Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η νέα «ψυχεδελική» μόδα στις ΗΠΑ για τη διάσωση ερωτικών σχέσεων σε κρίση

Η νέα «ψυχεδελική» μόδα στις ΗΠΑ για τη διάσωση ερωτικών σχέσεων σε κρίση

«Λέω στα ζευγάρια μου: «Κοιτάξτε, αυτό δεν είναι ένα μαγικό χάπι. Είναι μια βοήθεια»

Η Ιζαμπέλ και ο Τζόζεφ, είναι ένα ζευγάρι Αμερικανών που μια φορά τον χρόνο, προσλαμβάνουν μια μπέιμπι σίτερ να τους κρατήσει τα δύο παιδιά τους. Στη συνέχεια, νοικιάζουν ένα δωμάτιο σε ένα θέρετρο και μετά… αφού κάνουν χρήση ψυχεδελικών ναρκωτικών, λύνουν τα προβλήματά τους με μεγάλες δόσεις σεξ.

Επαγγελματίες που μίλησαν στο VICE News είπαν ότι η ζήτηση ψεχεδελικών ναρκωτικών, όπως η έκσταση (MDMA) –που είναι παράνομη-  έχει αυξηθεί από ζευγάρια στις ΗΠΑ που πιστεύουν ότι αυτά θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Τα τελευταία χρόνια, στις ΗΠΑ, έχουν αναβιώσει τα ψυχεδελικά, με ουσίες όπως η κεταμίνη, η ψιλοκυβίνη και η έκσταση να μελετώνται και να χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του μετατραυματικού στρες, του εθισμού στα ναρκωτικά και του άγχος στο τέλος της ζωής.

Ενώ η έκσταση παραμένει παράνομη στις ΗΠΑ και τον Καναδά, πέρυσι η ΜΚΟ Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) ολοκλήρωσε τη δεύτερη από τις τρεις φάσεις δοκιμών, σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου ως θεραπείας της διαταραχής μετατραυματικού στρες και αναμένει από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να αξιολογήσει τα ευρήματά της το 2023, με πιθανότητα να εγκριθεί για άτομα με τη διαταραχή.

Στο μεταξύ, η MAPS και άλλες ομάδες προσφέρουν ήδη εκπαίδευση στην υποβοηθούμενη από ψυχεδελική θεραπεία, ενώ ορισμένοι θεραπευτές προσθέτουν ήδη κεταμίνη στις υπηρεσίες τους επειδή είναι νόμιμη.

Ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες προσφέρουν εμπιστευτικές θεραπευτικές συνεδρίες, σε ζευγάρια, χρησιμοποιώντας αυτές τις παράνομες ουσίες.

«Είναι σαν να ξαναπαντρευτήκαμε»

Την πρώτη φορά που η Isabel και ο σύζυγός της έκαναν έκσταση μαζί, ήταν στο φεστιβάλ Burning Man, μόλις μερικές εβδομάδες πριν τον γάμο τους. Ήταν μια βαθιά εμπειρία.

Όπως πλέον την έχουν βάλει στη ζωή τους για τα καλά.

«Ήταν σαν να μας βλέπαμε για πρώτη φορά για το ποιοι πραγματικά ήμασταν, γιατί σου επιτρέπει να είσαι εξαιρετικά ευάλωτος και σου επιτρέπει να μοιράζεσαι αυτά τα κρυμμένα κομμάτια του εαυτού σου χωρίς να φοβάσαι ότι θα σε κρίνουν», είπε η Isabel. «Ένιωσα σαν να παντρευτήκαμε εκεί έξω».

Η ίδια με τον σύζυγό της Τζόζεφ, είναι στα 40 τους και ζουν στη Βρετανική Κολομβία, εδώ και 15 χρόνια.

«Καταλήγουμε να περάσουμε μια νύχτα και απλώς να ξεπεράσουμε «με τη μία» όλες τις βλακείες του γάμου των τελευταίων έξι μηνών», είπε ο Τζόζεφ. «Είσαι απλώς ένα διαφορετικό ζευγάρι από την άλλη πλευρά. Είναι πολύ ενδιαφέρον».

Λόγω της ιατρικής εκπαίδευσης της Isabel στη χρήση τόσο της κεταμίνης όσο και της έκστασης για θεραπευτικούς λόγους, το ζευγάρι ταξιδεύει γενικά μόνο του, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Ωστόσο, έχουν ταξιδέψει έχοντας μαζί τους και έναν «θεραπευτή» που εξυπηρετεί ανθρώπους υπό την επήρεια ψυχεδελικών.

Θα έπρεπε να είναι φάρμακο, όχι ναρκωτικό

Ο Τζόζεφ είπε ότι θεωρεί την έκσταση φάρμακο, όχι ναρκωτικό και ότι θα πρέπει να είναι νόμιμα διαθέσιμο στους ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, ήταν νόμιμο και χρησιμοποιήθηκε για θεραπεία ζευγαριών στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, προτού χαρακτηριστεί ως ναρκωτικό το 1985, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν είχε ιατρική χρήση και μεγάλη πιθανότητα κατάχρησης. Οι πρώτες αναφορές διαπίστωσαν ότι ήταν χρήσιμο στην διαχείριση ζητημάτων σχέσεων και επικοινωνίας.

Ο διευθυντής της εταιρείας Numinus, που παρέχει θεραπεία με κεταμίνη σε ζευγάρια σε ΗΠΑ και Καναδά δρ. Reid Robison, είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον αντίκτυπο των ψυχεδελικών στα ζευγάρια και αναμένει να δει περισσότερους θεραπευτές να θέλουν να εργαστούν με αυτά τα επόμενα χρόνια.

Οι συνεδρίες: «Κοιτάξτε, αυτό δεν είναι ένα μαγικό χάπι»

Η Ιζαμπέλ και ο Τζόζεφ, αποτελούν μέρος ενός αυξανόμενου αριθμού ζευγαριών που προσθέτουν ψυχεδελικά στις θεραπευτικές εμπειρίες των ζευγαριών τους.

«Λέω στα ζευγάρια μου: «Κοιτάξτε, αυτό δεν είναι ένα μαγικό χάπι. Είναι μια βοήθεια» Και θα έλεγα ότι αν είναι πρόθυμοι να το κάνουν, επιταχύνει τη συγχώρεση», είπε η Jayne Gumpel, κλινική κοινωνική λειτουργός με έδρα το Woodstock της Νέας Υόρκης, η οποία έχει περιθάλψει περίπου 150 ζευγάρια χρησιμοποιώντας κεταμίνη.

Μερικοί από αυτούς έχουν δεσμευτεί ξανά ο ένας στον άλλον αφού βρέθηκαν στα πρόθυρα του διαζυγίου, είπε.

Η Gumpel προσφέρει επίσης ομαδικά καταφύγια για ζευγάρια. Οι ιδιωτικές συνεδρίες κοστίζουν 200 δολ. την ώρα, ενώ οι τετραήμερες αποδράσεις κοστίζουν γύρω στα 1.850 δολ. το άτομο.

Είπε ότι οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν συντρόφους που προκαλούν τις άμυνές τους ή προκαλούν τραύματα στη παιδική τους ηλικία, αλλά δεν το συνειδητοποιούν απαραίτητα. Κατά τη χρήση κεταμίνης, είπε ότι η άμυνα των ανθρώπων μειώνεται και είναι λιγότερο προσκολλημένοι στην ιδέα ότι αυτοί είναι που έχουν πάντα δίκιο.

«Όταν το άτομο που ακούει, μαθαίνει να μην είναι αντιδραστικό… αυτό που συμβαίνει είναι ότι μοιράζεται αυτό που το βασανίζει και αρχίζει να μιλά για την παιδική του ηλικία, όταν πχ. η μητέρα του ήταν αλκοολική και στο σπίτι επικρατούσε χάος, [τότε] το παίρνει πάνω για να οργανώσει τη ζωή του. Και έτσι νιώθει ασφαλές», εξήγησε η Gumpel.

«Ξαφνικά, ο σύντροφος που νιώθει χάλια επειδή είναι ατημέλητος έχει ενσυναίσθηση για το άτομο που του παραπονιέται γι’ αυτό. Είναι σαν μια μαγική στιγμή που αντιλαμβάνονται ότι έχουν συνείδηση αυτού του μοτίβου στο οποίο έχουν κολλήσει», πρόσθεσε.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην Isabel και τον Joseph.

«Ήταν μια από εκείνες τις στιγμές στη σχέση όπου λες, «Ω, αυτό εξηγεί το 40% από αυτά που αναρωτιόμουν για σένα εδώ και 15 χρόνια», είπε ο Τζόζεφ, προσθέτοντας ότι έδωσε εξηγήσεις που στα ερωτήματα που είχε ο ίδιος για την σχέση της γυναίκας του με την οικογένειά της. Η φόρτιση είναι τέτοια που έχουν φτάσει να κλαίνε, ακόμα και να κάνουνε εμετό.

Μια ισχυρή εμπειρία δεσμού

Ο δρ. Reid Robison, είπε ότι το να στηρίζει ο ένας σύντροφος τον άλλο καθώς εργάζονται μέσω του τραύματος μπορεί να είναι μια ισχυρή εμπειρία δεσμού.

«Μπορούμε να εντοπίσουμε τα εμπόδια για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τότε μπορούμε να το κάνουμε πολύ πιο ελεύθερα και στη σχέση μας». Η Numinus χρεώνει περίπου 300 δολ. τη συνεδρία.

Ο Robison είπε ότι είτε ένα άτομο χρησιμοποιεί έκσταση είτε κεταμίνη, τα φάρμακα βοηθούν τους ανθρώπους να «στρέφονται ο ένας προς τον άλλο» αντί να απομακρύνονται. Το έχει δει ακόμη και να λειτουργεί με ανθρώπους που βιώνουν ένα διαζύγιο, βοηθώντας τους να ξεπεράσουν παλιές πληγές, ώστε να μπορούν να ζευγαρώσουν ξανά.

Η Isabel και ο Joseph έχουν τοποθετήσει πινακίδες στο σπίτι τους που γράφουν «κάντε στροφή», σαν ήπιες υπενθυμίσεις μέσα στην καθημερινότητά τους, που αποτελούν ένα από τις θεραπείες. Η Isabel είπε ότι κατάφεραν έτσι να βάλουν τέλος σε ένα μοτίβο, κατά το οποίο εκείνη θα διαμαρτύρονταν για κάτι και ο σύντροφός της θα υποχωρούσε, με αποτέλεσμα να κάνει και εκείνη ένα βήμα πίσω, στη συνέχεια.

Και οι δύο είπαν ότι το να πάρουν έκσταση, η οποίο ενισχύει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης ενός ατόμου (νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν την ευχαρίστηση και τη σεξουαλική επιθυμία), έχει επίσης βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική τους ζωή.

«Είχαμε μια καλή σεξουαλική ζωή, αλλά τώρα έχουμε μια καταπληκτική σεξουαλική ζωή», είπε η Isabel, σημειώνοντας ότι συνήθως θα δουλέψουν πέντε ώρες στη σχέση τους πριν κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο ειδικό θέρετρο που θα αποδράσουν.

«Μας επέτρεψε πραγματικά να εξερευνήσουμε να αναπνέουμε μαζί και να τα κάνουμε όλα αυτά σαν να εμβαθύνουμε, σαν να συνδέονται οι ψυχές μας».

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024