Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ατμόσφαιρα στη συνάντηση με Ερντογάν ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ατμόσφαιρα στη συνάντηση με Ερντογάν ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες

Σε μια σειρά ζητήματα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη διπλή νίκη στις εκλογές που προηγήθηκαν. Τι είπε για τη συνάντηση με τον Ερντογάν.

Ως ευκαιρία για την επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη διπλή νίκη στις εκλογές που προηγήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι η Τουρκία φαίνεται έτοιμη για στροφή στις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Είναι καλύτερα να ζούμε σαν φίλοι παρά στα κόκκινα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα έχει συνέπεια και συνέχεια για τη βελτίωση των σχέσεων μας», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος είναι «να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε.

«Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη. Δεν είναι απλή υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Η διαφύλαξη του καλού κλίματος και αυτό από μόνο του είναι σημαντική εξέλιξη. Είναι σημαντική κατάκτηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως είναι πρόωρη η συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη.

«Δεν είμαστε αφελείς, αλλά να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι μιλάμε με βάση την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Για τη Ροδόπη

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι έθεσε το ζήτημα της Ροδόπης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του τόνισε ότι αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας.

«Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση η ερμηνεία της Λωζάνης», είπε ο πρωθυπουργός. «Οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι είναι Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες», τόνισε.

Το μετεκλογικό έργο

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα άλμα εκσυγχρονισμού», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι οι «πολίτες έδωσαν ισχυρή εντολή» στη «νέα Νέα Δημοκρατία» στις εκλογές που διεξήχθησαν.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει αρχηγό και σημείωσε ότι αναμένει να δει και πώς θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ.

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για την έφιππη και πανεπιστημιακή αστυνομία

«Δεν χρειαζόμαστε έφιππη αστυνομία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έκανε πλάκα ότι με αυτή τη  ζέστη χρειαζόμαστε… καμήλες. «Σκέφτηκα ότι ίσως πρέπει να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στην Σαουδική Αραβία», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία», επισήμανε ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι «επικουρικός ο ρόλος της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας». «Θα εξακολουθήσουν οι περιπολίες στα Πανεπιστήμια», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε ότι κάποιες φορές θα χρειάζεται να επεμβαίνει η Αστυνομία αν υπάρχει «βαριά παραβατικότητα».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν έχει εμπιστοσύνη στους υπουργούς του, ο ίδιος είπε ότι έχει, ενώ μίλησε με καλά λόγια για τον Νότη Μηταράκη, «αν και τα άλογα θα παραμείνουν στον στάβλο», όπως είπε χαρακτηριστικά για το μέτρο της έφιππης αστυνομίας που πρότεινε ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Να γίνει η δουλειά»

«Το στοίχημα μου είναι να γίνει η δουλειά», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ μίλησε για αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διοικήσεων στα νοσοκομεία.

«Εμείς δεν πήραμε 41% επειδή βολέψαμε ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ

«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι ο χρόνος θα δείξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να μείνει ενωμένος χωρίς μια ισχυρή προσωπικότητα σαν τον πρώην πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος δεν θέλησε να διαλέξει ποιος θα είναι ο αντίπαλός του ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη κάλπη δεν επιτεύχθηκε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπάρχει «κίνδυνος να χαθεί η συναίνεση εξαιτίας του διαγκωνισμού στην αντιπολίτευση», παρατήρησε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τη μετεκλογική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Νέο μπλόκο σε Κασιδιάρη;

«Θα εξετάσουμε τις επιλογές με βάση το Σύνταγμα εν όψει των ευρωεκλογών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το εάν θα υπάρχει νέο μπλόκο στον Ηλία Κασιδιάρη.

«Δεν σκέφτομαι αύξηση ορίου για την είσοδο στη Βουλή στο 5%», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη φοροδιαφυγή και την αισχροκέρδεια

«Δέσμευση μας είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία τη χαρακτήρισε «ύψιστη κοινωνική αδικία».

«Έχουμε τη βούληση και τα εργαλεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Ο πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που ανάγκασε τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι είναι «επίμονος ο πληθωρισμός στα τρόφιμα».

Στη συνέχεια δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχουν παρεμβάσεις για την αισχροκέρδεια και ότι στόχος είναι οι «περισσότεροι έλεγχοι και διαφάνεια στην αγορά». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε ξανά τα μέτρα για το «Καλάθι της Νοικοκυράς» και το Market Pass.

Για τη νέα τετραετία

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στη διάρκεια της τετραετίας θα γίνουν και λάθη και αν χρειαστούν συγγνώμες αυτές θα ειπωθούν», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα κρινόμαστε συνεχώς από τους πολίτες για την υλοποίηση του σχεδίου μας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα καθόμαστε πάνω στις δάφνες μας», «έχουμε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ρωτήστε με σε δύο χρόνια για τρίτη τετραετία», ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης από τους δημοσιογράφους, ενώ μίλησε για τη σύγκριση με τον πατέρα του. «Το μέλημά μου είναι να είναι η δεύτερη τετραετία καλύτερη από την πρώτη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024