Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές Τουρκία: Μεγάλη ένταση - Άγριο ξύλο και επίθεση ακόμα και με καυτό νερό

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλη ένταση – Άγριο ξύλο και επίθεση ακόμα και με καυτό νερό

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές και δεν έλειψαν τα «παρατράγουδα».

Εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν σε μία από τις πιο δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις με το αποτέλεσμα να είναι αμφίρροπο καθώς τα πράγματα είναι πολύ ρευστά ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Το πολιτικό μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από 20 χρόνια παντοκρατορίας τίθεται εν τίθεται εν αμφιβόλω κάτι που έχει οδηγήσει σε εκνευρισμό ενώ δεν έλειψε η ένταση από τα εκλογικά κέντρα.

Μάλιστα τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα στην πόλη Νίσιβις στην επαρχία Σιρνάκ, όταν μέλη κόμματος προσπάθησαν να ανοίξουν την κάλπη. Η εφορευτική επιτροπή προσπάθησε να τον αποτρέψει με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση.

Μάλιστα βίντεο έχει διαρρεύσει τόσο στα social media όσο και σε τουρκικούς ιστότοπους. Στο βίντεο διακρίνεται η ένταση του συμβάντος, όπου διακρίνεται ένας άνδρας να κρατά σφιχτά την κάλπη και αυτοί που ήθελαν να την ανοίξουν να χρησιμοποιούν βία και μπουνιές προκειμένου να περάσουν από το πλήθος που προσπαθεί να τους ηρεμήσει και να τους αποτρέψει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Duvar, τα πνεύματα ηρέμησαν και το πρόβλημα λύθηκε.

Επίθεση με καυτό νερό

Όμως τα περισσότερα παρατράγουδα φαίνεται πως σημειώθηκαν στην επαρχία Σανλιούρφα όπου υπήρξε σοβαρό επεισόδιο και μάλιστα χρειάστηκε και διακομιδή στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα όπως καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (CHP), Oγούζ Καάν Σαλιτζί, έριξαν καυτό νερό στον εκλογικό αντιπρόσωπο του «Καλού Κόμματος» (İYİ Parti) στο Ακτσάκαλε ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει ομάδα ατόμων που ήθελαν να ψηφίσουν μαζικά.

«Έριξαν καυτό νερό στον αξιωματούχο υπεύθυνο για την κάλπη, τον Φετουλάχ Ισικακντογάν ο οποίος εναντιώθηκε σε μία ομάδα ψηφοφόρων που ήθελε να ψηφίσει μαζικά στο χωριό Καρντεσλέρ στο Ακτσάκαλε της επαρχίας Σανλιούρφα και στη συνέχεια τον χτύπησαν. Παρ’ όλες τις επιθέσεις θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις κάλπες με όλη μας την καρδιά. Δεν θα υποχωρήσουμε στον αγώνα μας για Δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαλιτζί.

Μάλιστα ο Σαλιτζί δημοσίευσε μία φωτογραφία του Ισικακντογάν  με επιδέσμους πάνω από την κοιλιά αλλά και μία φωτογραφία από το χαρτί της εισαγωγής του στο νοσοκομείο.


Όμως επίσης στη Σανλιούρφα ένας άνδρας επιχείρησε να ψηφίσει εκ μέρους… γυναικών και όταν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής επιχείρησαν να τον σταματήσουν εκείνος τους επιτέθηκε.

Επίσης σύμφωνα με τουρκικά μέσα εκλογικοί αντιπρόσωποι του κόμματος του Ερντογάν (AKP) επιτέθηκαν σε μέλος του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας (TIP) σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τo Ileri Haber, οι αξιωματούχοι του AKP ήθελαν να εισέλθουν στο παραβάν μαζί με τους ψηφοφόρους κάτι που οι εκλογικοί αντιπρόσωποι αρνήθηκαν. Το μέλος του TIP, κράτησε αναφορά του συμβάντος και στη συνέχεια απειλήθηκε και χτυπήθηκε από εκλογικούς αντιπροσώπους του AKP.

Επίσης βουλευτές και σωματοφύλακες του κόμματος του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) επιτέθηκαν σε ψηφοφόρους στο Πεντίκ της Κωνσταντινούπολης.

Πάντως σύμφωνα με τον Σαμί Ζεϊντάν του Al Jazeera ανέφερε πως δεν σημειώθηκαν σημαντικά συμβάντα ασφαλείας ή παρατυπίες στα εκλογικά κέντρα.

Παρ’ όλιγον ατυχήματα

Ωστόσο εκτός από τα «παρατράγουδα» εξαιτίας κάποιων θερμοκέφαλων που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους δεν έλειψαν και τα προβλήματα καθώς έπεσαν τοίχοι και υπήρξε φωτιά σε εκλογικό κέντρο

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ozgurgelecek47.net, ξέσπασε φωτιά σε Γυμνάσιο στην περιοχή Ουσκιουντάρ, στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από έκρηξη μετασχηματιστή και όπως φαίνεται σε βίντεο οι ψηφοφόροι άρχισαν να βγαίνουν άρον άρον από το εκλογικό κέντρο. Άγνωστη μένει η τύχη που είχαν οι κάλπες.

Μάλιστα σε τάξη σχολείου που λειτουργούσε σαν εκλογικό κέντρο στην επαρχία Ουμράνιγιε της Κωνσταντινούπολης κατέρρευσε μέρος από το ταβάνι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αξιωματούχοι.

Οι δύο τραυματίες τραυματίστηκαν στο κεφάλι και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο όπου είναι καλά στην υγεία τους.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Ζεϊντάν τρεις άνθρωποι, δύο ψηφοφόροι και ένας εκλογικός αντιπρόσωπος υπέστησαν καρδιακή προσβολή λόγω του πρωτοφανούς ενθουσιασμού και της έντασης που υπάρχει στη χώρα.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024