Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντοπίστηκε ο κλεμμένος, «καταραμένος» Βαν Γκογκ - Πονοκέφαλος για τον κόσμο του εγκλήματος

Εντοπίστηκε ο κλεμμένος, «καταραμένος» Βαν Γκογκ – Πονοκέφαλος για τον κόσμο του εγκλήματος

Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» του κόσμου της τέχνης εντοπίζει τα χαμένα έργα τέχνης που κλάπηκαν από το μουσείο κατά τη διάρκεια του λοκντάουν της πανδημίας Covid.

Ήταν ένα αριστούργημα με μια κατάρα: Ένας πρώιμος Βαν Γκογκ αξίας, 3-6 εκατ. ευρώ, που είχε κλαπεί από ένα ολλανδικό μουσείο πριν από τρία χρόνια, γυρνούσε στον εγκληματικό κόσμο σαν καυτή πατάτα, σύμφωνα με τον ντετέκτιβ τέχνης Άρθουρ Μπραντ.

«Γνωρίζαμε ότι ο πίνακας θα πήγαινε από το ένα χέρι στο άλλο χέρι στον εγκληματικό κόσμο, αλλά ότι κανείς δεν ήθελε πραγματικά να τον αγγίξει επειδή δεν άξιζε τίποτα» δήλωσε ο Μπραντ, ο οποίος είναι γνωστός για την ανάκτηση κλεμμένων έργων τέχνης. «Το μόνο που μπορούσες να κάνεις ήταν να μπλέξεις. Ήταν καταραμένος».

Η ιστορία από την αρχή

Ένας Ολλανδός ντετέκτιβ τέχνης ανέκτησε έναν πολύτιμο πίνακα του Βίνσεντ βαν Γκογκ που είχε κλαπεί από ένα μουσείο σε μια τολμηρή μεταμεσονύχτια ληστεία κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού από τον κοροναϊό πριν από τριάμισι χρόνια, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Άρθουρ Μπραντ πήρε στην κατοχή του στο σπίτι του στο Άμστερνταμ, πρόσφατα, τον χαμένο πίνακα, τον «Κήπο του παλατιού στο Nuenenen την Άνοιξη», που ζωγραφίστηκε το 1884 και αξίζει 3-6 εκατ. ευρώ, χωμένο σε μια μπλε τσάντα Ikea.

Ο Μπραντ, γνωστός ως ο «Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της τέχνης» για τον εντοπισμό μιας σειράς χαμένων έργων τέχνης υψηλού προφίλ, δήλωσε στο AFP ότι η επιβεβαίωση ότι ο πίνακας ήταν ο κλεμμένος Βαν Γκογκ ήταν «μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της ζωής μου».

Δείτε το βίντεο του Άρθουρ Μπραντ 

Μέσα σε μια μπλε σακούλα Ikea

«Ο Άρθουρ Μπραντ, σε συνεργασία με την ολλανδική αστυνομία, έλυσε αυτό το θέμα» επιβεβαίωσε ο Ρίτσαρντ Μπρόνσβαϊκ, της μονάδας εγκλημάτων τέχνης της ολλανδικής αστυνομίας. «Πρόκειται σίγουρα για τον αληθινό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό».

Ο Μπραντ δήλωσε στο AFP ότι οι συχνές εκκλήσεις του ίδιου και της ολλανδικής αστυνομίας για την επιστροφή του κλεμμένου έργου τέχνης απέδωσαν τελικά καρπούς, όταν ένας άνδρας, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε για την ασφάλειά του, παρέδωσε στον Μπραντ τον πίνακα μέσα σε μια μπλε σακούλα Ikea, καλυμμένη με μεμβράνη φυσαλίδων, σε μια θήκη μαξιλαριού.

Ένα βίντεο που έδωσε ο Μπραντ τον έδειχνε να ξεπακετάρει τον πίνακα στο σαλόνι του και να αγκομαχά από έκπληξη όταν συνειδητοποίησε τι ήταν. «Δεν μπορούσα να το πιστέψω» είπε.

Η τρελή πορεία του πίνακα

Ο πίνακας είχε αφαιρεθεί από το Μουσείο Singer Laren κοντά στο Άμστερνταμ στις 30 Μαρτίου 2020 σε μια ληστεία που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

Η ολλανδική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από βίντεο λίγο μετά τη διάρρηξη που δείχνουν έναν κλέφτη να σπάει μια γυάλινη πόρτα στη μέση της νύχτας, πριν φύγει τρέχοντας με τον πίνακα χωμένο κάτω από το δεξί του χέρι.

Τον Απρίλιο του 2021, η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που κατονομάστηκε στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ως Nils M για την κλοπή. Αργότερα καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια πίσω από τα κάγκελα. Ο Μ καταδικάστηκε επίσης για την κλοπή ενός άλλου αριστουργήματος του Φρανς Χαλς με τίτλο Δύο γελαστά αγόρια σε μια ξεχωριστή διάρρηξη.

Έχει «μύτη» αυτός

«Μετά από λίγους μήνες έμαθα από μια πηγή στον εγκληματικό κόσμο που είχε αγοράσει τον Βαν Γκογκ» από τον Nils Μ, δήλωσε ο Μπραντ, ο οποίος έχει αποκτήσει φήμη για τις αξιοσημείωτες ανακτήσεις κλεμμένων έργων τέχνης, όπως τα χάλκινα αγάλματα «Τα άλογα του Χίτλερ», έναν πίνακα του Πικάσο και ένα δαχτυλίδι που κάποτε ανήκε στον Όσκαρ Ουάιλντ.

Ο άνδρας αυτός, που αναγνωρίστηκε από τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ως Peter Roy K, βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα για μια ξεχωριστή υπόθεση που αφορούσε την εισαγωγή και εξαγωγή κοκαΐνης σε μεγάλη κλίμακα, δήλωσε ο Μπραντ. Ο Κ ήθελε να χρησιμοποιήσει τον πίνακα ως εγγύηση για να διαπραγματευτεί μείωση της ποινής του.

Ο Μπραντ επιβεβαίωσε την ταυτότητα του Peter Roy K, τονίζοντας ότι είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι «δεν θα γίνει καμία συμφωνία για μείωση της ποινής».

Ο Άρθουρ Μπραντ με το χαμένο δαχτυλίδι του Όσκαρ Ουάιλντ 

«Θέλω να επιστρέψω τον Βαν Γκογκ»

Η τύχη του Βαν Γκογκ, ωστόσο, παρέμενε μυστήριο μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, όταν ένας μυστηριώδης άνδρας επικοινώνησε με τον Μπραντ λέγοντας ότι ήθελε να τον επιστρέψει.

Μετά από διαπραγματεύσεις, ο Μπραντ έπεισε τον άνδρα – ο οποίος «δεν είχε καμία σχέση με την κλοπή», σύμφωνα με τον ντετέκτιβ τέχνης – να παραδώσει πίσω το έργο τέχνης.

«Ο άνδρας μου είπε: ‘Θέλω να επιστρέψω τον Βαν Γκογκ. Προκάλεσε τεράστιο πονοκέφαλο’», επειδή δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί, δήλωσε ο Μπραντ.

«Σε μια επιχείρηση που έγινε σε στενό συντονισμό με την ολλανδική αστυνομία, πήραμε πίσω τον πίνακα» πρόσθεσε.

Ο πίνακας, ο οποίος προέρχεται από σχετικά πρώιμο στάδιο της καριέρας του Βαν Γκογκ, προτού ο παραγωγικός καλλιτέχνης ξεκινήσει τους χαρακτηριστικούς μετα-ιμπρεσιονιστικούς πίνακές του, όπως οι Ηλιοτρόπια και οι ζωηρές αυτοπροσωπογραφίες του, παραδόθηκε πίσω στον διευθυντή του Μουσείου Γκρόνινγκερ, απ’ όπου είχε δανειστεί στο Μουσείο Σίνγκερ Κάρεν.

Ο πίνακας του Φρανς Χαλς «Δύο γελαστά αγόρια» παραμένει άφαντος, αλλά ο Μπραντ δήλωσε ότι ελπίζει ότι και αυτός ο πίνακας θα επιστραφεί σύντομα.

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024