Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια επέτειος 40 χρόνων

Μια επέτειος 40 χρόνων

Έτσι έσφιξαν τα χέρια της συναδέλφωσης οι κορυφαίοι πολέμαρχοι του Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949

Η προχτεσινή ημέρα 23/05/23 συνέπεσε με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη συμφιλιωτική συνάντηση των κορυφαίων πολέμαρχων της αιματηρής εμφύλιας τραγωδίας 1946-1949, του στρατηγού των τότε κυβερνητικών δυνάμεων Θρασύβουλου Τσακαλώτου (προγόνου του Ευκλείδη Τσακαλώτου) και του αρχιστράτηγου των αριστερών αντάρτικων δυνάμεων και πρωθυπουργού της Προσωρινής  Δημοκρατικής Κυβέρνησης Μάρκου Βαφειάδη.

Στις 23/05/23 έπεσε η μαύρη αυλαία της αδελφοκτόνου αλληλοεξόντωσης, η οποία κόστισε στην Ελλάδα καθυστέρηση τουλάχιστον μισού αιώνα, στην μεταπολεμική αναπτυξιακή πορεία των άλλων χωρών της Ευρώπης, που έζησαν την κατοχική ναζιστική θηριωδία, αλλά συνέχισαν τη ζωή τους χωρίς θανατηφόρες διχόνοιες.

Ο μαραθώνιος της αναζήτησης

Η ταπεινή αφεντιά μου ανέλαβε, υπό εξόχως περιπετειώδεις συνθήκες, την πρωτοβουλία της συνάντησης αυτής, στο λιτό διαμέρισμα του στρατηγού Τσακαλώτου, στην οδό Αλεξάνδρου Σούτσου, κοντά στην πλατεία Μαβίλη.

Τη συνάντηση αυτή απαθανάτισε κινητό συνεργείο της ιταλικής τηλεόρασης RAI 1, διότι η υπό την υπουργεία του Αναστάση Πεπονή ΕΡΤ και με διευθυντή προγράμματος τον Δημήτρη Κατσίμη αρνήθηκε να καλύψει τηλεοπτικά το κορυφαίο και διεθνούς εμβέλειας αυτό γεγονός. Από ελαττωμένη πολιτική εμπειρία, από αδιαφορία, ή από έλλειψη ανακλαστικών και ευαισθησίας σε ανάλογα γεγονότα; Ποτέ δεν μας είπαν το «γιατί».

Η αλήθεια είναι ότι δέχτηκα αμέσως μετά την αδικαιολόγητη αυτή άρνηση της ΕΡΤ-που είχε τότε το τηλεοπτικό μονοπώλιο στην Ελλάδα-σωρευτικές τις προτάσεις των ξένων τηλεοπτικών δικτύων για την κάλυψη αυτού του γεγονότος.

Τελικά συμφώνησα με την ιταλική RAI 1, για τον επιπρόσθετο λόγο, ότι μεσολάβησε τότε ο ανταποκριτής της «Ελευθεροτυπίας» Λάκης Χατζηκυριάκος στη Ρώμη, μαζί με τον έλληνα σκηνοθέτη της RAI 1 Κώστα Παπαδόπουλο και παρουσιαστή του ντοκουμέντου από τον κατά το ήμισυ ελληνικής καταγωγής Βιττόριο Τσίτεριτς.

Θα ήταν παράλειψη, να μην αναφερθώ στο γεγονός, ότι ως συντάκτης ερευνητής της «Ελευθεροτυπίας» είχα την αμέριστη συμπαράσταση του Σεραφείμ Φυντανίδη και Γιώργου Μπέρτσου, αντιστοίχως διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας» και «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Και οι δύο εφημερίδες επί τουλάχιστον μία εβδομάδα δημοσίευαν, με άγνωστα ενδιαφέροντα ντοκουμέντα την πολεμική δραστηριότητα των δύο πολέμαρχων, σύμφωνα με τα δικά μου κείμενα αλλά και μαρτυρίες του Γιώργη Κοντογεώργη, γραμματέα του ΕΑΜ Θεσσαλονίκης και στενού επιτελικού συνεργάτη του Βαφειάδη.

Ο Μάρκος Βαφειάδης σε φωτογραφία του 1944 υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της Ομάδας Ελασιτών βόρειας Ελλάδας. Το 1947 ανέλαβε την αρχιστρατηγεία του αριστερού Δημοκρατικού Στρατού και την πρωθυπουργία της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης.

Τελικά, το όλο χρονικό της έναρξης και της λήξης του Εμφυλίου Πολέμου, με εκτενέστατη αναφορά και φωτογραφικά ή άλλα αποκλειστικά ντοκουμέντα, εκδόθηκε, με δική μου επίπονη συγγραφή από τον εκδοτικό οίκο «Άγκυρα» σε 7 εκδόσεις. Και τώρα με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη συνάντηση αυτή, ετοιμάζεται η ανανεωμένη 8η έκδοσή του.

Τρία χρόνια στα συρτάρια της ΕΡΤ

Το πλέον απαράδεκτο, σε όλο αυτό το χρονικό που διεκτραγωδείται αρκούντως στην έκδοση του βιβλίου μου από την «Άγκυρα», είναι ότι μολονότι η RAI έστειλε στην ΕΡΤ θαυμάσια κόπια του ιστορικού ντοκουμέντου, στα ελληνικά, με τον τίτλο «Το τελευταίο αίμα της Ελλάδας» και στα ιταλικά “L’ ultimo sangue della Grecia”, το χρονικό αυτό έμεινε για τρία χρόνια αδημοσίευτο στα συρτάρια της ΕΡΤ. Και προβλήθηκε την παραμονή των εκλογών του 1985,  με πρωτοβουλία του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, όταν υποψήφιος βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ επιλέχτηκε ο Μάρκος Βαφειάδης, δηλαδή μάλλον από μικροπολιτική στενοκεφαλιά και απαράδεκτη σιωπή, την οποία την αποδοκίμασε ο ίδιος ο Μάρκος Βαφειάδης.

Ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, ως επικεφαλής της πολεμιικής κατά του χιτλερικού άξονα αντίστασης δυνάμεων των Ριμινιτών σε παρέλαση του 1945 στην Αθήνα.

Τελειώνω στο σημείο αυτό, με το γεγονός ότι η ιταλική κόπια είχε την επίσημη «πρώτη» της στη Ρώμη, σε κυβερνητική αίθουσα τελετών και προσκεκλημένους όλους τους πρέσβεις, τους στρατιωτικούς ακολούθους και λοιπούς γραμματείς και ακολούθους του διπλωματικού σώματος της ιταλικής πρωτεύουσας.

Με άλλα λόγια, οι ιταλοί γείτονές μας αξιολόγησαν με μεγαλύτερη σοβαρότητα αυτό το σπάνιο τηλεοπτικό-δημοσιογραφικό ντοκουμέντο. Η εδώ μονοπωλιακή τότε ΕΡΤ, αρκέστηκε σε μια προβολή του ντοκουμέντου από το δικό της κανάλι.

Ερώτημα: Έτσι αξιολογούνται από κάποιους, στην πατρίδα μας, οι επέτειοι της συναδέλφωσης;

Το υπό επαυξημένη επανέκδοση βιβλίο μου με τον τίτλο «Μάρκος-Τσακαλώτος, Τα λάθη μας», στις προηγούμενες 6 εκδόσεις του, ρίχνει πλήρες φως στα αίτια του αιματηρού, αδελφοκτόνου χρονικού 1946-1949 αλλά και στις συνθήκες της ιστορικής συμφιλιωτικής συνάντησης των κορυφαίων αντίπαλων πολέμαρχων.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024