Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τέλος το «κρυφτούλι» με τις ΑΠΕ

Τέλος το «κρυφτούλι» με τις ΑΠΕ

Γενικώς καλό το «κρυφτούλι» με την αλήθεια, αλλά κάποια στιγμή θα το βρεις μπροστά σου.

Δεν είναι καλαμπούρι. Οσοι υποστηρίζουν ότι οι φωτιές μπαίνουν προκειμένου να καταστραφεί το δάσος και να κατασκευαστούν αντ’ αυτού αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ψηφίζουν, βάζουν κόμματα στη Βουλή. Κάποιοι, όπως ο Στέφανος Τζουμάκας, διεκδικούν και την προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο,τι τέλος πάντων έχει μείνει από αυτή.

Υπό αυτή την έννοια φαντάζομαι ότι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει τις δηλώσεις του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το «πόσο σημαντικές είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

«Θα προσθέτουμε διαρκώς στο ενεργειακό μας μείγμα ΑΠΕ, προσφέροντας χαμηλές τιμές ενέργειας στους καταναλωτές» ήταν το τυράκι του Πρωθυπουργού. Γενικώς το πήγε με το… μαλακό. Για το πόσο χρήσιμες είναι οι ανεμογεννήτριες, αλλά καλού και κακού και δεδομένων των αντιδράσεων εξήγγειλε ότι στο μέλλον πολλές από αυτές θα δημιουργηθούν όχι στα βουνά, αλλά στις θάλασσες.

Προσέξτε, ο κύριος Μητσοτάκης δεν συνέδεσε εν μέσω πυρκαγιών ευθέως τα δύο θέματα, τις ανεμογεννήτριες με τις φωτιές. Δεν είπε το προφανές. Οτι έκταση που καίγεται κηρύσσεται αναδασωτέα και απαγορεύονται σε αυτήν για πολλά χρόνια όλες οι χρήσεις γης. Προφανώς και τα αιολικά. Και η ανεμογεννήτρια δεν είναι αυθαίρετο, χρειάζεται έναν σκασμό αδειοδοτήσεις, από κάθε μορφή κράτους. Επίσης τώρα χρειαζόμαστε πολλές από αυτές, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Σε λίγα χρόνια θα γίνουν και αυτές ασύμφορες. Αρα σε ό,τι τώρα καίγεται, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να δούμε ανεμογεννήτριες.

Ο κύριος Μητσοτάκης, έχοντας την «τεχνογνωσία» από τα εμβόλια στον χειρισμό των συνωμοσιολόγων, επέλεξε να πει κάτι πιο απλό: Αν έχουμε πολλές ανεμογεννήτριες, τότε το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι για όλους φτηνότερο, είπε. Προέταξε το μείζον για τους πολλούς, έναντι των αμφισβητούμενων θεωριών που υποστηρίζονται από λίγους, χωρίς να αναφερθεί όμως σε αυτές.

Θα περνούσε βέβαια καλύτερα το μήνυμα, εάν μπορούσε να προσθέσει ότι οι περιοχές όπου αναπτύσσονται οι ΑΠΕ κερδίζουν άμεσα κάτι από αυτές. Τα περίφημα ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία προκύπτουν από την παρακράτηση του ειδικού τέλους 3% με στόχο να μειώνουν το κόστος ρεύματος, εκκαθαρίζονται με τον «κρατικό αραμπά». Περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ επιστράφηκαν μόλις πρόσφατα στους καταναλωτές των δήμων που έχουν πολλές ΑΠΕ, αλλά αφορούσαν το 2020. Από τότε έχουν μεσολαβήσει μια πανδημία και μια ενεργειακή κρίση.

Γενικώς καλό το «κρυφτούλι» με την αλήθεια, αλλά κάποια στιγμή θα το βρεις μπροστά σου. Ειδικά αν λες ότι θα φτιάξεις ένα σοβαρό κράτος, οφείλεις να οργανώσεις την κατάσταση. Να πεις στους επενδυτές και στους πολίτες πού μπορούν να αναπτύξουν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, στη θάλασσα και τη στεριά. Να φτιάξεις δηλαδή ένα νέο χωροταξικό.

Να διαμορφώσεις παράλληλα ένα πλέγμα κινήτρων, με την άμεση ελάφρυνση των λογαριασμών των κατοίκων, ως αντιστάθμισμα στις περιοχές όπου θα φτιαχτούν οι πιο «πράσινες» με τις υφιστάμενες τεχνολογίες μορφές ενέργειας. Τέλος, ενημέρωσε τους πολίτες για τα οφέλη των ΑΠΕ για το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024