονδία ούτε οι εμπειρογνώμονες δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν τα δεδομένα που έχουν υποκλαπεί ή προσπελάστηκαν.

«Και αυτό μας έβαλε στο δίλημμα, καθώς δεν είχαμε μια επιλογή με την οποία ήμασταν άνετοι», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της KNVB.

Η ομοσπονδία αναφέρει επίσης πως το να πληρώσει τα λύτρα ήταν μία δύσκολη απόφαση, αλλά τελικά έγιναν συμφωνίες με τους χάκερ υπό την καθοδήγηση εμπειρογνώμων. Η KNVB δεν είναι ακόμα απολύτως βέβαιη πως οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν θα δώσουν στη δημοσιότητα τα δεδομένα και καλεί τα πιθανά θύματα να παραμείνουν σε εγρήγορση για κατάχρηση των στοιχείων τους.

«Τα αρχεία που πιθανόν να έχουν υποκλέψει περιέχουν προσωπικά δεδομένα, η διανομή των οποίων θα είχε συνέπειες για την ιδιωτική ζωή των εμπλεκομένων. Για την KNVB η αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης τελικά ζυγίζει περισσότερο από την αρχή να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εκβιάζεται», αναφέρει η ομοσπονδία.

Εντύπωση προκαλεί η επισήμανση από την KNVB να προσέξουν ιδιαίτερα όσοι είχαν επαφή με το ιατρικό αθλητικό της κέντρο όπως και το γεγονός ότι δημοσιοποίησε το θέμα τώρα αν και έδωσε τα λύτρα τον Απρίλιο. Ο εκπρόσωπός της αρνήθηκε να αναφέρει πόσα ακριβώς είναι τα θύματα της κυβερνοεπίθεσης.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, Ντέιβ Μάσλαντ υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι οι πληροφορίες για τις οποίες έχουν καταβληθεί λύτρα έχουν πραγματικά χαθεί και ο εγκληματίες δεν θα τις χρησιμοποιήσουν στο μέλλον. Θεωρεί επίσης πως η πρωτοβουλία της ομοσπονδίας δημιουργεί κακό προηγούμενο για συναλλαγές με εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024