Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Μπλόκο στις εξαγωγές υλικών για τσιπ μετά τις αμερικανικές κυρώσεις

Κίνα: Μπλόκο στις εξαγωγές υλικών για τσιπ μετά τις αμερικανικές κυρώσεις

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές γάλλιου και γερμάνιου για λόγους προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

Η Κίνα επέβαλε την Τρίτη περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων μετάλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία ημιαγωγών, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, μια κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές έρχεται ως αντίποινα για την απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων προηγμένων αμερικανικών τσιπ στην Κίνα.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές γάλλιου και γερμάνιου για λόγους προστασίας της εθνικής ασφάλειας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός των δύο μετάλλων, τα οποία αποτελούν απαραίτητες πρώτες ύλες για την παραγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

«Η Κίνα χτύπησε τους εμπορικούς περιορισμούς των ΗΠΑ εκεί που πονάει» σχολίασε στο Reuters ο Πίτερ Άρκελ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Εξορυκτικής Ένωσης της Κίνας.

«Θα ήταν φαντασίωση να νομίσει κανείς ότι μια άλλη χώρα μπορεί να υποκαταστήσει την Κίνα βραχυπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα» είπε.

Αναλυτές της εταιρείας Jeffries εξέφρασαν επίσης την υποψία ότι το νέο μέτρο ανακοινώθηκε επίτηδες ενόψει της επίσκεψης στο Πεκίνο που έχει προγραμματίσει η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, επίσκεψη που ενδεχομένως θα ακυρωθεί.

Ορισμένα στελέχη της βιομηχανίας ανησυχούν ότι η Κίνα θα κλιμακώσει την εμπορικό πόλεμο με περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, όπως έκανε πριν από 12 χρόνια λόγω διένεξης με την Ιαπωνία. Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός αυτών των μετάλλων, τα οποία χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε ηλεκτρικά οχήματα και αμυντικό εξοπλισμό.

Κινεζικές εταιρείες που εμπορεύονται γερμάνιο και γάλλιο ανέφεραν ότι κατακλύζονται από ερωτήσεις πελατών και οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 1.500 δολάρια ανά κιλό.

Το κινεζικό μπλόκο έρχεται λίγους μήνες αφότου η Ουάσιγκτον απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών να διαθέτουν στην Κίνα τα πιο προηγμένα τσιπ για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, λόγω φόβων ότι η τεχνολογία θα αξιοποιηθεί από τον κινεζικό στρατό και θα διευκολύνει την προσπάθεια της Κίνας να γίνει τεχνολογική υπερδύναμη.

Μάλιστα οι ΗΠΑ έπεισαν και την Ολλανδία να επιβάλλει ανάλογους περιορισμούς, καθώς στη χώρα έχει την έδρα της η ASML, η μόνη εταιρεία που παράγει μηχανήματα λιθογραφίας για τα πιο προηγμένα τσιπ.

Ακόμα, η Wall Street Journal ανέφερε την Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε αμερικανικές υπηρεσίες νέφους, οι οποίες χρησιμοποιούν τα τελευταία τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Sports in

Η «ανάκριση» του Έσε: Τι είπε για Μέσι, Μαραντόνα και Πελέ (vid)

Ο Έσε αποκάλυψε αρκετά πράγματα για εκείνον απαντώντας στο QnA που δημοσίευσε ο Ολυμπιακός στα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024