Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η άνοδος και η πτώση του άντρα που κέρδισε 14 φορές το λαχείο

Η άνοδος και η πτώση του άντρα που κέρδισε 14 φορές το λαχείο

Οι πιθανότητες ήταν πάντοτε υπέρ του

Ο Στέφαν Μαντέλ κατάφερε το ακατόρθωτο.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός και μόνο πως οι πιθανότητες να μας χτυπήσει κεραυνός είναι τέσσερις φορές περισσότερες από το να κερδίσουμε το λαχείο. Ο 89χρονος σήμερα, Μαντέλ όμως κατάφερε να έχει στα χέρια του τον τυχερό λαχνό επί 14 φορές.

Και όσοι σκέφτεστε πως το έπραξε, παρανομώντας ή απλά είναι τρομερά τυχερός, η ιστορία του θα σας διαψεύσει πανηγυρικά.

Ο Μαντέλ κατάγεται από τη Ρουμανία και υπήρξε μαθηματικός – οικονομολόγος. Κάποτε στη ζωή του υπήρξε τρομερή ανάγκη για χρήματα, έτσι κατέληξε να σκαρφίζεται έναν τρόπο για να νικήσει το σύστημα και να κερδίσει τον τυχερό λαχνό.

Ο αλγόριθμος

Ο Μαντέλ ξόδεψε χρόνια σχεδιάζοντας και κάνοντας μαθηματική έρευνα για να καταλήξει σε έναν «αλγόριθμο επιλογής αριθμών», βασιζόμενος σε μια μέθοδο που ονόμασε «συνδυαστική συμπύκνωση».

Αυτό που ανακάλυψε ήταν πως μερικές φορές η τιμή αγοράς αρκετών λαχείων προκειμένου να «παίξει» κάθε πιθανό συνδυασμό, ήταν μικρότερη από το έπαθλο του τζακπότ, έτσι μπορούσε να βγάλει κέρδος κάνοντάς το.

Στη συνέχεια δημιούργησε ένα σωματείο λαχειοφόρων αγορών, μια ομάδα ανθρώπων που παίζουν το Λόττο μαζί και συγκεντρώνουν τα χρήματά τους για να αγοράσουν πολλά δελτία, αυξάνοντας τις πιθανότητές τους να κερδίσουν. Αυτός και το σωματείο του αγόρασαν ένα τεράστιο ποσό δελτίων και κέρδισαν το κορυφαίο έπαθλο: σχεδόν 19.000 δολάρια.

Ο Στέφαν Μαντέλ

Μετά τη διάσπαση των κερδών, ο Μαντέλ έμεινε με περίπου 3.700 δολάρια, αρκετά για να του εξασφαλίσουν μια ασφαλής διαφυγή σε εκείνον και την οικογένειά του από την τότε κομμουνιστική Ρουμανία.

Σημειώνεται πως οι δύο πρώτες νίκες του συνέβησαν στην πατρίδα του.

Τελικώς μετακόμισε με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1960.

Η μέθοδος του Μαντέλ με το συνδικάτο του, του επέτρεψε να κερδίσει το λαχείο άλλες 12 φορές και ήταν πάντα απολύτως νόμιμο. Μετά τις μεγάλες του νίκες, ο Ρουμάνος μαθηματικός έπεισε επενδυτές να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο συνδικάτο, με έναν διευθυντή συνδικάτου να αγοράζει όλα τα εισιτήρια και να μοιράζει τα μετρητά.

Συνέχισε να αναπτύσσει την τεχνική του και τελικά τη μετέτρεψε σε αυτοματοποιημένο σύστημα. Σχεδίασε το σύστημα για να επιτρέπει σε εκτυπωτές και υπολογιστές να εφαρμόζουν αυτόματα τον αλγόριθμο και να συμπληρώνουν εισιτήρια με κάθε συνδυασμό αριθμών.

Οι έρευνες των Αρχών

Το αυτοματοποιημένο σύστημα του Μαντέλ και της ομάδας του, αν και απολύτως νόμιμο, τους έβαλε στο επίκεντρο ερευνών των Αρχών.

Δεδομένου ότι η μέθοδος δεν ήταν παράνομη εκείνη την εποχή, οι κανόνες άλλαξαν για να απαγορεύσουν τη μαζική αγορά εισιτηρίων καθώς και τη χρήση εισιτηρίων που παράγονται από υπολογιστή.

Αυτό όμως δεν σταμάτησε τον Στέφαν Μαντέλ.

Η στροφή προς τις ΗΠΑ

Δεν πέρασε πολύς καιρός, και έστρεψε ξανά την προσοχή του σε μια μεγαλύτερη αγορά. Όταν αναζητούσε άλλες επιλογές, έμαθε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ακόμη επιβάλει τους περιορισμούς που είχε βιώσει στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη New York Post, ο πρώην οικονομολόγος ίδρυσε μια επίσημη εταιρεία, την Pacific Financial Resources, και ένα καταπίστευμα υπό αυτήν, που ονομάζεται International Lotto Fund, και έπεισε χιλιάδες επενδυτές να αυξήσουν τη χρηματοδότηση κατά εκατομμύρια.

Δημιούργησε ένα «αρχηγείο» σε μια αποθήκη στη Μελβούρνη με προσωπικό πλήρους απασχόλησης 16 ατόμων για να χρησιμοποιήσει τη μέθοδό του για την εκτύπωση επτά εκατομμυρίων λαχνών σε διάστημα τριών μηνών, τα οποία έστειλε ταχυδρομικά σε έναν συνεργάτη στις ΗΠΑ.

Για ακόμη μία φορά, οι μέθοδοι του Μαντέλ δεν ήταν παράνομες, ωστόσο προκάλεσαν υποψίες στις Αρχές.

Η δικαστική μάχη

Τελικώς όλα αυτά οδήγησαν τον Μαντέλ σε έναν δικαστικό αγώνα 4 ετών. Αν και απαλλάχθηκε από κάθε αδίκημα, οι δικαστικές μάχες του προκάλεσαν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Κέρδισε εκατομμύρια από τις νίκες του, αλλά οι επενδυτές του έμειναν με λιγότερα χρήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έπαιρναν.

Έτσι, ο Μαντέλ κατέληξε να κηρύξει πτώχευση το 1995. Οι παράδοξες μέθοδοί του οδήγησαν τις ΗΠΑ να θεσπίσουν νέους νόμους.

Ο Στέφαν Μαντέλ σήμερα

«Είμαι ένας άνδρας που παίρνει ρίσκα, αλλά με υπολογισμένο τρόπο», είπε ο ίδιος στη ρουμανική εφημερίδα Bursa το 2012.

«Το να κόψω τα γένια μου είναι λαχείο: Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κουρευτώ, να πάθω μόλυνση στο αίμα και να πεθάνω. Αλλά το κάνω ούτως ή άλλως. Οι πιθανότητες είναι υπέρ μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δηλώνει πια κάτοικος του εξωτικού Βανουάτου στον Νότιο Ειρηνικό, του οποίου έχει λάβει μάλιστα την υπηκοότητα. Εκεί λέγεται πως μένουν και πολλά μέλη της πρώην του ομάδας.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024