Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «Γκαουντί» του ποδοσφαίρου χτίζει θαύματα και στο Μάντσεστερ

Ο «Γκαουντί» του ποδοσφαίρου χτίζει θαύματα και στο Μάντσεστερ

Όλοι στο μέλλον θα μιλούν για τον Γκουαρντιόλα, λέγοντας πως πήγε το ποδόσφαιρο πενήντα χρόνια μπροστά

Το όνομα του Αντόνι Γκαουντί είναι συνδεδεμένο με την πόλη της Βαρκελώνης και τα οραματικά σχέδια του Καταλανού αρχιτέκτονα χάρισαν εξαιρετικά μνημεία στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας.

Ίσως η Βαρκελώνη να μην είχε την ξεχωριστή φήμη που διαθέτει, χωρίς τον… δημιουργό της, με τον χαρακτηρισμό να μην έχει ίχνος υπερβολής.

Κανείς άλλωστε δεν αμφισβητεί πως τα σημαντικά έργα του Γκαουντί αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες αλλά και μελετητές.

Ήταν τέτοια η επίδραση των έργων του Γκαουντί στη Βαρκελώνη που θα πρέπει να σταθούμε στον μοναδικό τρόπο με τον οποίο επηρέασε τις ζωές των ανθρώπων της πόλης.

Πως συνδέεται ο μύθος της καταλανικής μεγαλούπολης με το ποδόσφαιρο; Μα στην τέχνη δεν υπάρχουν όρια. Δεν υπάρχουν φραγμοί κι από την μια μορφή έκφρασης μπορείς να «πετάξεις» στην άλλη, δημιουργώντας σημεία επαφής.

Αλλά και σημεία αναφοράς. Και για την Βαρκελώνη υπάρχουν κι άλλα ονόματα που έχουν… συλλεκτική αξία για την πόλη. Αλλά για να είμαστε ακριβείς όχι μόνο για την συγκεκριμένη πόλη.

Για τη Βαρκελώνη, για το Μόναχο που ακολούθησε και τώρα για το Μάντσεστερ. Ο «Γκαουντί» του ποδοσφαίρου, ο άνθρωπος που στο μέλλον θα μνημονεύεται ως ο προπονητής που πήγε το ποδόσφαιρο πενήντα χρόνια μπροστά, γράφει ιστορία.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι δημιουργός και κάθε δημιουργία του είναι μοναδική. Θαρρείς και προσπαθεί να ξεπεράσει ακόμα και την δική του «κόπια», σε μια προσπάθεια να εξελίξει το μυαλό και το άθλημα.

Και το έχει καταφέρει ο μπαγάσας. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που είναι ν’ απορείς με το τι «κρύβει» το μυαλό του Καταλανού προπονητή.

Είναι από εκείνους τους εγκεφάλους που η επιστήμη θα πρέπει ν’ ασχοληθεί ιδιαίτερα, γιατί πολύ απλά ο άνθρωπος «κατεβάζει» ιδέες που είναι μυσταγωγικές.

Η Μάντσεστερ Σίτι κατάφερε να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ για τη σεζόν 2022-23 και το ερώτημα δεν είναι αν το άξιζε. Πιο πολύ δεν το άξιζε καμιά άλλη ομάδα τα τελευταία χρόνια κι αυτό είναι αποδεκτό απ’ όλους.

Η μεγάλη «κάψα» και οι επικριτές στο πλάνο του Μονάχου

Ο Γκουαρντιόλα οδήγησε την  Μάντσεστερ Σίτι στην κατάκτηση ενός τροπαίου που έλλειπε από τη συλλογή της αγγλικής ομάδας. Ναι, τα λεφτά των Αράβων έπαιξαν σημαντικό ρόλο αλλά δεν είναι μόνο τα λεφτά.

Κι άλλες ομάδες στην Ευρώπη έχουν ρίξει αμέτρητα εκατ. ευρώ για να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης αλλά δεν τα έχουν καταφέρει.

Είναι λοιπόν ο Γκουαρντιόλα αυτός που κάνει την διαφορά; Αναμφίβολα ναι. Δημιούργησε μια τεράστια ομάδα στη Βαρκελώνη και οδήγησε την Μπάρτσα στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Πεπ έκανε το ένα (ποδοσφαιρικό) κόλπο μετά το άλλο και τα «μνημεία» της ποδοσφαιρικής του ευφυίας δημιούργησαν έναν μύθο στην άκρη των πάγκων.

Ο μύθος λοιπόν αποφάσισε να βάλει την «πινελιά» και στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Πήγε στην Μπάγερν αλλά εκεί δεν κατάφερε να πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ. Πρόσφερε όμως πολλά και στο Μόναχο, βάζοντας τη «σφραγίδα» του.

Γιατί οι ιδέες στο ποδόσφαιρο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις κατακτήσεις τίτλων. Και ο Γκουαρντιόλα άπλωσε τις ιδέες του για το ποδόσφαιρο στο Μόναχο και αγαπήθηκε πολύ από τους οπαδούς της Μπάγερν.

Πολλοί όμως θέλησαν να τον αμφισβητήσουν μετά την παρουσία στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Και άκουσε πολλά ο Γκουαρντιόλα, αλλά ο Ισπανός ήξερε πολύ καλά ότι οι αρχές του είναι νέκταρ για τον κόσμο που θέλει να βλέπει ωραίο ποδόσφαιρο.

Η (άδικη) «αμφισβήτηση» και η απάντηση

Μπορεί στο Μόναχο η εξέλιξη των πραγμάτων να μην ήταν αυτή που θα επιθυμούσε ο Γκουαρντιόλα, αλλά στο Μάντσεστερ υπήρχε μια πλευρά της πόλης που έψαχνε τον «αρχιτέκτονα» που θα άλλαζε τα πάντα.

Και στη «γαλάζια» μεριά της πόλης του δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο πρότζεκτ. Εξίσου ελκυστικό μ’ εκείνο που παρουσίασε στη Βαρκελώνη (κατά κύριο λόγο) και το Μόναχο.

Και ήθελε πολύ ο Γκουαρντιόλα να ωθήσει ξανά στον «αφρό» τις μοναδικές ιδέες του, συνδυάζοντας όμως το θέαμα με τους τίτλους.

Η Σίτι «πάτησε» τις κορφές της Πρέμιερ Λιγκ αλλά έμενε… απάτητη η ευρωπαϊκή κορυφή κι αυτό το ήξερε πολύ καλά ο Γκουαρντιόλα.

Ήταν ένα θέμα που «έκαιγε» τον Πεπ, ειδικά μετά την ήττα στον τελικό από την Τσέλσι το 2021. Και όλα εξελίχθηκαν ιδανικά στη διάρκεια της χρονιάς φτάνοντας μέχρι τον τελικό της Πόλης.

Σ’ έναν τελικό που μπορεί η Σίτι να μην «ξεδίπλωσε» τα υλικά με τα οποία την έχει φτιάξει ο προπονητής της, αλλά σημασία έχει ότι η κορυφή κατακτήθηκε.

Και μια ματιά στη γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ότι από σήμερα είναι πιο φωτεινή. Ένας ουρανός, απέραντος και καθαρός.

Ο «Γκαουντί» του ποδοσφαίρου μετά τη Βαρκελώνη και το Μόναχο, δημιουργεί νέο status και στο Μάντσεστερ.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024