newspaper
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Τάση υπό εξαφάνιση η Αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ. Προστασία στην Caretta Caretta

Τουρκία: Μπροστά ο Ερντογάν - Ενστάσεις αντιπολίτευσης

Τουρκία: Μπροστά ο Ερντογάν – Ενστάσεις αντιπολίτευσης

Προηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Κλείνει αργά την ψαλίδα ο Κιλιτσντάρογλου

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες των σημαντικότερων ίσως προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, τα τελευταία τριάντα χρόνια, με τις τουρκικές αρχές να διαβεβαίνουν ότι εξελίχθηκα όλα ομαλά.

Η ροή των αποτελεσμάτων ξεκίνησε δύο ώρες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα 21.00.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών για να φανεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της γειτονικής χώρας, στις 28 Μαΐου.

Όπως υπογραμμίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να ξεπεράσει το 86% που ήταν την προηγούμενη φορά, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι θα φτάσει και πάνω από το 90%.

Άλλωστε, από νωρίς το πρωί της Κυριακής, σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκε η προσπάθεια των εκλογικών αντιπροσώπων να μην «μείνει» κανείς απέξω, με τις κάλπες να φτάνουν μέχρι τα σπίτια ή να επιστρατεύονται ασθενοφόρα και… φορεία για να ψηφίσουν ορισμένα άτομα.

Live όλες οι εξελίξεις στην Τουρκία

 03:23 Κιλιτσντάρογλου: Θα κερδίσουμε στον δεύτερο γύρο

Εχοντας πλάι του αρκετά άλλα στελέχη της Εθνικής Συμμαχίας έξι παρατάξεων της οποίας είναι υποψήφιος και απευθυνόμενος στους υποστηρικτές τους, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε τη νίκη «στον δεύτερο γύρο» των προεδρικών εκλογών.

Τόνισε, επίσης, ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να επικρατήσει χθες όπως επιδίωκε στην αναμέτρηση.

02:30 Ερντογάν: Θα σεβαστούμε την εθνική βούληση και στις επόμενες εκλογές

Δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον των υποστηρικτών του: «Η χώρα μας ολοκλήρωσε μ’ επιτυχία άλλη μια γιορτή δημοκρατίας με τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Παρόλο που τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη τελικά, βρισκόμαστε μπροστά, σε μεγάλο βαθμό.

»Ο νικητής είναι η χώρα μας, το έθνος μας, πέρα από τους αριθμούς που θα δείξουν οι εκλογικοί πίνακες. Είναι μοναδικό στον κόσμο, είχαμε μια από τις εκλογές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία μας.

»Σε όλη την πολιτική μας ζωή, ανεξαιρέτως, πάντα σεβόμασταν την απόφαση της εθνικής βούλησης. Τη σεβόμαστε και σε αυτές τις εκλογές, θα τη σεβαστούμε και στις επόμενες εκλογές».

01:28 Κιλιτσντάρογλου: Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του

Δηλώσεις έκανε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά τη διαφαινόμενη ήττα του που φαίνεται να οδηγεί σε δεύτερο γύρο στις εκλογές στην Τουρκία.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης έμεινε στο αφήγημα των ενστάσεων από την πλευρά της συμμαχίας των κομμάτων που στηρίζουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που εμποδίζουν την καταμέτρηση ψήφων σε περιοχές που υπερέχει η «Συμμαχία του Έθνους».

«Αγαπητέ μου λαέ, μπλόκαραν το σύστημα με επαναλαμβανομένες ενστάσεις στις κάλπες που έχουμε πάρει πολλές ψήφους. Για παράδειγμα υπάρχουν ενστάσεις σε 300 κάλπες στην Άγκυρα και σε 783 στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν κάλπες στις οποίες έγινε έξι φορές ένσταση και σε άλλες 11 φορές. Αυτή είναι η βούληση του τουρκικού λαού. Δεν μπορεί να το αποτρέψει με ενστάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένα τετελεσμενό γεγονός. Αυτό το ζήτημα είναι σοβαρό αφήστε τις ψήφους να περάσουν και το αποτέλεσμα θα είναι ξεκάθαρο το συντομότερο δυνατόν. Μην φοβάστε τη βούληση του λαού. Επίσης καλώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε αρχικά.

«Επαναλάμβανω μην μπλοκάρετε τη βούληση του έθνους», είπε ακόμα και κατέληξε στέλνοντας ξανά μήνυμα σε παρατηρήτες και εκλογικούς αντοπροσώπους να μην αφήσουν τις κάλπες και τα εκλογικά συμβούλια μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος.

01:17  «Το μπαλκόνι είναι έτοιμο. Το έθνος περιμένει τον αρχηγό του» λέει το AKP

01:09 Καταμετρήθηκε το 95,09 % των ψήφων

Στις 4,76 μονάδες είναι η διαφορά του προπορευόμενου Ερντογάν (49,52%) από τον Κιλιτσντάρογλου (44,76%)

 01:04 Ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται στους Τούρκους της Ρωσίας

Με καταμετρημένο το 79,17% των ψήφων στη Ρωσία για τις προεδρικές εκλογές, ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 50,02% του Ερντογάν με 43,12%. Η συμμετοχή όμως δεν έφτασε ούτω το 30%.

00:47 Νέο μήνυμα από Σινάν Ογάν

Με νέο μήνυμά του παρενέβη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης o Σινάν Ογάν, ο οποίος τερμάτισε τρίτος στην εκλογική κούρσα των Τουρκικών Προεδρικών εκλογών.

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλα τα κόμματα εδώ. Κανένα κόμμα να μην προσπαθήσει να κάνει «πειρατικό» λόγο από το μπαλκόνι, μετατρέποντας τις εκλογές σε τετελεσμένο γεγονός. Να ανοίξουν όλες οι κάλπες και το αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ξεκάθαρα».

«Κανείς να μην αναστατώνει την κοινωνία. Δεν έχει δικαίωμα», κατέληξε ο Ογάν.

00:35 Ρυθμιστής ο Σινάν Ογάν

Με τις ισορροπίες στις εκλογές στην Τουρκία να είναι λεπτές και τη διαφορά ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να είναι μικρή, όλα δείχνουν πως θα υπάρξει δεύτερος γύρος με τον τρίτο υποψήφιο τον Σινάν Ογάν να είναι ο ρυθμιστής του αποτελέσματος. Προς το παρόν ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του ποιόν θα στηρίξει

00:28 Δεύτερο γύρο βλέπουν στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα

Οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης -δύο εξέχουσες προσωπικότητες του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος- παραχώρησαν νέα συνέντευξη Τύπου.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας Mansur Yavas δήλωσε: «Υπάρχει λίγος χρόνος για να λάβουμε όλα τα αποτελέσματα. Όταν τα δούμε, θα δούμε τον αρχηγό μας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να τελειώνει αυτόν τον γύρο ως πρώτος».

«Θα πρέπει επίσης να πω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει δεύτερος γύρος».

00:17 Καταμετρήθηκε το 93,67 % των ψήφων

Στις 5 μονάδες είναι η διαφορά του προπορευόμενου Ερντογάν (49,65%) από τον Κιλιτσντάρογλου (44,63%)

00:14 Μπαράζ δηλώσεων κομμάτων αντιπολίτευσης

Οι σύμμαχοι του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καλέσουν τους υποστηρικτές τους «να μην χάσουν την ελπίδα τους».

Ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού HDP στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, Μεχμέτ Ρουστού Τιρυάκι, είπε: «Ο πρόεδρος θα αλλάξει. Το το πρακτορείο Anadolu λειτουργεί σαν μηχανή προπαγάνδας για το AKP [το κόμμα του Ερντογάν]»

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Ερκάν Μπας, είπε επίσης ότι ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να κερδίσει στον πρώτο γύρο και κάλεσε τους υποστηρικτές να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις κάλπες.

Ο Τεμέλ Καραμολάογλου, επικεφαλής του θρησκευτικού Κόμματος Κόμματος, δήλωσε: «Η αλλαγή έρχεται σύντομα».

Η επικεφαλής του Καλού Κόμματος, ενός από τα μεγαλύτερα κόμματα στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, Μεράλ Ακσενέρ, ανάρτησε στο Twitter: «Είμαστε εδώ μέχρι την ανατολή του ηλίου, κερδίζουμε».

23:57 «Μην ανησυχείτε; όλα καλά», λέει η Μεράλ Ακσενέρ

Η Μεράλ Ακσενέρ, η ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στη συμμαχία της αντιπολίτευσης του Κιλιτσντάρογλου, είπε ότι οι αντίπαλοί της εργάζονταν για να αλλάξουν την αντίληψη του κοινού σε άλλες εκλογές.

«Αλλά δεν θα το δεχθούμε, γιατί έχουμε δει αυτό το έργο πολλές φορές στο παρελθόν», πρόσθεσε η ηγέτης του IYI σε ένα tweet, επικρίνοντας τα αποτελέσματα που αναφέρει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

«Θα κυνηγήσουμε κάθε ψήφο που δίνει το έθνος μας μέχρι το τέλος», πρόσθεσε ο Ακσενέρ. «Είμαστε εδώ μέχρι το πρωί! Μην ανησυχείτε; όλα καλά – ο ήλιος είναι στη θέση του! Κερδίζουμε!»

23:26 Καταμετρήθηκε το 90,61 % των ψήφων

Στις 5,48 μονάδες είναι η διαφορά του προπορευόμενου Ερντογάν (49,86%) από τον Κιλιτσντάρογλου (44,38%)

23:20 Ανακοίνωση ΑΚΡ

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως «δεν υπάρχει ζήτημα διάψευσης των αποτελεσμάτων. Η διαδικασία έγινε με τον καλύτερο τρόπο».

22:36 Προειδοποίηση Κιλιτσντάρογλου: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε»

Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στις μοιραίες εκλογές στην Τουρκία. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι το ΑΚΡ αντιτάχθηκε συνεχώς στις κάλπες.

Ενώ τα στοιχεία που ανακοίνωσε το πρακτορείο Anadolu δημιούργησαν διαμάχη, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο έλαβε προειδοποίηση από τον Κιλιτσντάρογλου.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε, «Η μυθοπλασία που ξεκίνησε με το 60% [του Ενρντογάν] έχει πλέον πέσει κάτω από τα 50%. Οι παρατηρητές και τα στελέχη των εκλογικών αντιπροσώπων δεν πρέπει ποτέ να φύγουν από τις θέσεις τους. Δεν θα κοιμηθούμε απόψε, λαέ μου. Προειδοποιώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, πρέπει να παρέχει εισαγωγή δεδομένων στις επαρχίες».

22:00 Καταμετρήθηκε το 83% των ψήφων

Στις 6,39 μονάδες είναι η διαφορά του προπορευόμενου Ερντογάν (50,30%) από τον Κιλιτσντάρογλου (43,91%)

21:50 Εκτιμήσεις για δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών

Σύμφωνα με τον ανταποκριτική του Al Jazeera, Αbdelazeem Mohammed τα αρχικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι πιθανότατα θα πάει σε δεύτερο γύρο.

«Η αντιπολίτευση λέει ότι η κυβερνώσα συμμαχία ξεκίνησε σκόπιμα την καταμέτρηση ψήφων στα προπύργια της», είπε.

21:31 H  τρανς ηθοποιός και υποψήφια Esmeray στη κάλπη

Η τρανς ηθοποιός και υποψήφια με το Εργατικό Κόμμα Zeynep Esmeray Özadikti ψήφισε, δίνοντας το δικό της μήνυμα. 

21:27 Καταμετρημένο το 70% των ψήφων

Στις 7,94 μονάδες η διαφορά, προηγείται ο Ερντογάν (51,06%) έναντι του Κιλιτσντάρογλου (43,12%)

21:20  ΑΚΡ: «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι μπροστά και όλοι θα πρέπει να το σεβαστούν»

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος AKP του Ερντογάν, λέει ότι η συμμετοχή ήταν σε επίπεδα ρεκόρ στις σημερινές εκλογές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Απάντησε επίσης σε ισχυρισμούς σχετικά με το Anadolu, αφού η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο δημοσίευε τα στοιχεία.

«Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται με διαφάνεια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατηγορούν το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της πολιτείας για διαστρέβλωση των αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει αγνόηση της εθνικής κυριαρχίας».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι μπροστά και όλοι θα πρέπει να το σεβαστούν».

21:07 Παρέμβαση Ντεμιρτάς

Ο πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος στις φυλακές της Αδριανούπολης, επανέλαβε την έκκλησή του για τις εκλογές: «Κρατήστε τις ψήφους σας».

Ο Ντεμιρτάς απευθύνθηκε στους πολίτες με ανάρτησή του στο Twitter:

«Ακόμα κι αν χρειαστούν μέρες για να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, μην φύγετε ποτέ από τις κάλπες και τα εκλογικά συμβούλια. Η αντιπολίτευση είναι σίγουρα μπροστά και τελείωσε στον πρώτο γύρο, θα τελειώσει. Φροντίστε τις ψήφους σας, κερδίζει όλη η Τουρκία» σημείωσε.

 21:00 Καταμετρημένο το 61.30% των ψήφων

O Ερντογάν προηγείται με 51,56% έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 42,61%

20:50 Προσωρινή αναστολή δημοσίευσης αποτελεσμάτων

Σε διακοπή της δημοσίευσης των εκλογικών δεδομένων προχώρησε, λίγο μετά τις 20:00, το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο από το 2018 με ειδικό προεδρικό διάταγμα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

20:23 Επιμένει ο Κιλιτσντάρογλου: «Εμείς προηγούμαστε»

Ο υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δήλωσε ότι «προηγούμαστε» στα αρχικά εκλογικά αποτελέσματα, ενώ πηγές της αντιπολίτευσης του έδωσαν προβάδισμα πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

«Είμαστε ηγέτες», ανέφερε στο Twitter ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου της εξακομματικής αντιπολίτευσης.

Ξεχωριστά, τέσσερις πηγές από τη συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης είπαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με έναν απολογισμό που δόθηκε, ο Κιλιτσντάρογλου προηγήθηκε με περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Οι αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας δήλωσαν επίσης ότι ο Κιλιτσντάρογλου βρισκόταν σε καλό δρόμο για τη νίκη με βάση σχεδόν το ένα τέταρτο της καταμέτρησης των κάλπες. Προειδοποίησαν να μην βασίζονται στα αποτελέσματα του κρατικού πρακτορείου Anadolu που έδειξαν στον Ερντογάν να προηγείται.

20:03 Προβάδισμα Ερντογάν

Με καταμετρημένο το 41,8% της επικράτειας, ο Ερντογάν προηγείται με 52,6% με τον Κιλιτσντάρογλου να βρίσκεται στο 41,6%.

19:50 Ιμάμογλου αμφισβητεί την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων

Σε έκτακτη ανακοίνωση που έκανε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αμφισβήτησε τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν τα κρατικά κανάλια στην Τουρκία.

«Γίνονται ενστάσεις στις κάλπες και γι΄αυτό τον λόγο το πρακτορείο Αναντολού δεν τους ενσωματώνει και γι΄αυτόν τον λόγο έχουμε καθυστερήσεις. Ο 13ος πρόεδρός μας θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου».

«Και εδώ είμαστε εμείς, είμαστε εδώ με τον συνασπισμό Μιλέτ θα είμαστε εδώ πέρα και όλοι μαζί αυτό το βράδυ θα παρακολουθήσουμε και θα σας ενημερώσουμε. Σε καμία πλευρά της χώρας μας, κανένας πολίτης μας δεν θα παρασυρθεί ή ξεγελαστεί και δεν θα είναι δυστυχισμένοι, και όλοι μαζί θα χαμογελάσουμε».

19.44 Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας

Αυτά είναι τα τρία σενάρια για την διακυβέρνηση της Τουρκίας μετά τις εκλογές

19:40 Εμείς προηγούμαστε, λέει η αντιπολίτευση

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα της προεδρικής ψηφοφορίας, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο.

Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι βλέπουν θετική εικόνα ακόμη και όταν ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT έδειξε ότι ο Ερντογάν προηγείται κατά 59% έως 35% με βάση τα αρχικά αποτελέσματα.

19:33 Ψήφισε ο ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο

Στην επαρχία του Μαρντίν στην πόλη Ντερίκ άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο ψηλότερος άνδρας του κόσμου με ύψος 2,51 τραβώντας τα βλέματα του διεθνούς Τύπου.

19:25 Προβάδισμα Ερντογάν

Με καταμετρημένο το  21,33% των ψήφων ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 55,03%, και τον Κιλιτσντάρογλου 39,00%

18:57 Προβάδισμα Ερντογάν

Με την καταμέτρηση να φτάνει στο 15% περίπου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγράφει ποσοστό 56,67% έναντι 37,41% του Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.

18:47 Νωρίτερα τα πρώτα αποτελέσματα

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε να άρει την απαγόρευση αναφοράς των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Επομένως μπορούμε να περιμένουμε να πάρουμε σύντομα μια ιδέα για το πώς ψήφισαν οι Τούρκοι, αλλά μόνο με βάση ένα μικρό ποσοστό των ψήφων.

18:19 Ανησυχίες για νοθεία

Ο ανταποκριτής των Times στην Τουρκία αναφέρει ότι η αντιπολίτευση υποπτεύεται ότι ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του ενδέχεται να χειραγωγήσουν την ψηφοφορία υπέρ τους.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κλαπεί η ψήφος», εκτιμά ο Aysim Kaya 22 ετών, τεταρτοετής φοιτητής φιλοσοφίας, που έχει προσφερθεί εθελοντικά ως παρατηρητής εκλογών στην αντιπολίτευση. «Αυτές είναι πολύ σημαντικές εκλογές και χρειαζόμαστε πραγματική αλλαγή, επομένως πρέπει να είμαστε εκεί».

«Η τουρκική αντιπολίτευση έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο εθελοντές για να προστατεύσει ίσως τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της σύγχρονης δημοκρατίας» αναφέρουν οι Times.

Όπως αναφέρει η Βρετανική εφημερίδα «Ο επικεφαλής της επιτροπής εκλογικών υποθέσεων του AKP είπε χθες ότι Ερντογάν θα γνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών πριν από οποιονδήποτε άλλον. Και την Παρασκευή, η κύρια τηλεφωνική εταιρεία της χώρας είπε στους υπαλλήλους της στην Κωνσταντινούπολη ότι δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο εργασίας τους το Σαββατοκύριακο λόγω «τεχνικών έργων υποδομής».

«Ο Erdogan, ενώ ενθάρρυνε τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να προστατεύσουν τις κάλπες «όπως κάνουμε εμείς», προειδοποίησε τους υποστηρικτές του ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν αντίποινα, εάν ηττηθεί το ΑΚΡ. «Μην ξεχνάτε», είπε σε ένα πλήθος την περασμένη εβδομάδα. «Μπορεί να πληρώσετε βαρύ τίμημα». Για να αντιμετωπίσει τους πιθανούς κινδύνους, η αντιπολίτευση έχει εκπαιδεύσει τεράστιες ομάδες δικηγόρων για την προστασία της ασφάλειας της ψήφου».

18:09 Times για τουρκικές εκλογές

«Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στην Τουρκία. Αυτή η χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος του ΝΑΤΟ και γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής, βρίσκεται στο χείλος ενός νέου πολιτικού μέλλοντος».

«Ο πρόεδρος Erdogan, ο θρησκευτικός αυταρχικός ηγέτης που κυβέρνησε για δύο δεκαετίες, αμφισβητείται από τον ηγέτη της κοσμικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις σημερινές εκλογές».

17:57 Τρείς νεκροί από καρδιακή προσβολή

Ο Αχμέτ Γενέρ, ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), δήλωσε ότι η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς «καμία αρνητική εξέλιξη».

Ωστόσο, ο Γενέρ είπε ότι τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένας εκλογικός αντιπρόσωπος εκλογών ενός κόμματος και δύο πολίτες, πέθαναν από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

17:53 Το μήνυμα Κιλιτσντάρογλου

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας και πρόεδρος του κεμαλικού κεντροαριστερού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετέβη στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, απ’ όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών και βουλευτικών γενικών εκλογών.

Ο Κιλιτσντάρογλου, πόζαρε στο φακό με κατοίκους της γειτονιάς του στην περιοχή Τσουκούραμπαρα της Άγκυρας και τα παιδιά που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο σπίτι του, και μπαίνοντας στο αυτοκίνητό του, δήλωσε: «Όλα θα πάνε πολύ καλά».

17:34 Το μήνυμα Ερντογάν

Μέσω… Twitter έκανε παρέμβαση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις εκλογές, σημειώνοντας πως η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που αρμόζει στη δημοκρατία της Τουρκίας, ενώ έστειλε μήνυμα να προστατευθούν οι κάλπες.

17:20 Μπλόκο από το Twitter

Σάλο έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Twitter πως ορισμένες αναρτήσεις που αφορούν τις τουρκικές εκλογές θα μπλοκάρονται.

17:09 Το μικρότερο εκλογικό κέντρο

Οι 13 ψηφοφόροι έφτασαν πρωί πρωί, σε πολύ μικρή χρονική απόσταση ο ένας από τον άλλον, στο εκλογικό κέντρο στο Ταχτακάλε. Αυτό βρίσκεται ακριβώς πίσω από το δημοφιλές Παζάρι Μπαχαρικών της πόλης και σε μικρή απόσταση από το Τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Για την ιστορία οι εκλογικοί υπάλληλοι ψήφισαν επίσης στο εκλογικό τμήμα στο Δημοτικό Σχολείο Μιμάρ Σινάν, ανεβάζοντας το σύνολο των ανθρώπων της περιοχής στις κάλπες σε 21 φακέλους ψηφοφορίας.

17:00 Έκλεισαν οι κάλπες

Χωρίς να δοθεί κάποια παράταση έκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Οι δηλώσεις των υποψήφιων προέδρων

«Ένα επικερδές μέλλον» για τη χώρα και τη δημοκρατία της ευχήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε.

«Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι στις 17:00 για να δείξουν την δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν χωρίς να διατυπώσει πρόβλεψη για τη νίκη του.

Ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο εκλογικό κέντρο μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές ήταν όταν έδωσε χαρτζιλίκι σε μικρά παιδιά που ήταν στο εκλογικό κέντρο, ενώ στήθηκε στην ουρά για να ψηφίσει και αστειεύτηκε με αγόρι που βρισκόταν στο σημείο.

Όπως και ο Ερντογάν, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ψήφισε ο μεγάλος του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στο πλευρό του ήταν και η σύζυγός του, Σέλβι.

«Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας. Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας.

Only in

«Του ζητήθηκε με κάποιον τρόπο;» - Η ατάκα του Κασσελάκη για τον Τάιλερ που έκανε το Twitter να οργιάσει

«Ο Τάιλερ έχει να προσφέρει πολλά στον τόπο μας», είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και «έριξε» τα social media

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023