Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον απήγαγαν μόλις γεννήθηκε στη Χιλή του Πινοσέτ - Βρήκε την οικογένειά του μετά από 40 χρόνια

Τον απήγαγαν μόλις γεννήθηκε στη Χιλή του Πινοσέτ – Βρήκε την οικογένειά του μετά από 40 χρόνια

Πιστεύεται ότι πάνω από 20.000 μωρά απήχθησαν από τη Χιλή του Πινοσέτ και δόθηκαν για υιοθεσία σε οικογένειες στο εξωτερικό

Ο Jimmy Lippert Thyden είναι σήμερα 42 ετών και πολύ πρόσφατα ανακάλυψε ότι ήταν υιοθετημένος, ότι απήχθη όταν γεννήθηκε και ότι η βιολογική του μητέρα ζει.

Η ιστορία του θυμίζει σενάριο χολιγουντιανής ταινίας αλλά πίσω από το «happy end» υπάρχουν χιλιάδες ακόμα μωρά που απήχθησαν –όπως ο Jimmy- από τους γονείς τους όταν γεννήθηκαν στη Χιλή του Πινοσέτ, και δόθηκαν για υιοθεσία σε οικογένειες στο εξωτερικό που δεν είχαν ιδέα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η αρπαγή τους.

Ο 42χρονος συνάντησε τη βιολογική του μητέρα για πρώτη φορά και περιέγραψε τη συνάντηση ως κάτι μοναδικό. «Τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτό. Με κατέκλυσαν διάφορα συναισθήματα. Ένιωθα ευτυχισμένος αλλά και μια λύπη για τον χαμένο χρόνο. Είναι οδυνηρή η σκέψη ότι κάποιος την πλήγωσε με τέτοιον τρόπο» λέει ο Jimmy Lippert Thyden μιλώντας στον Guardian.

Η απαγωγή και η υιοθεσία του Thyden

Όπως μετέδωσε το USA Today και επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Thyden, όταν η María Angélica González τον γέννησε, μία νοσοκόμα της είπε ότι γεννήθηκε πρόωρα και έπρεπε να μπει σε θερμοκοιτίδα. Λίγο μετά της είπε ότι το μωρό της πέθανε.

Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να διαπιστώσουν ότι αυτό ήταν ψέμα. Στο μεταξύ, μια οικογένεια από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ υιοθέτησε τον Thyden χωρίς να έχει ιδέα για τις συνθήκες υπό τις οποίες το παιδί είχε απαχθεί με δόλιο τρόπο από τη μητέρα του.

Ο Thyden ήξερε ότι γεννήθηκε στη Χιλή, η οποία ήταν υπό τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ από το 1973 έως το 1990, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και η θετή οικογένειά του πίστευαν ότι δεν είχε ζωντανούς συγγενείς εκεί. «Για 40 χρόνια, αυτό πίστευα, αυτό ήταν η ζωή μου» έγραψε στο Facebook.

Το άρθρο που του άλλαξε τη ζωή – «Δεκάδες χιλιάδες μωρά θύματα απαγωγής»

Όλα άλλαξαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Thyden διάβασε ένα άρθρο του USA Today για έναν άνδρα από την Καλιφόρνια, ο οποίος έμαθε ότι είχε απαχθεί από τη μητέρα του στη Χιλή και στη συνέχεια είχε υιοθετηθεί παράνομα από ένα ζευγάρι στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι πάνω από 20.000 μωρά απήχθησαν από μητέρες με χαμηλό εισόδημα κυρίως στη Χιλή και δόθηκαν για υιοθεσία σε οικογένειες σε ξένες χώρες που είχαν εξαπατηθεί για το πώς τα μωρά έφτασαν στα χέρια τους. Μαίες, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, καλόγριες, ιερείς και δικαστές λέγεται ότι είχαν συμμετοχή σε αυτό το δίκτυο που απέφερε μεγάλα κέρδη τόσο στους ίδιους όσο και στην κυβέρνηση Πινοσέτ.

Δημοσιογράφοι του ερευνητικού πρακτορείου ειδήσεων Ciper της Χιλής αποκάλυψαν την πρακτική αυτή το 2014, σύμφωνα με το USA Today. Εννέα χρόνια αργότερα, ο Thyden συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος ένας από εκείνους που έπεσαν θύματα του δικτύου εμπορίας ανθρώπων.

Η ανακάλυψη της αλήθειας και η συγκινητική πρώτη συνάντηση με τη βιολογική του μητέρα

Πηγή: Jimmy Lippert Thyden/Courtesy of MyHeritage

Έτσι, ο 42χρονος ήρθε σε επαφή με την οργάνωση «Nos Buscamos» (στα ισπανικά σημαίνει «ψάχνουμε ο ένας τον άλλον») η οποία βοηθάει στην επανένωση οικογενειών που χωρίστηκαν από το καθεστώς Πινοσέτ, μέσω DNA.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Thyden είχε πράγματα οικογένεια που ζούσε ακόμα στη Χιλή. Η μητέρα του ζει στη Βαλδίβια και έχει 4 αδερφούς και μία αδερφή.

Στις 17 Αυγούστου ταξίδεψε στη Χιλή, πήγε στην εξώπορτα του σπιτιού της βιολογικής του μητέρας, αγκαλιάστηκαν και ξέσπασαν και οι δύο σε κλάματα.

«Γεια σου μαμά, σ’ αγαπώ πολύ» της είπε στα ισπανικά. Η βιολογική μητέρα του Thyden περιέγραψε αυτή τους τη συνάντηση ως «θαύμα σταλμένο από το Θεό» και είπε «δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι ήταν ζωντανός».

Ο Thyden έμεινε για λίγο στη Βαλδίβια, περπάτησαν με τη μητέρα του στους δρόμους της πόλης και έκαναν πράγματα που θα έκαναν αν δεν είχε απαχθεί.

Ο 42χρονος είναι ευγνώμων για τη θετή του οικογένεια. «Μεγάλωσα με αγάπη, ευκαιρίες, αξίες και καλή εκπαίδευση» λέει.

«Η Gonzalez (η βιολογική του μητέρα) είναι ένας άνθρωπος δοτικός και προστατευτικός. Βρέθηκε το κομμάτι του παζλ που έλειπε» λέει.

«Θα λέμε αυτές τις ιστορίες μέχρι να βρεθούν όλα τα παιδιά και να επανενωθούν όλες οι οικογένειες

Ο Thyden δήλωσε στο USA Today ότι θα ήθελε να δει τη χιλιανή κυβέρνηση να πληρώνει για τα μωρά που απήχθησαν υπό το καθεστώς του Πινοσέτ και να διωχθούν ποινικά όσοι ενεπλάκησαν στις παράνομες υιοθεσίες.

Κάλεσε επίσης τη Χιλή να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τον εντοπισμό και την επανένωση των χωρισμένων οικογενειών, μεταξύ άλλων καλύπτοντας τα έξοδα ταξιδιού.

«Θα λέμε αυτές τις ιστορίες μέχρι να βρεθούν όλα τα παιδιά και να επανενωθούν όλες οι οικογένειες που χωρίστηκαν παρά τη θέλησή τους» συγκλονίζει ο Thdyen.

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024