Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία εκλογές: Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας

Τουρκία εκλογές: Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας

Ποιος θα πάρει την προεδρία και ποιο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση στην Τουρκία.

Κόκκινο χτυπά η ένταση μετά το κλείσιμο των καλπών στην Τουρκία.

Με καταμετρημένο το 24.66% των ψήφων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να πεθάνει, αφού αποσπά το 54.63% των ψήφων, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 39.39%, ο Σινάν Ογκάν το 5.42% των ψήφων και ο Μουχαρέμ Ιντζέ το 0.56%.

Σε μια πρώτη ανάγνωση τα προγνωστικά ανατρέπονται και δικαιώνονται όσοι προειδοποιούσαν ότι δεν πρέπει κανείς να ξεγράψει τον Τούρκο πρόεδρο μέχρι και η τελευταία ψήφος να καταμετρηθεί.

Περίπλοκη η επόμενη μέρα

Σε κάθε περίπτωση αυτή η πρώτη εικόνα περιπλέκει την επόμενη μέρα για την Τουρκία, καθώς άλλο το προεδρικό αποτέλεσμα και άλλο η κοινοβουλευτική ετυμηγορία. Τα σενάρια για την επόμενη μέρα είναι τρία και έχουν ως εξής:

Στο πρώτο σενάριο κερδίζει καθαρά και ξάστερα η 6κομματική αντιπολίτευση.

Σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής η νέα κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να περάσει τα σχέδια της λόγω της κυριαρχίας των φίλων του Τούρκου προέδρου στους κυβερνητικούς και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, ενώ στην οικονομία σίγουρη θεωρείται η άμεση αντικατάσταση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με κάποιον που θα πρεσβεύει την ορθόδοξη νομισματική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις.

Στην εξωτερική πολιτική ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί για την επανέναρξη του διαλόγου με την ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας,

Αλλού η προεδρία, αλλού η κυβέρνηση

Το δεύτερο σενάριο αφορά την επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αλλά την προεδρική νίκη του Κιλιτσντάρογλου, που σημαίνει ότι σε όλα τα επίπεδα, εσωτερικής πολιτικής, οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής θα κυριαρχήσουν οι καθυστερήσεις και οι αναβολές, αφού οι διαφωνίες δεν θα είναι μόνο μεταξύ των προηγουμένων και των νέων, αλλά και ανάμεσα των διαφορετικών κομμάτων της αντιπολίτευσης με τα εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα.

Στο τρίτο και τελευταίο σενάριο, ο Ερντογάν πετυχαίνει την προεδρική επανεκλογή, αλλά η 6κομματική αντιπολίτευση υπό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) κερδίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αν δεν προκηρυχτούν νέες εκλογές ο Ερντογάν θα τεστάρει την ενότητα της αντιπολίτευσης σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, θα εμποδίσει την αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη στην οικονομία και σε επίπεδο

Sports in

Με αυτήν την τιμωρία κινδυνεύει ο Αλμέιδα μετά την απίστευτη επίθεση στην Τούμπα (vid, pics)

Δείτε με τι τιμωρία κινδυνεύει ο Ματίας Αλμέιδα, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, μετά την απίστευτη επίθεση σε άνθρωπο της ΔΕΑΒ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024