Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στον Έβρο: Οι τελευταίες στιγμές των 18 μεταναστών που βρέθηκαν απανθρακωμένοι

Φωτιά στον Έβρο: Οι τελευταίες στιγμές των 18 μεταναστών που βρέθηκαν απανθρακωμένοι

Βίντεο που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα η ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί, καταγράφει τις τελευταίες στιγμές των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά της Δαδιάς.

Ένα σοκαριστικό βίντεο με τις τελευταίες στιγμές των 18 μεταναστών, που έχασαν τη ζωή τους στον Έβρο, έδωσε στη δημοσιότητα η Ιταλίδα ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί.

Όπως σημειώνει η Σουφί, που είχε δημοσιεύσει και βίντεο από τις προσπάθειες των μεταναστών που βρίσκονταν στο ναυάγιο της Πύλου, το υλικό που δημοσίευσε έφτασε στα χέρια της από τις οικογένειες των μεταναστών που βρήκαν τραγικό τέλος στην πύρινη κόλαση της Δαδιάς.

Πρόκειται για ανθρώπους που έβλεπαν τις φλόγες να τους κυνηγούν, περικυκλώθηκαν και παγιδεύτηκαν μέσα στο δάσος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

«Ήταν παγιδευμένοι και ανήμποροι να βρουν μια λύση», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ναουάλ Σουφί στην ανάρτησή της.

Δείτε το βίντεο:

Στο συγκλονιστικό βίντεο που δημοσιεύει η ακτιβίστρια, οι μετανάστες καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους για να μην εισπνέουν τους πυκνούς καπνούς και τρέχουν για να ξεφύγουν από τη φωτιά. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Οι άνθρωποι αυτοί που απανθρακώθηκαν στον Έβρο, όπως έγινε γνωστό, βρήκαν τραγικό θάνατο, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που εξέτασε τις σορούς τους. Κάποιοι κάηκαν μέσα σε ένα μαντρί ενώ από τους 18 που βρέθηκαν απανθρακωμένοι, τα δύο ήταν παιδάκια.

Ακόμα μία απανθρακωμένη σορός στη Δαδιά

Υπενθυμίζεται ότι μία ακόμη απανθρακωμένη σορός εντοπίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο δάσος της Δαδιάς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις πυρκαγιές στον Έβρο σε 19. Η σορός εντοπίστηκε στην περιοχή της Λευκίμμης από όπου πέρασε η καταστροφική φωτιά στην περιοχή και πιθανολογείται πως πρόκειται για έναν ακόμη μετανάστη, που κυκλώθηκε από τις φλόγες και δεν κατάφερε να ξεφύγει, όπως συνέβη και με τους 16 ενήλικες και τα 2 παιδιά που απανθρακώθηκαν μέσα στο δάσος.

Συγκλονίζουν οι εικόνες, την ώρα που η ακροδεξιά επιχειρεί να κατασκευάσει ενόχους

Οι παραπάνω εικόνες συγκλονίζουν, την ώρα που τις τελευταίες ημέρες ακροδεξιοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την τραγική κατάσταση με τις πυρκαγιές και να στρέψουν τη δυσαρέσκεια στους κατατρεγμένους ανθρώπους που από μια σειρά περιοχές του κόσμου επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Το άγριο περιστατικό με τους αυτόκλητους «πολιτοφύλακες» στον Έβρο ήταν αυτό που προκάλεσε σάλο και σφοδρές αντιδράσεις. Ωστόσο, δεν έλειψαν και εκείνοι που σε social media ή ακόμη και μέσα στη Βουλή επαίνεσαν τους τρεις «σερίφηδες» που έκλεισαν στο τρέιλερ – κλουβί τους ανθρώπους που γλίτωσαν από την πύρινη λαίλαπα.

Όπως φαίνεται και από το παραπάνω βίντεο, οι μετανάστες που κάηκαν ζωντανοί μέσα στο Δάσος της Δαδιάς έτρεχαν να ξεφύγουν από τις φλόγες, ενώ βρίσκονταν σε τέτοια απόγνωση που προσεύχονταν, καθώς επιχειρούσαν να γλιτώσουν από τη φωτιά που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα.

Τώρα, αυτοί που κατάφεραν να γλιτώσουν από τις φλόγες, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται ως θύματα της όλης κατάστασης, αλλά 13 από αυτούς είναι κατηγορούμενοι. Βέβαια, κανένας τους δεν συνελήφθη από την Αστυνομία με την κατηγορία του εμπρησμού, έστω κι αν ΜΜΕ μετέδωσαν αυτή τη λανθασμένη πληροφορία. Μάλιστα, υπήρξε διάψευση από την ίδια την ΕΛ.ΑΣ.

Οι 13 μετανάστες βρίσκονται κατηγορούμενοι εξαιτίας όσων ισχυρίζονται οι τρεις «σερίφηδες» που τους «συνέλαβαν», όπως διαφήμιζαν στο Facebook.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής, οι τέσσερις μετανάστες από το Πακιστάν που απολογήθηκαν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ οι υπόλοιποι απολογούνται τη Δευτέρα.

Δαδιά, όπως Πύλος – Η ευθύνη της ΕΕ – Φρούριο και των κυβερνήσεων

Αντιρατσιστικές οργανώσεις, όπως το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους «για την κλιμακούμενη ρητορική στοχοποίησης εν γένει των μεταναστών και προσφύγων, με αφορμή τις πυρκαγιές που μαίνονται στον Έβρο».

Άλλες οργανώσεις, όπως η ΚΕΕΡΦΑ, σημειώνουν ότι η περίπτωση της Δαδιάς έχει ομοιότητες με το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Για να καταφέρουν να ζητήσουν άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος, πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν να φτάσουν σε Ευρώπη και Ελλάδα, παίρνοντας τους πιο επικίνδυνους δρόμους για να αποφύγουν τα «τείχη» που σηκώνουν οι ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών.

Στο ναυάγιο της Πύλου μετανάστες και πρόσφυγες πνίγηκαν στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, στο Δάσος της Δαδιάς βρέθηκαν σε δύσβατο σημείο και έτσι δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τις φλόγες…

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024