Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στον Έβρο: Μετανάστες βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς - Τουλάχιστον 18 νεκροί

Φωτιά στον Έβρο: Μετανάστες βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς – Τουλάχιστον 18 νεκροί

Κάηκαν ζωντανοί 18 μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική. Με τις έρευνες να συνεχίζονται επιμένουν οι πληροφορίες ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί στους 26.

Ανείπωτη τραγωδία στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, όπου βρέθηκαν απανθρακωμένοι 18 άνθρωποι προφανώς μετανάστες, αφού δεν έχει δηλωθεί κανένας αγνοούμενος.

Οι έρευνες συνεχίζονται με πληροφορίες που η πυροσβεστική δεν επιβεβαιώνει -τουλάχιστον ακόμη- να μιλούν για επιπλέον 8 νεκρούς.

Δεδομένου ότι δεν έχουν υπάρξει αναφορές για αγνοούμενους, εκτιμάται ότι πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τονίζοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Τον φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος ενισχύει το γεγονός ότι οι μετανάστες κινούνται κατά ομάδες, στο δάσος μέχρι να φτάσουν στις Σάπες και να βγουν στην Εγνατία. Ενδεικτικό είναι ότι οι νεκροί εντοπίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η είδηση μεταδίδεται ως έκτακτη από μεγάλα διεθνή μέσα όπως Associated Press και BBC, με την προσφυγική-μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας να έχει δεχτεί σφοδρή κριτική κυρίως μετά το ναυάγιο στην Πύλο.

Σφοδρή κριτική μιλώντας για «φρικτό έγκλημα» ασκούν στην κυβέρνηση αντιρατσιστικές οργανώσεις και κόμματα, χωρίς να αφήνουν ασχολίαστη τη σπουδή της κυβέρνησης με το που ξέσπασε η φωτιά να φροντίσει για αύξηση των περιπολιών στα σύνορα.

«Ο θάνατος δεκάδων ξεριζωμένων συνανθρώπων μας, που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα φρικτό πολύνεκρο έγκλημα, που σμπαραλιάζει τις όποιες κυβερνητικές δικαιολογίες ότι στον “πυρήνα του σχεδιασμού” βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής», τονίζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.

«Ο ρατσισμός της κυβέρνησης δολοφονεί από τη Δαδιά μέχρι την Πύλο» αναφέρεται στην σκληρή ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ, η οποία καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στο Σύνταγμα στις 7 το απόγευμα.

Στους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης και τους εγκληματίες διακινητές εστιάζει στη δήλωση με την οποία εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο των μεταναστών ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης – στην ίδια «γραμμή» που ακολουθήθηκε και για το ναυάγιο στην Πύλο.

«Με μεγάλη θλίψη, πληροφορηθήκαμε τον θάνατο 18, τουλάχιστον, μεταναστών από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς. Παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής, η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουμε και καταγγέλλουμε, εκ νέου, τη δολοφονική δράση των εγκληματιών διακινητών (και όσους τους διευκολύνουν) και το εμπόριο των παράτυπων ροών, το οποίο είναι αυτό που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή πολλών μεταναστών και στη στεριά και στη θάλασσα» αναφέρει ο υπουργός.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

«Σε επιτόπιο έλεγχο πυροσβεστών στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα εντοπίστηκαν 18 άτομα πλησίον παραπήγματος. Με δεδομένο πως δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση εξαφάνισης από χθες, ερευνάται το ενδεχόμενο να εισήλθαν παράνομα στη χώρα.

»Υπενθυμίζεται ότι από χθες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής.

»Σημειώνεται ότι, τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτυα που βρίσκονται στην περιοχή. Ήδη από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας έχει ενεργοποιηθεί η ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών.

»Οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής που εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, συνεχίζονται».

Ο απανθρακωμένος στην περιοχή της Λευκίμμης

Η φωτιά εντός του δάσους της Δαδιάς, ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχείρησαν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί.

Από χτες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής. Τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτυα της περιοχής.

Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει ενεργοποιηθεί η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών. Οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται πως χτες, Δευτέρα, εντοπίστηκε ένας άνδρας εντοπίστηκε απανθρακωμένος κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στο ίδιο σημείο, ο οποίος πιθανότατα να ήταν μαζί με τους απανθρακωμένους ανθρώπους που εντοπίστηκαν σήμερα.

Ο άνδρας βρέθηκε στην περιοχή της Λευκίμμης απ’ όπου πέρασε η φωτιά.

Ο άνδρας εντοπίστηκε λίγο μετά τις 20:00 στην επαρχιακή οδό Δαδιάς – Λευκίμμης από υπάλληλο του Δασαρχείου Σουφλίου, επί του οδοστρώματος σε σημείο από το οποίο είχε περάσει η πυρκαγιά. Εικάζεται ότι ο θάνατός του προήλθε από την έκθεσή του στις υψηλές θερμοκρασίες της πυρκαγιάς και τον καπνό.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024