Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άγαλμα της Ελευθερίας: Σαν σήμερα έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης

Άγαλμα της Ελευθερίας: Σαν σήμερα έφτασε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης

Το δώρο των Γάλλων που συμβολίζει την ελευθερία και την φιλία των εθνών

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άτομα από όλον τον κόσμο επισκέπτονται το άγαλμα της Ελευθερίας. Το άγαλμα αυτό αντιπροσωπεύει την ελευθερία, την ελπίδα και τη διαμαρτυρία για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τοποθετήθηκε στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης για να καλωσορίζει τα εκατομμύρια των μεταναστών που κατέφθαναν καθημερινά στην χώρα, με πρώτο σταθμό πριν την είσοδο τους, το νησία των μεταναστών, το οποίο ονομάζεται Ellis Island και το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο liberty Island.

Το πλήρες όνομα του κολοσιαίου αγάλματος, που αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια ένα από τα σύμβολα των ΗΠΑ, είναι η «Ελευθερία διαφωτίζει τον κόσμο». Ως γνωστόν, το άγαλμα αυτό ήταν ένα δώρο του γαλλικού λαού, για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1924 ανακηρύχθηκε σε εθνικό μνημείο,ενώ από το 1986 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η ιστορία του συμβόλου της ελευθερίας

Υπεύθυνος γλύπτης της ομάδος που ανέλαβε την ανέγερση του αγάλματος ήταν ο Frédéric Auguste Bartholdi, ενώ επικεφαλής μηχανικός ήταν ο Alexandre Gustave Eiffel, ο εμβληματικός μηχανικός και κατασκευαστής ενός άλλου συμβόλου, αυτού της Γαλλίας, του Πύργου του Άιφελ. Το έργο ξεκίνησε το 1876 και ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα.  Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι ο αμερικανικός λαός θα έχτιζε το βάθρο και οι Γάλλοι θα ήταν υπεύθυνοι για το άγαλμα και τη συναρμολόγησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα θεμέλια της βάσης μέχρι και την κορυφή αυτής, υπάρχουν 192 σκαλιά, ενώ από τη βάση του αγάλματος μέχρι το στέμμα του, 354 σκαλιά.

Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, το άγαλμα εστάλη πακεταρισμένο σε 350 κομμάτια και 214 κιβώτια, ενώ η συναρμολόγηση κράτησε τέσσερις ολόκληρους μήνες. Όταν πλέον τοποθετήθηκε το τελικό του ύψος ήταν 93 μέτρα.  Το άγαλμα έχει διάσταση μέσης 10,5 μέτρα και το συνολικό του βάρος είναι 225 τόνοι. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46 μέτρα ενώ με τη βάση, Τα σανδάλια του αγάλματος, έχουν μήκος 7,5 μέτρα, ενώ στο στέμμα υπάρχουν 25 παράθυρα και 7 καρφιά, τα οποία συμβολίζουν τις 7 θάλασσες.  Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα αρκετοί έχουν υποστηρίξει ότι ο γλύπτης χρησιμοποίησε ως μοντέλο την μητέρα του ή εμπνεύστηκε από το άγαλμα μια θεάς των Ρωμαϊκών χρόνων.

Τα εγκαίνια του Αγάλματος της Ελευθερίας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, στις 28 Οκτωβρίου, 1886. Μια στρατιωτική και ναυτική παρέλαση σηματοδότησε την εκδήλωση, υπό την προεδρία του Προέδρου των ΗΠΑ Grover Cleveland. Η επιγραφή στην πλάκα που κρατάει στα χέρια του το άγαλμα, αναγράφει την ημερομηνία διακήρυξης της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, «4 Ιουλίου, 1776».

Πώς χρηματοδοτήθηκε

Η χρηματοδότηση ενός τέτοιου κολοσιαίου αγάλματος ήταν εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα. Από την πλευρά των ΗΠΑ, τα χρήματα συγκεντρώθηκαν κατόπιν της πρωτοβουλίας κυρίως του Joseph Pulitzer.

Ο Pulitzer επέκρινε, μέσω της εφημερίδας του «The World», τόσο τους πλούσιους που αρνούνταν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του βάθρου, όσο και την μεσαία τάξη που επικαλέστηκε την άρνηση των πλουσίων. Το γρανιτένιο βάθρο στο οποίο φιγουράρει το άγαλμα της ελευθερίας, σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Richard Morris Hunt το 1884, δωρίζοντας την αμοιβή του.

Τι αναφέρει στην βάση του αγάλματος

Από το 1972 που ξεκίνησε η οικοδόμηση του αγάλματος μέχρι και σήμερα, η βάση του φιλοξενεί το Μουσείο της Μετανάστευσης, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ιστορία της μετανάστευσης των ΗΠΑ.

Η επιγραφή στην είσοδο γράφει:

«Δώστε μου τους κουρασμένους σας, τους φτωχούς σας,
τις άμορφες μάζες σας που λαχταράνε να αναπνέουν ελεύθερα,
τα άθλια απορρίμματα που βρίθουν στις ακτές σας.
Στείλτε μου τους άστεγους, τους θαλασσοδαρμένους.
Σηκώνω τον πυρσό μου δίπλα στην χρυσή πύλη.»

Όταν ο Κόπερφιλντ το εξαφάνισε

Στο ντοκιμαντέρ που φτιάχτηκε για το άγαλμα της Ελευθερίας, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ θυμάται μία από τις πιο χαρακτηριστικές ψευδαισθήσεις του, την εξαφάνιση του Αγάλματος της Ελευθερίαςτο 1983. «Το γύρισμα αυτού του ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Αγάλματος της Ελευθερίας και η ανακάλυψη των επιπέδων πάθους που το έκαναν να συμβεί, ήταν ένα συναισθηματικό ταξίδι» ανέφερε σε δελτίο Τύπου. «Είναι αληθινά το σύμβολο της ελευθερίας και η δάδα της είναι ένα μαγικό ραβδί!».

«Το Άγαλμα είναι το σύμβολο του αγώνα για ελευθερία σε όλο τον κόσμο» αναφέρουν οι Φέντον Μπέιλι και Ράντι Μπαρμπάτο, σκηνοθέτες και παραγωγοί της ταινίας. «Ως η “Μητέρα των Εξόριστων” η Ελευθερία χαιρετίζει εκατομμύρια μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Αμερική. Αυτή η ταινία δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, παρά μια έγκαιρη υπενθύμιση των αξιών που ανέκαθεν πρέσβευε το Άγαλμα» υπογραμμίζουν.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024