Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Νικόλας Φαραντούρης: Η ΝΔ προχώρησε σε διασπάθιση δημοσίου πλούτου με απευθείας αναθέσεις σε γνωστούς και κολλητούς

Το πρόγραμμα είναι κοστολογημένο μέχρι τελευταίας δεκάρας, τονίζει ο Νικόλας Φαραντούρης του ΣΥΡΙΖΑ. «Από την εμπειρία στην κυβέρνηση το 2015 – 2019 μάθαμε να κοστολογούμε τα πάντα. Οποιαδήποτε δράση είχε από πάνω της τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας».

Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών της ενέργειας είναι ο κ. Νικόλας Φαραντούρης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλλονιά. Καταγγέλλει πως «από τα 3,4 δισ. ευρώ των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας φορολογήθηκαν μόνο 300 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευση του για φορολόγηση με 90% των ουρανοκατέβατων κερδών».

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, μιλά στο in.gr για την ακρίβεια και τονίζει: «Όλη η ελληνική αγορά είναι ρηχή και ολιγοπωλιακή. Απαιτούνται έλεγχοι και εγρήγορση».

Ο ίδιος επαναλαμβάνει τις καταγγελίες φορέων της αγοράς για καρτέλ και επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ έπρεπε να στελεχώσει τις ανεξάρτητες αρχές και εκείνες θα πρέπει να φέρουν πόρισμα. Αν υπάρχει καρτέλ να πέσει πέλεκυς».

Απαριθμεί τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ως αποτέλεσμα το κακό αποτέλεσμα του κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, υπογραμμίζοντας: πως «το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφτασε καθαρό στην κοινωνία». Τονίζει την ανάγκη ενδυνάμωσης της κεντροαριστεράς και δηλώνει πως το κόμμα του είναι ανοιχτό σε συνεργασίες και συγκλίσεις. Υποστηρίζει μάλιστα πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν στα προγράμματα τους δείχνοντας τα ενεργειακά ζητήματα.

Ο κ. Φαραντούρης εξηγεί την απόφαση του να πολιτευτεί και μάλιστα στην πατρίδα του, στη δύσκολη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς. «Ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσεις την ακαδημαϊκή έρευνα είναι ο στίβος της καθημερινότητας», λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος απαντώντας στο ερώτημα για το αν οι προτάσεις του think tank – στο οποίο και συμμετέχει – ακούγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει: «Στη ζωή μου δεν συνηθίζω να κάνω τη γλάστρα ή να διακοσμώ το χώρο. Οι προτάσεις του think tank αποτυπώνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακούμε εδώ και 15 χρόνια για μεγάλα κοιτάσματα και ένα δράμι πετρέλαιο δεν έχουμε βγάλει. Σήμερα η συζήτηση αυτή είναι ανεπίκαιρη.

O υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλλονιά κ. Νικόλας Φαραντούρης με τον δημοσιογράφο του in κ. Χρήστο Κολώνα

Για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχουν καλές προϋποθέσεις για ανατροπή των συσχετισμών

Ο κ. Φαραντούρης εμφανίζεται αισιόδοξος για ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιουνίου. «Υπάρχουν καλές προϋποθέσεις για αυτό που έχουμε ονομάσει ανατροπή των συσχετισμών».

«Χρειαζόμαστε ενδυναμωμένη κεντροαριστερά, χρειαζόμαστε έναν χώρο που θα μιλάει με πιο δυνατή φωνή για τα βασικά κοινωνικά αγαθά που χρειάζεται ένα πολιτισμένο κράτος για να πάει μπροστά, την ενέργεια, την παιδεία, την υγεία, βασικές υποδομές, το νερό, τον πολιτισμό».

Για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ: Συνέβαλαν πολλοί παράγοντες

Μιλάει για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει πως «πολλοί παράγοντες συνέβαλαν για αυτό το κακό αποτέλεσμα στις εκλογές».

Ο κ. Φαραντούρης λέει πως έγινε η αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ. «Προσπαθούμε να δώσουμε καλύτερα το στίγμα μας, την πρόταση μας, το μήνυμα μας. Θα δείτε τις επόμενες μέρες πως θα παρουσιάσουμε αλλεπάλληλα πτυχές του προγράμματος μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο βασικός παράγοντας για το χαμηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «το μήνυμα μας δεν έφτανε αποκρυσταλλωμένο με συνοχή σε κάθε σπίτι έλληνα και ελληνίδας. Σε αυτό ενδεχομένως συνέβαλαν και κάποια φάλτσα… δικά μας. Επιμένουμε στη συνοχή και για αυτό έχει θεσπιστεί η εκλογική επιτροπή ώστε εκεί να συζητάμε και να βγαίνει το μήνυμα μας όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται».

«Αστοχία» σύμφωνα με τον ίδιο ήταν και «το μοτίβο της συνεργασίας και της σύγκλισης της απλής αναλογικής που κάηκε πάρα πολύ νωρίς. Επειδή είναι στο DNA μας η συνεργασία και σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων δεν το αντιληφθήκαμε εγκαίρως. Αλλά και όταν το αντιληφθήκαμε χάσαμε το τρένο. Γιατί όταν έχεις φάει πόρτα από τους όμορους χώρους με τους οποίους φιλοδοξείς να συνεργαστείς, δεν έχει κανένα νόημα να επιμείνεις. Αυτό στο οποίο επιμείναμε ήταν ατελέσφορο, ανώφελο, αλυσιτελές. Λάθος στρατηγική. Η ιδέα δεν ηττήθηκε αλλά ηττήθηκε η στρατηγική μας».

Για τις συνεργασίες: Η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή

Ερωτηθείς ο κ. Φαραντούρης για το αν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης και συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ απαντά καταφατικά: «Ναι. Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης σε συγκεκριμένους τομείς των προγραμμάτων μας. Η ενέργεια είναι ένα πεδίο σύγκλισης των προγραμμάτων μας».

Σπεύδει, όμως, να πει ότι «η συζήτηση για εκλογικές συνεργασίες κάηκε. Αυτή τη στιγμή η άλλη πλευρά δεν επιθυμεί. Ενδεχομένως στο μέλλον ναι».

Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας: «Η πόρτα πάντα είναι ανοιχτή για συνεργασίες και συγκλίσεις. Θα υπάρξουν ευκαιρίες να συζητήσουμε το πρόγραμμα μας με άλλες δυνάμεις που πιστεύουν τα ίδια πράγματα».

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Είναι κοστολογημένο μέχρι τελευταίας δεκάρας

Αναφορικά με τις επικρίσεις της ΝΔ για το ό,τι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 80 δισ. ευρώ αλλά και ότι δεν είναι κοστολογημένο απαντά πως «το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο μέχρι τελευταίας δεκάρας».

Ο ίδιος επικαλείται την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο 2015 – 2019: «Από την εμπειρία μας στην κυβέρνηση το 2015 – 2019 μάθαμε να κοστολογούμε τα πάντα. Οποιαδήποτε δράση είχε από πάνω της τη Δαμόκλειο Σπάθη της τρόικας…»

«Προκαλέσαμε τη ΝΔ να πάμε μαζί τα προγράμματα μας σε οποιονδήποτε δημόσιο, ιδιωτικό ή ανεξάρτητο φορέα για να συγκριθούν και να ταυτοποιηθούν οι κοστολογημένοι άξονες τους».

Απαντώντας δε στις επικρίσεις του εκπροσώπου της ΝΔ σημειώνει: «Να μας πει ο ίδιος ο κ. Σκέρτσος τι κοστολόγηση έχει κάνει για το πρόγραμμα του. Επί εβδομάδες προεκλογικά περιέφερε ένα excel που δεν ήταν πιστοποιημένο από κανέναν φορέα. Όμως επέμενε ότι έχει περάσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είτε ψευδόμενος, είτε επιδιώκοντας να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις».

Για την οικονομική πολιτική της ΝΔ: Έχουμε ζήτημα με τη χρηστή διαχείριση των πόρων

Αναφορικά με την οικονομική πολιτική της ΝΔ ο κ. Φαραντούρης φέρνει σε αντιδιαστολή τη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Παραδώσαμε μία χώρα, για πρώτη φορά, με γεμάτα ταμεία, ένα κράτος με κοινωνική συνοχή, με στέρεες εργασιακές σχέσεις, ενισχυμένο σύστημα υγείας παρά την επιτροπεία. Κατηγορούμε την κυβέρνηση της ΝΔ πως η οικονομική διαχείριση δεν έγινε με τρόπο χρηστό».

«Με αφορμή την πανδημία και την ενεργειακή κρίση προχώρησε σε μία διασπάθιση δημοσίου πλούτου άνευ προηγουμένου. Προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις τη στιγμή που για την υγειονομική κάλυψη και ανάγκη χρειάζονταν ελάχιστα από αυτά που δόθηκαν σε απευθείας αναθέσεις. Σε αναθέσεις γνωστών, κολλητών, μεσαζόντων αλλότριων υποθέσεων» τονίζει.

Για την ακρίβεια: «Αν υπάρχει καρτέλ να πέσει πέλεκυς»

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, υποστηρίζει ότι δεν υπήρχαν μόνο εξωγενείς παράγοντες αλλά και ενδογενείς. «Υπάρχουν χώρες όπου έχει πέσει ο πληθωρισμός και η ακρίβεια», λέει και καυτηριάζει: «Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός πέφτει αλλά η ακρίβεια καλπάζει. Γιατί η κυβέρνηση δεν κατάφερε να τιθασεύσει το ενεργειακό κόστος».

Ο κ. Φαραντούρης υπενθυμίζει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κατατεθεί εδώ και τρία χρόνια: «Πρόκειται για τρίπτυχο μέτρων που περιλαμβάνει ρυθμιστικά μέτρα, όπως η επιβολή πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών, δημοσιονομικές παρεμβάσεις, όπως μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ, και εποπτικά. Ο τρίτος πυλώνας είναι εξίσου σημαντικός. Αυτό που επείγει είναι σοβαρή παρέμβαση και έλεγχος για ενδεχόμενες στρεβλώσεις, εναρμονισμένες πρακτικές και καρτέλ».

Όπως λέει «τα καρτέλ τα καταγγέλλουν φορείς καταναλωτών και αγοράς». Ο κ. Φαραντούρης τονίζει επίσης πως «όλη η ελληνική αγορά είναι ρηχή και ολιγοπωλιακή. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση στρεβλώσεων και καρτέλ».

Προτείνει «την ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών, τη στελέχωση τους ώστε να επισπεύσουν τα πορίσματα των ερευνών τους. Κι αν υπάρχει καρτέλ να πέσει πέλεκυς. Αν δεν υπάρχει, να σταματήσει ο ψόγος για καρτελοποιημένη αγορά».

Για τα υπερκέρδη: Η δέσμευση του Μητσοτάκη για φορολόγηση δεν έχει υλοποιηθεί

Καταγγελτικός είναι ο κ. Φαραντούρης για το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών: «Ο κ. Μητσοτάκης αφού επέμενε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ υπερκερδών μετά την πίεση που του άσκησε ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως θα φορολογήσει με 90% τα τυχόν υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας».

«Μετά τους ελέγχους της ΡΑΕ, η οποία διαπίστωσε με πόρισμα υπερκέρδη, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι στο κρεβάτι του Προκρούστη», όπως λέει χαρακτηριστικά, «για να συμψηφιστούν κέρδη και ζημίες. Ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι για το πώς θα μειωθεί η φορολογητέα ύλη».

Σύμφωνα με τον ίδιο «μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 τα κέρδη έφτασαν τα 3,4 δισ. ευρώ στις εταιρείες ενέργειας. Μετά αν προστεθούν και τα κέρδη της ΔΕΠΑ και των πετρελαϊκών φτάνουν στα 6 δισ. ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν υλοποίησε τη δέσμευση του για φορολόγηση με 90%. Από τα 3,4 δις. ευρώ φορολογήθηκαν μόνο τα 300 εκατ. ευρώ», καταγγέλλει.

Για τις έρευνες υδρογονανθράκων: Οι πετρελαϊκές είτε δεν βλέπουν ενδιαφέρον είτε δεν έχουν εμπιστοσύνη

Κατά τον κ. Φαραντούρη «ακούμε εδώ και 15 χρόνια για μεγάλα κοιτάσματα και ένα δράμι πετρέλαιο δεν έχουμε βγάλει. Σήμερα η συζήτηση αυτή είναι ανεπίκαιρη».

Κάνει επίσης λόγο για παλινωδίες, αναφερόμενος στις δηλώσεις Δένδια πως «δεν πρόκειται να μετατρέψει τη χώρα σε Κόλπο του Μεξικού. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες την εκκίνηση των ερευνών. Κι αμέσως μετά πετρελαϊκοί κολοσσοί έφυγαν, όπως η Total. Είτε οι εταιρείες δεν έχουν ενδιαφέρον, είτε δεν έχουν εμπιστοσύνη».

Για το think tank του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προτάσεις του αποτυπώνονται στο πρόγραμμα»

«Στη ζωή μου δεν συνηθίζω να κάνω τη γλάστρα ούτε να διακοσμώ ένα χώρο», απαντά στο ερώτημα για το αν οι προτάσεις των επιστημόνων και ειδικών του think tank εισακούγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι προτάσεις του αποτυπώνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», λέει και προτρέπει τον κόσμο να διατρέξει το πρόγραμμα του κόμματος.

Για την υποψηφιότητα του στην Κεφαλλονιά: Να βάλουμε ένα λιθαράκι για την πρόοδο της πατρίδας

Στο ερώτημα για το πώς ένας καθηγητής με ακαδημαϊκή διαδρομή επέλεξε να κατέλθει στην πολιτική και μάλιστα σε μία δύσκολη εκλογική περιφέρεια όπως στη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς απαντά: «Ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσεις τις ιδέες σου, τις απόψεις σου και την ακαδημαϊκή έρευνα είναι ο στίβος της καθημερινότητας. Επέλεξα να κατέβω στην πατρίδα μου σε μία μονοεδρική περιφέρεια. Και με τίμησαν χιλιάδες συμπατριωτών μου»

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των πανεπιστημιακών στην πολιτική: «Το Πανεπιστήμιο πρέπει να κατέβει στο πεζοδρόμιο και στην εκλογική διαδικασία. Και αντίστροφα: Όσοι ασχολούνται με τα κοινά και την πολιτική να λάβουν υπόψη τους και τα πορίσματα της επιστήμης. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για την πρόοδο της πατρίδας μας».

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024