Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρικό ρεύμα: Γρίφος τα τιμολόγια από 1ης Οκτωβρίου - Τα σενάρια για τις νέες χρεώσεις

Ηλεκτρικό ρεύμα: Γρίφος τα τιμολόγια από 1ης Οκτωβρίου – Τα σενάρια για τις νέες χρεώσεις

Οι προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής και οι αντιρρήσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας

Γρίφος παραμένει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως το σκέλος των τιμολογίων μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων.

Με βάση τα όσα αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση, στις 30 Σεπτεμβρίου λήγουν τα έκτακτα μέτρα στην αγορά. Πρόκειται για το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά (ανώτατο ύψος πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών), τις επιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, την ανεμπόδιστη μετακίνηση των πελατών από πάροχο σε πάροχο και την αναγγελία των χρεώσεων του επόμενου μήνα κάθε 20 του τρέχοντος.

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι σίγουρο ότι θα συνοδευτεί από την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής και νέες κατηγορίες τιμολογίων. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι η μετάβαση στην κανονικότητα και πώς οι πάροχοι θα τιμολογούν στο μεταβατικό στάδιο, με δεδομένο ότι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει προτείνει στη διάρκεια δημόσιας διαβούλευσης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οι προμηθευτές να γνωστοποιήσουν από τις 31 Ιουλίου την τιμή βάσης για την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές αποφάσεις. Πηγές του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη έλεγαν στα «ΝΕΑ» πως η ηγεσία χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση για να καταλήξει ως προς τη διαδικασία της μετάβασης στην κανονική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.

Οι πάροχοι στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης αντιδρούν με την προαναφερόμενη πρόταση της ΡΑΑΕΥ, καθώς όπως υποστηρίζουν θα κληθούν να κλειδώσουν τις τιμές της 1ης Οκτωβρίου δύο μήνες νωρίτερα με ανοιχτό τον κίνδυνο στο μεσοδιάστημα να σημειωθούν αυξήσεις στο κόστος ενέργειας (π.χ. φυσικό αέριο) και τελικά οι λογαριασμοί να φουσκώσουν.

Επιπλέον σημειώνουν πως θα προκληθεί σύγχυση στους καταναλωτές καθώς για την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου θα τιμολογούνται με τον τρέχοντα τρόπο.

Κατηγορίες

Στο μεταξύ η ΡΑΑΕΥ έχει προτείνει να ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου οι ακόλουθες κατηγορίες τιμολογίων:

Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης: Πρόκειται για προϊόντα τα οποία προσφέρουν μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh – ευρώ ανά κιλοβατώρα) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.

Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα: Πρόκειται για προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται πριν από την έναρξη του μήνα τον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν από την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα).

Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής: Πρόκειται για προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται μετά την έναρξη του μήνα τον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι δεν εκκαθαρίζονται πριν από την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα).

Οι δείκτες της χονδρεμπορικής θα πρέπει να εκκαθαρίζονται μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα ν+2 προκειμένου να ανακοινώνεται η τελική τιμή προμήθειας λιανικής. Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή το αργότερο έως και δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους.

Πρακτικές επαναληπτικής έκδοσης λογαριασμών για την ίδια περίοδο (έναντι ή εκκαθαριστικών), διορθωτικών ή απολογιστικών, θεωρούνται καταχρηστικές.

Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης: Πρόκειται για προϊόντα τα οποία προσφέρουν κυμαινόμενη τιμή προμήθειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο ευφυή μετρητή.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Δεν είναι η πρώτη φορά με τον Αλμέιδα… (vids, pic)

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν κλήθηκε σε απολογία για την επίθεση που έκανε στον άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ στην Τούμπα, όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν καλείται ο Αργεντινός από τον αθλητικό δικαστή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024