Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο «Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα

Ο «Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα

Το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική, γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματι-κότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου.

O «Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, με την Κάτια Δανδουλάκη στον εμβληματικό ρόλο της Αμάντα, επιστρέφει με περιοδεία στην Ελλάδα και το φετινό καλοκαίρι.

Η παράσταση που έχει ξεπεράσει τους 60.000 θεατές, συνεχίζει το επιτυχημένο ταξίδι της σε πολλά σήμεια της χώρας. Συναντήσαμε δύο εκ των συντελεστών της παράστασης την Ιωάννα Παππά και τον Ρένο Ρώτα και μιλήσαμε μαζί τους.

Μιλήστε μας για τον ρόλο σας

Ιωάννα Παππά: «Η Λώρα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πλάσμα με τρομερή ευαισθησία. Της είναι αδύνατο να κοινωνικοποιηθεί, να μην νιώθει τόσο διαφορετική με τον κόσμο που την περιβάλλει,γι αυτό και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα με έναν πολύ προσωπικό τρόπο.

Δημιουργεί έναν φανταστικό κόσμο, «τον γυάλινο κόσμο» -όπως τον αποκαλεί η μητέρα της-στον οποίο καταφεύγει κάθε φορά που θέλει να νιώσει ασφάλεια.Κάθε φορά που νιώθει πως πληγώνεται ή φοβάται.

Κάθε φορά που θέλει να νιώσει πως κάποιος την καταλαβαίνει.Φροντίζει αυτόν τον κόσμο με αγάπη και προσοχή. Αλλά «το γυαλί σπάει τόσο εύκολα…όσο προσεκτικός κι αν είσαι.» Η Λώρα θέλει να νιώσει «κανονική», θέλει να ερωτευτεί, θέλει να ζήσει αλλά δεν μπορεί.

Ίσως όχι σε αυτόν τον κόσμο που δεν είναι ούτε έτοιμος αλλά ούτε και ικανός να κατανοήσει το διαφορετικό και να του επιτρέψει να υπάρξει.
Την ματαίωση που υφίσταται η ηρωίδα την αντιμετωπίζει με γενναιότητα και μας συγκινεί βαθειά

Ρένος Ρώτας: «Ένας καλοσυνάτος, συνηθισμένος νεαρός άντρας αναφέρει ο συγγραφέας για τον ρόλο του Τζιμ Ο Κόνορ. Ένας προσγειωμένος άντρας θα συμπληρώσω εγώ, κάτω των 25, ευγενικός, με όρεξη για ζωή. Ονειρεύεται την αυτοβελτίωση και προσπαθεί να την υλοποιήσει.

Έχει όλα τα προσόντα για να ανελιχθεί στην κοινωνία αλλά δεν είμαστε σίγουροι οτι η ζωή θα του το επιτρέψει. Κανείς μας δεν μπορεί άλλωστε να προβλέψει τα σκαμπανεβάσματά της. Από μικρή ηλίκια έμοιαζε να είναι ο άνθρωπος που θα ενσάρκωνε το αμερικάνικο όνειρο αλλά προς το παρόν δεν τα έχει καταφέρει

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο του Γυάλινου Κόσμου που κάνει τόσο σπουδαίο το συγκεκριμένο έργο του Τένεσι Ουίλιαμς;

Ι.Π: «Ο τρόπος με τον οποίο μας περιγράφει την πυρηνική οικογένεια ο συγγραφέας είναι και το μεγάλο προσόν του έργου. Νομίζω πως ο καθένας μας θα βρει έστω κι ένα σημείο ταύτισης με κάποιο από τα πρόσωπα αυτής της εξαιρετικά δραματικής ιστορίας. Κι αυτό ίσως συμβαίνει γιατί πρόκειται για την προσωπική του ιστορία.

Την οποία μας αφηγείται ο Τομ, δηλαδή ο ίδιος, σαν μια εφιαλτικά επώδυνη ανάμνηση μιας παιδικής ηλικίας πολύ τραυματισμένης και πολύ εύθραυστης. Ποιός άλλωστε κατάφερε να βγει αλώβητος από αυτή την σκλήρή μετάβαση στην ενηλικίωση;»

Ρ.Ρ: « Η απίστευτη ακρίβεια και αμεσότητα στον τρόπο που αποδίδει τις ανθρώπινες σχέσεις. Μας αφυπνίζει ξεγυμνώντας τις ανισσορροπίες που δημιουργούνται μέσα σε μια οικογένεια.
Πολλές φορές στην ευτυχία μας βάζουν τρικλοποδιά οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι.

Οι ανθρώπινες σχέσεις εύθραυστες, σαν από γυαλί, θέλουν φροντίδα και προσοχή.
Αν ηταν πίνακας ζωγραφικής θα ήταν του Κουρμπέ από το πόσο ρεαλιστικά μας δείχνει τις ψυχές μας.»

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Γιώργο Νανούρη αλλά και τους συντελεστές της παράστασης;

Ι.Π: «Με τον Γιώργο Νανούρη συνεργάζομαι για δεύτερη φορά. Θαυμάζω αρκετά πράγματα στον Γιώργο. Την εργατικότητά του, την ευαισθησία του, το χιούμορ του, την ευθύτητα που τον διακρίνει, την ανάγκη του για σχέσεις ουσιαστικές εντός κι εκτός σκηνής.

Ο θίασος εξαιρετικός. Ξεκινώντας από την Κάτια Δανδουλάκη. Είναι μεγάλη η χαρά μου που φέτος βρίσκομαι στην σκηνή σε αυτό το σπουδαίο έργο με μια σπουδαία ηθοποιό όπως επίσης και τους νεότερους εξαιρετικούς συναδέλφους Κωνσταντίνο Μπιμπή και Ρένο Ρώτα

Ρ.Ρ: «Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζομαι με τον Γιώργο Νανούρη και εύχομαι να έχω την ευκαιρία να δουλέψω μαζί του και στο μέλλον.
Μου αρέσει ιδιαίτερα ο τρόπος που προσεγγίζει τα έργα, πάντα με ταπεινοφροσύνη και σεβασμό, προσπαθώντας με όλη του την δύναμη να πει την ιστορία τους. Απλός και σύνθετος συνάμα. Χωρίς ίχνος αλαζονείας. Ξέρει πολύ καλά τι θέλει!

Δημιουργεί ευχάριστο κλίμα στις πρόβες, αλλά και όσο τρέχει η παράσταση δίνει το παρόν πάντα με χαμόγελο. Έρχεται και δένει αρμονικά η συνεργασία με όλους αυτούς του υπέροχους ανθρώπους που φέρνει γύρω του.

Είναι προνόμιο να βρίσκεσαι επί σκηνής με την Κάτια Δανδουλάκη, την Ιωάννα Παππά και τον Κωνσταντινό Μπιμπή. Και είναι ευτύχημα που η καλή διάθεση κυριαρχεί και πίσω από την σκηνή. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και χωρίς την βοήθειά τους, την γενναιοδωρία τους και την εμπειρία τους δεν θα ένιωθα ασφαλής και δημιουργικός

Πληροφορίες παράστασης

Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Deux Hommes
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Πρωταγωνιστούν:
Κάτια Δανδουλάκη: η μητέρα, Αμάντα Ουίνγκφιλντ
Ιωάννα Παππά: η κόρη, Λώρα Ουίνγκφιλντ
Κωνσταντίνος Μπιμπής: ο γιος, Τομ Ουίνγκφιλντ
Ρένος Ρώτας: ο επισκέπτης, Τζιμ Οκόνορ

Παραγωγή: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Διάρκεια παράστασης 100’
Προπώληση: viva.gr

Περιοδεία

Ιούλιος

ΤΡΙΤΗ   18        ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΥΝΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19    ΚΟΖΑΝΗ, ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 20    ΓΡΕΒΕΝΑ,  ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΑΚΙ

ΠΑΡΕΥΗ  21     ΓΙΑΝΝΕΝΑ,  ΕΗΜ ΦΡΟΝΤΖΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22    ΛΕΥΚΑΔΑ,  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 24     ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ Δ ΚΙΝΤΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26    ΒΥΡΩΝΑΣ,  ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ Μ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29    ΧΙΟΣ, ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΜΗΝΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 30     ΜΥΤΙΛΗΝΗ,  ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

                                              

Αύγουστος

ΔΕΥΤΕΡΑ 7       ΣΑΛΑΜΙΝΑ,  ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΤΡΙΤΗ   8          ΤΡΙΠΟΛΗ, ΑΛΣΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9      ΑΡΓΟΣ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ

ΠΕΜ[ΤΗ 10     ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΠΑΡ/ΕΥΗ 11    ΦΛΟΚΑ,  ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΟΚΑ/ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12    ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ,Α ΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΠΑ

                                           

Σεπτέμβριος

ΤΕΤΑΕΡΤΗ 6    ΑΙΓΑΛΕΩ, ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 7      ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΒΕΑΚΕΙΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8  ΠΑΤΡΑ, ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9      ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ,  ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΚΙΟΥΚΛΑΚΗ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024