Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επικηρυγμένοι στο Χονγκ Κονγκ - Οι ακτιβιστές και η σύγκρουση της Κίνας με τη Δύση

Επικηρυγμένοι στο Χονγκ Κονγκ – Οι ακτιβιστές και η σύγκρουση της Κίνας με τη Δύση

Η επικήρυξη αυτοεξόριστων ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ ως νέο κεφάλαιο στη διένεξη μεταξύ Κίνας και Δύσης

«Μετά από άνεμο και βροχή, το Χονγκ Κονγκ αναγεννήθηκε από τις στάχτες», είχε διακηρύξει προ έτους ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε ομιλία του για την 25η επέτειο της μεταβίβασης του ελέγχου της περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Πεκίνο.

Ήταν τότε, έπειτα από 99 χρόνια βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας, που το Χονγκ Κονγκ -ήδη σημαντικός χρηματοοικονομικός κόμβος- έγινε Ειδική Διοικητική Περιοχή της Κίνας.

Συνοδεύτηκε με εγγυήσεις για καθεστώς αυτονομίας για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Όμως κατέστη σύντομα σαφές ότι το Πεκίνο είχε άλλα σχέδια…

Παρά τις διαβεβαιώσεις περί σεβασμού της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα» για την επίσημη πολιτική διακυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, το Κομμουνιστικό Κόμμα άλλαξε ριζικά τη διεθνή οικονομική μητρόπολη σύμφωνα με τα δικά του μέτρα και σταθμά.

Το κίνημα υπέρ του εκδημοκρατισμού αντιμετωπίστηκε με άγρια καταστολή.

Η νομοθεσία έγινε όλο και πιο αυστηρή και οι διώξεις των μελών των δημοκρατικού κινήματος απηνείς.

Πολλά στελέχη του στράφηκαν αναγκαστικά στην αυτοεξορία, σε

δυτικές χώρες που έχουν αναστείλει τις συμφωνίες έκδοσης με το Χονγκ Κονγκ.

Ακόμη όμως και εκεί βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της καταδίωξης και δίωξης.

Κάτι που κατέστησαν λίγο πολύ σαφές οι κινεζικές αρχές, λίγο μετά την απόφαση της -ελεγχόμενης από το Πεκίνο- αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ να επικηρύξει από την περασμένη Δευτέρα οκτώ επιφανείς ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας.

Ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων Χονγκ Κονγκ -κάτι παραπάνω από 117.000 ευρώ τουτέστιν- σε οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη οκτώ επιφανών ακτιβιστών, που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Κατηγορούνται για συνεργασία με ξένες δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα και για προώθηση κυρώσεων κατά κυβερνητικών αξιωματούχων.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η ασιατική μητρόπολη των σχεδόν 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων έκανε αυτό το βήμα.

Όχι τυχαία, «πάτησε» πάνω στο Νόμο Περί Εθνικής Ασφάλειας, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2020.

Πας μη πειθήνιος, «εχθρός»

Ο εν λόγω νόμος θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του Πεκίνου, ως απάντηση στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που συγκλόνισαν το Χονγκ Κονγκ το 2019 και το 2020 και αντιμετωπίστηκαν με άγρια καταστολή.

Ποινικοποιεί κάθε κίνηση για απόσχιση, ανατροπή του status quo, στήριξη της τρομοκρατίας -με πολύ ευρεία έννοια- καθώς και συνεργασία με ξένες δυνάμεις.

Με την εφαρμογή του, η κινεζική κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για αυστηρούς και μαζικούς ελέγχους στην πρώην αποικία του βρετανικού στέμματος, καταστρατηγώντας σε μεγάλο βαθμό θεμελιώδη δικαιώματα του πληθυσμού.

Μέχρι στιγμής 260 άτομα έχουν συλληφθεί στο Χονγκ Κονγκ βάσει αυτού του νόμου.

Εξ αυτών τα 79 έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση ή τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Όμως εν μέσω ενός συστημικού εκφοβισμού, η άσκηση οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευσης έχει πρακτικά καταστεί ποινικό αδίκημα και στο Χονγκ Κονγκ.

Πολιτικοί εξωθήθηκαν σε παραίτηση. Επικριτικά για την πολιτική του Πεκίνου ΜΜΕ έκλεισαν.

Μόλις στα τέλη Ιουνίου, ραδιοφωνικός σταθμός που αυτοχαρακτηρίζεται φιλοδημοκρατικός σταμάτησε να εκπέμπει, μετά από σχεδόν 20 χρόνια λειτουργίας.

Η πολιτική κατάσταση έχει γίνει «επικίνδυνη», σχολίασε ο ιδρυτής του σταθμού και ακτιβιστής, Τσανγκ Κιν-σινγκ.

Αλλά αυτό το γνωρίζουν εδώ και καιρό, από «πρώτο χέρι», οι οκτώ «επικηρυγμένοι του ενός εκατομμυρίου».

Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που το Χονγκ Κονγκ προσφέρει ακόμη και για τον εντοπισμό φυγόδικων δολοφόνων και βιαστών..

Στην κορυφή λοιπόν της λίστας των καταζητούμενων του Πεκίνου βρίσκονται τώρα τρεις πρώην βουλευτές του Χονγκ Κονγκ, ένας δικηγόρος, ένας συνδικαλιστής και τρεις ακτιβιστές.

Κάποιοι είχαν βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωποι με κατηγορίες για  διάφορα άλλα αδικήματα, στο πλαίσιο της καταστολής.

Αυτοεξόριστοι, ζουν σήμερα διασκορπισμένοι στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στον Καναδά και στην Αυστραλία.

Στο φόντο του κλιμακούμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού, η τύχη τους δείχνει να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη διένεξη μεταξύ Κίνας και Δύσης.

Εξωχώριες… «λύσεις;

Ουδόλως τυχαία, δύο εβδομάδες πριν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των «οκτώ» η κρατική κινεζική εφημερίδα Ta Kung Pao δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι ο Νόμος Περί Εθνικής Ασφάλειας ισχύει για τους υπηκόους του Χονγκ Κονγκ και εκτός των διοικητικών του ορίων.

Ως μέλος της Interpol, η Κίνα -επεσήμανε η εφημερίδα- θα μπορούσε να ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες για τη σύλληψη φυγόδικων.

«Μην νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε στο εξωτερικό», ανέφερε το άρθρο. «Δεν θα μπορέσετε να ξεφύγετε από το νόμο».

Το ίδιο μήνυμα περί εξωεδαφικής δικαιοδοσίας έστειλε και ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι.

«Η παράδοση είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν να είναι καταδιωκόμενοι φυγάδες για όλη τους τη ζωή», σχολίασε για τους «οκτώ» σε συνέντευξη Τύπου.

Υπερθεματίζοντας, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να σεβαστεί το κράτος δικαίου του Χονγκ Κονγκ» και «να σταματήσει να προσφέρει προστασία στους εγκληματίες», χαρακτηρίζοντας το θέμα «εσωτερική υπόθεση» του Πεκίνου.

Οι διεθνείς αντιδράσεις-απαντήσεις δεν άργησαν.

Σε οξείς τόνους, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Αντίστοιχα επικριτικά ήταν τα σχόλια από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Αυστραλίας και του Καναδά.

Κατά τον Πίτερ Νταλίν, Σουηδό ακτιβιστή και επικεφαλής της ΜΚΟ Safeguard Defenders -που προ μηνών κατήγγειλε την ύπαρξη ενός παγκόσμιου δικτύου «υπερπόντιων κινεζικών αστυνομικών τμημάτων»– οι διώξεις των «οκτώ» δεν έχουν νομικά ρεαλιστική πιθανότητα επιτυχίας.

Αναλυτές θεωρούν δεδομένο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν θα επιχειρήσουν να ταξιδέψουν σε κάποια χώρα που έχει συνάψει συνθήκη έκδοσης με την Κίνα.

Τυχόν απόπειρα απαγωγής τους στις χώρες όπου έχουν καταφύγει θεωρείται εξίσου παρακινδυνευμένη.

Όμως το μήνυμα του Πεκίνου είναι σαφές προς τους επικριτές υπηούους του. Εντός και εκτός των κινεζικών συνόρων.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024