Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Είμαι γκέι» - Ποπ σταρ ανοίγει δρόμους στη συντηρητική Ιαπωνία

«Είμαι γκέι» – Ποπ σταρ ανοίγει δρόμους στη συντηρητική Ιαπωνία

«Δε θέλω οι άνθρωποι να αγωνίζονται σαν εμένα» δήλωσε ο Shinjiro Atae, κάνοντας μια ανακοίνωση που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη στην Ιαπωνία, τη μόνη χώρα της G7 που δεν έχει νομιμοποιήσει τις ενώσεις ομοφυλοφίλων.

Στην αρχή επικράτησε απόλυτη σιωπή. Στη συνέχεια, υπήρξαν κραυγές, άγρια χειροκροτήματα, κλάματα και επιφωνήματα «σ’ αγαπώ!».

Οι θαυμαστές του Σιντζίρο Ατάε, ενός είδωλου της J-pop που έχει διακόψει σχεδόν δύο χρόνια τις εμφανίσεις του, είχαν φτάσει για να τον ακούσουν να μιλάει για «την πρόκληση της ζωής μου».

Στεκόμενος στη σκηνή ενός σκοτεινού αμφιθεάτρου μπροστά σε 2.000 θαυμαστές του στο κεντρικό Τόκιο το βράδυ της Τετάρτης, αποκάλυψε κάτι που κρατούσε κρυφό στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του: Είναι ομοφυλόφιλος.

Photo: Instagram

«Για χρόνια πάλευα»

«Σας σέβομαι και πιστεύω ότι αξίζετε να το ακούσετε αυτό απευθείας από εμένα» είπε, διαβάζοντας από τις σημειώσεις του. «Για χρόνια πάλευα να αποδεχτώ ένα κομμάτι του εαυτού μου. Αλλά τώρα, μετά από όλα όσα πέρασα, έχω επιτέλους το θάρρος να σας ανοιχτώ για κάτι. Είμαι ομοφυλόφιλος».

Μια τέτοια ανακοίνωση είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη στη συντηρητική Ιαπωνία, τη μόνη χώρα της G7 που δεν έχει νομιμοποιήσει τις ενώσεις ομοφυλοφίλων. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, το ιαπωνικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των LGBTQ+, το οποίο όμως είχε αποδυναμωθεί από την πολιτική δεξιά, δηλώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν άδικες διακρίσεις» σε βάρος των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ.

Κάνοντας μια δημόσια δήλωση, ο 34χρονος Ατάε, ο οποίος πέρασε δύο δεκαετίες εμφανιζόμενος με τους AAA, ένα επιτυχημένο ιαπωνικό ποπ συγκρότημα, πριν ξεκινήσει σόλο καριέρα, είπε ότι ήθελε οι θαυμαστές του να γνωρίσουν τον πραγματικό του εαυτό. Ελπίζει επίσης να παρηγορήσει και να ενδυναμώσει όσους μπορεί να παλεύουν με άγχη σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους.

«Δε θέλω οι άνθρωποι να παλεύουν όπως εγώ»

Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι δεν μπορούν να θυμηθούν μια περίπτωση όπου ένας Ιάπωνας ποπ σταρ του βεληνεκούς του είχε δηλώσει δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος, κυρίως λόγω ανησυχιών για την απώλεια θαυμαστών ή χορηγών.

«Νομίζω ότι αποφάσισε να κάνει coming out για να αλλάξει την Ιαπωνία» δήλωσε ο Γκον Ματσουνάκα, διευθυντής και σύμβουλος του Pride House Tokyo, ενός κέντρου υποστήριξης για την κοινότητα των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ.

Ο Ατάε, ο οποίος άρχισε να εμφανίζεται με τους AAA όταν ήταν μόλις 14 ετών, δήλωσε ότι προετοιμαζόταν -και φοβόταν- για αυτό το δημόσιο coming out εδώ και χρόνια.

«Πίστευα ότι αν με ανακάλυπταν, θα τελείωνε η καριέρα μου, και έτσι δεν μπορούσα να το πω σε κανέναν» είπε στους New York Times, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης διάρκειας μιάμισης ώρας την ημέρα πριν από την ανακοίνωσή του, στο διαμέρισμα της μεγαλύτερης αδελφής του στο δυτικό Τόκιο, όπου καθόταν σε ένα λαχανί ψάθινο χαλί με ένα γκρι μπλουζάκι και ένα φαρδύ μαύρο σορτσάκι από ψεύτικο δέρμα.

Δείτε το βίντεο

Κανείς δε μιλάει για αυτό

Η απόφαση να ανοιχτεί για τη σεξουαλικότητά του, όπως είπε, εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια επτά χρόνων διαμονής στο Λος Άντζελες, όπου είδε πόσο ελεύθερα τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούσαν να δείξουν στοργή δημοσίως και να δημιούργουν ένα εκτεταμένο δίκτυο υποστήριξης.

«Όλοι ήταν τόσο ανοιχτοί» είπε. «Οι άνθρωποι μιλούσαν για τα τρωτά τους σημεία. Στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να μη μιλούν για αυτά τα πράγματα».

Οι γκέι και οι τρανσέξουαλ καλλιτέχνες που εμφανίζονται τακτικά στην τηλεόραση δεν μιλούν ξεκάθαρα για τη σεξουαλικότητά τους.

«Η ιαπωνική κοινωνία δεν είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι δηλώνουν αυστηρά τη σεξουαλικότητά τους» δήλωσε ο Satoshi Masuda, ερευνητής που ειδικεύεται στην ιαπωνική λαϊκή μουσική στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα. «Αντίθετα, έρχεται με φυσικό τρόπο να γίνει γνωστή».

Η ζωή του Ατάε

Ο νεότερος από τα τρία παιδιά της οικογένειάς του, μεγάλωσε σε μια πόλη μεταξύ του Κιότο και της Οσάκα.

Η μητέρα του επέμενε να παίζει μπέιζμπολ μέχρι το τέλος του δημοτικού σχολείου. Η επιμονή σε αυτό θα του μάθαινε το «gaman» – την ιαπωνική λέξη για την αντοχή.

Όταν ανακάλυψε ένα τοπικό στούντιο χορού χιπ-χοπ, η πειθαρχία έγινε αμέσως πάθος. «Σκέφτηκα «αυτό είναι»» είπε.

Οι δάσκαλοί του τον ενθάρρυναν να δοκιμάσει να συμμετάσχει σε ένα νέο ποπ γκρουπ. Για πλάκα, έστειλε ένα βιογραφικό σημείωμα και πέρασε από οντισιόν μέσω βίντεο, αν και ήταν ακόμα στο γυμνάσιο. Μετά από δύο εβδομάδες εκπαίδευσης σε χορό, τραγούδι και υποκριτική στο Τόκιο, ο Ατάε επιλέχθηκε από την εταιρεία παραγωγής, Avex, ως ένα από τα οκτώ αρχικά μέλη του συγκροτήματος.

Ο προβληματισμός για τη σεξουαλικότητα

Οι AAA έκαναν το ντεμπούτο τους το 2005, με τον Ατάε, το νεότερο μέλος, να εγκαταλείπει το λύκειο. Εμφανιζόταν κυρίως ως χορευτής σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, επίσης.

Η σεξουαλικότητά του τον προβλημάτισε. «Ήταν μια εποχή που στην τηλεόραση οι κωμικοί έλεγαν ότι το φιλί δύο ανδρών ήταν αηδιαστικό»  είπε. Αν κάποιος τον ρωτούσε αν είχε κοπέλα, εκείνος έλεγε ότι ήταν πολύ απασχολημένος με τη δουλειά του.

Οι AAA σημείωσαν γρήγορα επιτυχία, καταγράφοντας τελικά οκτώ top 10 επιτυχίες στο Billboard Japan’s Top 100 chart.

Αλλά όπως έγραψε ο Ατάε στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Every Life Is Correct, But Incorrect», που δημοσιεύτηκαν πέρυσι, «η ψυχική μου κατάσταση ήταν κατεστραμμένη». Είπε ότι πέρασε μια περίοδο με τους AAA «κολλημένος σε ένα βάλτο αρνητικής σκέψης», απογοητευμένος που δεν ήταν τόσο γνωστός όσο τα άλλα μέλη του συγκροτήματος.

Αυτό που παρέλειψε ήταν ότι φοβόταν ότι κάποιο κουτσομπολίστικο περιοδικό ή οι θαυμαστές του θα ανακάλυπταν ότι ήταν γκέι.

Και μετά ήρθε το Λος Άντζελες

Το 2016, καθώς κάποια από τα μέλη των ΑΑΑ ξεκίνησαν σόλο εμφανίσεις, ο Ατάε μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου παρακολούθησε μαθήματα επιχειρήσεων ψυχαγωγίας και σπούδασε αγγλικά.

Αλλά όταν επισκεπτόταν γειτονιές δημοφιλείς στην κοινότητα LGBTQ+, έπεφτε πάνω σε Ιάπωνες τουρίστες και ομογενείς και φοβόταν ότι κάποιος θα μπορούσε να διαρρεύσει μια φωτογραφία του σε ένα γκέι κλαμπ με έναν άνδρα συνοδό.

«Σκέφτηκα ότι όλα τελείωσαν» είπε. Τότε άρχισαν να λειτουργούν τα μαθήματα μπέιζμπολ που είχε πάρει από καιρό από τη μητέρα του. «Σκέφτηκα ότι έπρεπε να υπάρχει κάποιος τρόπος» είπε.

Σταδιακά, ο Ατάε έκανε φίλους που μπορούσε να εμπιστευτεί το μυστικό του. Άρχισε να σχεδιάζει τη δημόσια αποκάλυψή του.

Θα έπρεπε να το πει στην οικογένειά του, πρώτα στη μητέρα του. «Ήταν το πιο αγχωτικό που είχα ποτέ μου όταν έκανα coming out» είπε.

«Έμεινα έκπληκτη, δεν το είχα φανταστεί ποτέ» δήλωσε η μητέρα του, Σουζούκο, 66 ετών, η οποία ζήτησε να κρατήσει το επώνυμό της μυστικό για να αποφύγει την παρενόχληση.

Αν και υποστήριξε τον γιο της, δίστασε όταν εκείνος είπε ότι ήθελε να το δημοσιοποιήσει. Ανησυχούσε μήπως ο Ατάε αντιμετωπίσει διαδικτυακές επιθέσεις ή διακρίσεις. Τώρα, είπε «είμαι 200 τοις εκατό υποστηρικτική, πλέον».

Ένιωθε ότι ήταν λάθος

Το βράδυ της Τετάρτης, η μητέρα του καθόταν στην τελευταία σειρά του αμφιθεάτρου, απέναντι από τα άλλα δύο παιδιά της και έκλαιγε καθώς εκείνος κατέρρεε με λυγμούς λέγοντας στο κοινό ότι κάποτε «πίστευα ότι τα συναισθήματά μου ήταν λάθος».

Ακόμη και όταν ο Ατάε άρχισε να ηχογραφεί σόλο τραγούδια με στίχους όπως «όμορφο κορίτσι, εξακολουθώ να σε λατρεύω» είχε αρχίσει να μιλάει σε περισσότερους ανθρώπους για τη σεξουαλικότητά του. Η σόλο καριέρα του ήταν μέτρια, χωρίς επιτυχίες στα charts.

Για τους φίλους του, η είδηση ήταν έκπληξη. Πολλοί όμως, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων του από το συγκρότημα AAA, εμφανίστηκαν την Τετάρτη για να τον επευφημήσουν.

«Η λέξη «διαφορετικότητα» άρχισε να γίνεται όλο και πιο κοινή, αλλά το πώς θα δεχτεί κανείς αυτή τη λέξη είναι ακόμα ένα πολύ δύσκολο ζήτημα στην Ιαπωνία» δήλωσε η Μισάκο Ούνο, 37 ετών, μέλος των AAA, σε συνέντευξη. «Θέλω να είμαι ένα καλό μαξιλάρι» για εκείνον.

«Ό,τι κι αν κάνεις, θα υπάρξουν haters»

Η απόφαση του Ατάε δεν ήταν πολιτική. Το μόνο που ήθελε, είπε, ήταν να «κανονικοποιήσει» το να είναι κανείς γκέι.

Την ημέρα πριν από την ανακοίνωσή του, ένας στιλίστας, ένας μακιγιέρ, ένας δημοσιογράφος και αρκετοί βοηθοί ακολουθούσαν τον  Ατάε κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης όπου φορούσε πουκάμισο Céline και παντελόνι John Lawrence Sullivan. Έδειχνε χαλαρός, παρά το γεγονός ότι επανέλαβε πόσο νευρικός αισθανόταν.

Το να κάνει coming out, ήξερε ότι πιθανότατα θα προκαλούσε επικρίσεις. «Ό,τι κι αν κάνεις, θα υπάρξουν haters» είπε. «Μπορώ να επικεντρωθώ μόνο στους ανθρώπους που μπορεί να βοηθήσω».

Μετά την ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης, η Μίκου Τάντα, 23 ετών, φοιτήτρια καλλιτεχνικών σπουδών στο Τόκιο, δήλωσε ότι η καρδιά της ράγισε όταν σκέφτηκε πώς ο Ατάε «πάλευε μόνος του». Αλλά τώρα, είπε «νομίζω ότι μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή σε άλλα παιδιά που μπορεί να αισθάνονται το ίδιο».

Η Ρέικο Ουτσίντα, 43 ετών, μια νοικοκυρά από τη Saitama, ένα προάστιο έξω από το Τόκιο, είπε ότι κανονικά θα έμενε έκπληκτη αν κάποιος της έλεγε ότι είναι γκέι ή λεσβία. Αλλά για τον Ατάε, είπε «τον βλέπω ως κάποιον του οποίου η προσωπικότητα μου αρέσει και ως ένα άτομο που σέβομαι»

Η βραδιά έκλεισε με τη μετάδοση ενός μουσικού βίντεο του single του Ατάε «Into the Light».

«Ξόδεψα τόσο καιρό να είμαι αυτές οι εκδοχές του εαυτού μου/

Ξέχασα ποιος ήμουν, ήμουν κάποιος άλλος/

Μου δίνεις κάτι που μου έλειπε σε όλη μου τη ζωή/

Έρχομαι στο φως».

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024