Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ραλλία Χρηστίδου: Μετά τον Μάιο εισπράττω από τον κόσμο αγωνία για την επόμενη μέρα

Πολλές φορές για να πάρεις μεγαλύτερο ποσοστό πρέπει να καταφέρεις να συγκεράσεις αντικρουόμενα συμφέροντα, τονίζει η Ραλλία Χρηστίδου του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας για τις αιτίες της ήττας σημειώνει ότι «παγιδευτήκαμε με την απλή αναλογική, αργήσαμε να αλλάξουμε στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ»

Η υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ραλλία Χρηστίδου μας υποδέχεται στην Πλατεία Φλέμινγκ στην Ηλιούπολη, γενέτειρά της για μια πρώτη αποτίμηση για την ήττα του κόμματος της, αλλά και μια δική της ανάγνωση πάνω στα αποτελέσματα, την σχέση με τους νέους, την Τέχνη, τα λαϊκά στρώματα. Τα κοινωνικά δίκτυα και κατά βάσιν το Τικ Τοκ που κι εκείνη έχει, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την συνέντευξη για την δυναμική τους πια είσοδο και επιρροή στο Πολιτικό Τοπίο.

Η Ραλλία Χρηστίδου μας μιλάει και για την σημασία των προοδευτικών ιδεών σήμερα, αλλά και για το αν γυρνάει το αποτέλεσμα στις 25 Ιουνίου.

Οι καλλιτέχνες δεν είναι β’ διαλογής πολίτες, η ΝΔ αναγκάστηκε να ασχοληθεί μαζί τους με τόσες χιλιάδες κόσμου να βγαίνουν στους δρόμους

Η υποψήφιας βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα Αθηνών κ. Ραλλία Χρηστίδου με τον δημοσιογράφο του in κ. Δημήτρη Μανιάτη

Για τα κοινωνικά δίκτυα και το Τικ Τοκ: Υπάρχει διάδραση με τον κόσμο

Για τις δυνατότητες επικοινωνίας που δίνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιλά η Ραλλία Χρηστίδου. «Το Τικ τοκ είναι ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο για να μπορώ να δουλεύω τα βίντεο μου και να έχω το αποτέλεσμα που θέλω να δείξω στους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνώ. Αυτός είναι ο λόγος καθαρά.»

Το δεύτερο, προσθέτει «είναι ότι έχεις απέναντί σου ένα πρόσωπο που δεν έχει και πολλές προσκλήσεις από τα μέινστριμ μέσα ενημέρωσης και ως εκ τούτου χρειάζομαι εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνώ με τους ανθρώπους που και το 2019 με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και έπρεπε να βρω ένα τρόπο να δείχνει την προσπάθειά μου, τη δουλειά μου και τα αποτελέσματα για να μπορώ να δέχομαι και την αξιολόγησή τους. Υπάρχει μια διάδραση με τον κόσμο με τα μέσα, ωστόσο έχω διατηρήσει όσο γίνεται ένα επίπεδο από την άποψη ότι δεν τα αφήνω όλα ανοιχτά επειδή θέλω να προστατεύω τον εαυτό μου από οτιδήποτε ξεπερνά τα όρια της τοξικότητας».

Για το αποτέλεσμα: Μπορεί να έχει και ευεργετική επίδραση

«Το οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση, μπορείς να το αξιοποιήσεις για να γίνεις καλύτερος και αυτό ισχύει και στη ζωή και στην πολιτική. Όταν ένας πολιτικός σχηματισμός – φορέας ενώ έχει πολύ μεγάλα ποσοστά ξαφνικά πέφτει δραματικά το ποσοστό του, αυτό στη θεωρία το λένε ότι μάλλον έγινε πιο εγωκεντρικό από αυτό που του επιτρεπόταν και σε πιο απλά λόγια μεταφράζεται ότι χάνεις την επαφή με το τι θέλουν οι ψηφοφόροι σου. Δεν ξέρω αν αυτό συνέβη μόνο σε ότι αφορά τα λαϊκά στρώματα ή αν είναι και από τα μεσαία στρώματα. Όταν φτάνει το κόμμα σου να πιάνει 36% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, προφανώς και με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι, αυτό σημαίνει πως δεν ήταν μόνο τα λαϊκά στρώματα που σε στήριξαν, αλλά και οι μεσαίοι γιατί ενδεχομένως θεώρησαν ότι είσαι μια ικανή δύναμη για να διαχειριστείς μια πάρα πολύ δύσκολη συνθήκη.

Γιατί ανακατευόμαστε με την πολιτική; Γιατί θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη με το να ασκήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που θεωρούμε ότι είναι οι πιο κατάλληλες για τη δεδομένη χρονική στιγμή. Όταν θέλεις να κάνεις τη ζωή του ανθρώπου καλύτερη διεκδικείς αυτό: να είσαι στην εξουσία και πολλές φορές για να πάρεις μεγάλο ποσοστό πρέπει να καταφέρεις να συγκεράσεις αντικρουόμενα συμφέροντα. Δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι, ένας τρόπος υπάρχει και αυτός είναι η σκληρή δουλειά με όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους. Και με σχέδιο να ακούς τους άλλους για να καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που ζητάνε.»

Τα αίτια της ήττας: Δεν ακούσαμε τους ψηφοφόρους

«Δεν ακούσαμε τους ψηφοφόρους μας εκείνους που μας έδωσαν το 32% το 2019. Θεωρήσαμε ότι είναι κάτι κεκτημένο το οποίο δεν χάνεται με τίποτα. Φυσικά και χάνεται όπως και κερδίζεται, δηλαδή τώρα η κάλπη πάλι είναι άδεια: μπορεί να κερδίσεις, μπορεί να χάσεις – δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο. Είναι ένας διαρκής συνεχής αγώνας στα 4 χρόνια. Δεν θεωρώ ότι το αποτέλεσμα που είχαμε τώρα στις 21 του Μάη ότι ήταν μόνο της προεκλογικής περιόδου. Ήταν ένα αποτέλεσμα τετραετίας και θεωρώ ότι ξεκίνησε από το 2019. Για αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και αποφασισμένοι και σε εγρήγορση για να καταφέρουμε αυτό το ποσοστό να το μεγαλώσουμε.

Πρέπει πρώτα από όλα να κοιτάξουμε τι είναι αυτό που δεν κάνουμε σωστά και να το αλλάξουμε, ποιο είναι το αδύναμο σημείο μας για να το μετασχηματίσουμε σε κάτι που θα είναι δυνατό σημείο.»

Για την αριστεία: Μαραθώνιος χωρίς γραμμή τερματισμού

«Η αριστεία είναι ένας αγώνας – η πραγματική αριστεία – των ανθρώπων χωρίς γραμμή τερματισμού για να γίνονται καλύτεροι. Η εποχή αλλάζει, η Αριστερά αλλάζει, εμείς πρέπει να αλλάξουμε. Πρέπει να πάμε μαζί με την εποχή. Υπάρχουν δραστικές αλλαγές. Εσύ λοιπόν ως ο βασικός φορέας των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα πρέπει να συμβαδίζεις με αυτό, όχι απλά να ακολουθείς αλλά να είσαι μέσα και να τρέχεις συνέχεια. Όταν σταματάς να το κάνεις αυτό έχεις πολύ μεγάλους κινδύνους Δεν είναι εύκολο. Ο πολιτικός είναι μαραθωνοδρόμος και έχει και πολλά κατοστάρια».

Για τον κόσμο που συναντά: Αγωνιούν για την επόμενη ημέρα

«Τους ενδιαφέρει πώς θα είναι η ζωή τους την επόμενη μέρα. Τώρα αυτή την τετραετία αυξήθηκε το επιτόκιο του στεγαστικού μας δανείου, το σούπερ μάρκετ είναι πάρα πολύ ακριβό, Με 4 χρόνια ΝΔ είχαμε αυτά τα αποτελέσματα, πώς θα είναι και με μια αξιωματική αντιπολίτευση με πολύ λιγότερους βουλευτές;»

Για τον προοδευτικό πόλο: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ

«Προοδευτικός πόλος στον νέο χάρτη όπως διαμορφώνεται πια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το κομμάτι έχει ακόμα ερείσματα στην κοινωνία και νομίζω ότι μένουν εκεί (στο ΠΑΣΟΚ) για συναισθηματικούς λόγους. Αν βρεθούν ξανά στο δίλημμα συγκυβέρνηση ή όχι, θα είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Έπρεπε να τους έχουμε καλέσει ανοιχτά και πολύ νωρίτερα για να εισπράξουμε την σαφή απάντηση – άρνησή τους και να προχωρήσουμε στο δεύτερο πλάνο που θα ήταν ότι διεκδικούμε αυτοδύναμη κυβέρνηση.»

Για τις κάλπες: Πάντα γυρίζει το παιχνίδι

«Η Αριστερά οφείλει να ακολουθεί την κοινωνία. Ζητάμε εκλογική νίκη και πάντα γυρίζει το παιχνίδι. Ζητάμε να υπάρχει ισχυρή φωνή απέναντι σε μια ισχυρή κυβέρνηση, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα είναι η ΝΔ».

Για την ακρίβεια: Μείωση έμμεσων φόρων

«Η φορολογική επιβάρυνση συνολικά αυξήθηκε 2,8 δισεκατομμύρια επί ΝΔ λόγω έμμεσων φόρων. Εμείς λέμε: μείωση έμμεσων φόρων, αφού οι έμμεσοι φόροι ως ποσοστό επί του εισοδήματος πιο πολύ επιβαρύνουν ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη αδυναμία. Λέμε μείωση στους έμμεσους φόρους για να πάρουμε αυτό που λέμε ανάσα και για να αυξηθεί η ζήτηση που είναι πολύ βασικό. Λένε ότι και στην Ισπανία μείωσαν τον ΦΠΑ και δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελαν. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε όμως την Ισπανία με βασικό μισθό 1000 € και την Ελλάδα με βασικό μισθό τώρα στα 780. Η Ελλάδα ως χώρα δέχθηκε μεγαλύτερη πίεση. Τα pass κοστίζουν στο κρατικό προϋπολογισμό περισσότερο από αυτό που προτείναμε εμείς.»

Για την Πλεύση Ελευθερίας: Αντιδραστική όχι προοδευτική δύναμη

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να μπει σε αυτό το τόξο των προοδευτικών δυνάμεων αλλά των αντιδραστικών δυνάμεων. Το ότι προσπαθεί να πάρει την ψήφο διαμαρτυρίας, θεωρώ ότι η εποχή έχει προχωρήσει και η κοινωνία δεν έχει ανάγκη να διαμαρτυρηθεί αλλά θέλει να εκφραστεί, να βρει πολιτικό φορέα να την εκπροσωπεί.»

Για τα προβλήματα των καλλιτεχνών: Δεν είναι πολίτες β’ διαλογής

«Ασχολήθηκαν με τους καλλιτέχνες γιατί δεν θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς και με τόσες χιλιάδες κόσμου να βγαίνουν στους δρόμους. Δεν είναι άλλης βαθμίδας πολίτες, είναι σκληρά εργαζόμενοι που προσφέρουν πάρα πολλά και έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική κοινωνία. Το να τους στερείς το δικαίωμα στην εργασία ήταν πάρα πολύ σκληρό.

Υποστηρίχθηκαν οικονομικά, ωστόσο δεν υπήρχε η ίδια δυνατότητα για όλους να γίνει αυτό. Το μείζον για μένα είναι η διαβάθμιση των σπουδών, ένα θέμα το οποίο δεν είχε καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να το λύσει στην προηγούμενη διακυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχει δέσμευση ότι θα λυθεί, αλλά και να ιδρυθεί επιτέλους μια Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών και φυσικά κατάργηση του προεδρικού διατάγματος 85. Είναι απαραίτητο για το μενταλιτέ της ελληνικής κοινωνίας αλλά και επί της ουσίας το να ενισχύεις τον Πολιτισμό».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024