Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Σκληροτράχηλες Ρεπουμπλικάνες γερουσιαστίνες τα βάζουν με το κόμμα τους για τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Σκληροτράχηλες Ρεπουμπλικάνες γερουσιαστίνες τα βάζουν με το κόμμα τους για τις αμβλώσεις

Πως είναι δυνατόν να υποστηρίζεις τις αμβλώσεις και να τα βάζεις με το κόμμα σου που προωθεί τις απαγορεύσεις τους;

Αν και πολλές «κόκκινες» Πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ωστόσο στη Νότια Καρολίνα, άλλο ένα «κάστρο» των Ρεπουμπλικάνων, πέντε γυναίκες –εκ των οποίων τρεις Ρεπουμπλικάνες- αντιστέκονται, προτείνοντας πιο… συμβιβαστικές λύσεις.

Μέχρι σήμερα, στη Νότια Καρολίνα, προς μεγάλη απογοήτευση των Ρεπουμπλικάνων, η άμβλωση είναι ακόμα νόμιμη μέχρι τις 22 εβδομάδες κύησης. Στην πρόσφατη όμως συζήτηση  (Filibuster) στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας για την αναθεώρηση του νομοσχεδίου είναι αδύνατο να περάσει η γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, πέντε γυναίκες, οι Αδελφές, όπως αυτοαποκαλούνται, είναι οι μόνες γυναίκες, τρεις Ρεπουμπλικάνες, μια Ανεξάρτητη και μια Δημοκρατική, σε ένα από τα πιο ανδροκρατούμενα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ.

Το γυναικείο «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται

Οι τρεις Ρεπουμπλικανές Penry Gustafson, Sandy Senn, Katrina Shealy, η Δημοκρατική Margie Bright Matthews και η Ανεξάρητη Mia McLeod μπλοκάρουν την έγκριση της -σχεδόν πλήρους- απαγόρευσης των αμβλώσεων, παρά την υπερπλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών.

Τρεις φορές μέσα σε οκτώ μήνες, οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες προσπάθησαν να περάσουν το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της άμβλωσης ήδη από τη στιγμή της σύλληψης, καθιστώντας τον νόμο εξαιρετικά ασφυκτικό. Όλες τις φορές όμως, οι παραπάνω γυναίκες αντιστάθηκαν, ακόμη και όταν οι συνάδελφοι Ρεπουμπλικάνοι τις απείλησαν ενώ δέχτηκαν και προπηλακισμούς ακτιβιστών πολέμιων των αμβλώσεων.

Έτσι, ύστερα από τρεις ημέρες συζήτησης, που ξεκίνησε τον Απρίλιο, η Γερουσία στη Νότια Καρολίνα αναγνώρισε ότι δεν είχε τις ψήφους για να περάσει την απαγόρευση των αμβλώσεων.

«Δεν νομίζω ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μας είδε να ερχόμαστε, γιατί δεν κάναμε αυτό που πίστευαν ότι θα κάναμε», είπε η Shealy. «Νόμιζαν ότι θα κάνουμε ακριβώς αυτό που μας είπαν να κάνουμε».

Ενώ οι άνδρες συνάδελφοί τους υποστήριζαν ότι η άμβλωση σκοτώνει μωρά, οι πέντε γυναίκες επέμειναν ότι οι απαγορεύσεις σχετίζεται με τον έλεγχο επί των γυναικών και αυτό δεν το δέχονται.

Υποστήριξαν ότι η απαγόρευση περιορίζει τις γυναίκες στον ρόλο της «βρεφικής μηχανής» απορρίπτοντας ως γελοίους ισχυρισμούς από άνδρες πολιτικούς ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν την άμβλωση ως… αντισύλληψη. «Δεν πιστεύω ότι καμία γυναίκα βγαίνει έξω την Παρασκευή το βράδυ, κάνει σεξ και μένει έγκυος ώστε να μπορεί να κάνει έκτρωση την επόμενη μέρα», είπε η Shealy.

Δεν είναι άσπρο-μαύρο

Μπορεί πολλές Πολιτείες, που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, να έχουν θέσει εκτός νόμου τις αμβλώσεις, ήδη από τον Ιούνιο του 2022, ωστόσο υπάρχουν Πολιτείες που έχουν άλλη προσέγγιση. Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι διακρίσεις μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων των αμβλώσεων έχουν αποδειχτεί θολές, αν όχι όλο και πιο ανούσιες διακρίσεις.

Οι απόψεις για την άμβλωση έχουν αποδειχθεί πολύ πιο διαφοροποιημένες από το δίπολο Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ομάδες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μεν τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων, αλλά από την άλλη να περιορίσουν τον αριθμό αυτών των απαγορεύσεων.

Ακόμη και στη Νότια Καρολίνα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι υποστηρίζουν κάποια πρόσβαση σε αμβλώσεις. «Πρέπει να υπάρχει γκρίζα ζώνη», είπε η Ρεπουμπλικάνα γερουσιαστής Penry Gustafson.

Οι τρεις Ρεπουμπλικανές είναι λευκές, οι άλλες δύο μαύρες, και όλες τους δηλώνουν θρησκευόμενες. Είναι όλες μητέρες και λένε ότι η εμπειρία της εγκυμοσύνης, τους υπαγορεύει τις απόψεις τους.

Όλες οι γυναίκες υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά με κάποιους περιορισμούς, αν και ποικίλλουν ως προς τα όρια κύησης: η Δημοκρατική Margie Bright Matthews, και η ανεξάρτητη Mia McLeod, κλίνουν προς την θέση να μπορεί μια γυναίκα να κάνει άμβλωση μέχρι τις 24 εβδομάδες.

Οι Ρεπουμπλικάνες Gustafson και Sandy Senn θα προτιμούσαν να περιορίσουν τις αμβλώσεις μετά το πρώτο τρίμηνο, με εξαιρέσεις. Η Shealy είπε ότι αν ήταν στο χέρι της προσωπικά, θα άφηνε την απόφαση στις γυναίκες, στους συντρόφους τους και στους γιατρούς τους: «Οι γυναίκες ξέρουν τι είναι καλύτερο για το σώμα τους».

Ένας αμφιλεγόμενος συμβιβασμός

Αν και λένε ότι είναι υπέρ των αμβλώσεων, υιοθετούν περήφανα το ρεπουμπλικανικό δόγμα της Πολιτείας, το οποίο ξεκινά με «Δεν επιλέγω να είμαι κοινός άνθρωπος» και περιλαμβάνει μια υπόσχεση «να σκέφτομαι και να ενεργώ για τον εαυτό μου». Πιστεύουν ότι πρέπει να επιτρέπεται στις γυναίκες να σκέφτονται και να ενεργούν μόνες τους και ότι η απόφαση για την άμβλωση πρέπει να αφεθεί σε αυτές.

«Υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες που αισθάνονται σαν να μην έχουν ακουστεί», είπε η Gustafson κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο νομοθετικό σώμα τον περασμένο μήνα. «Και γι’ αυτό στέκομαι εδώ τόσο καιρό».

Βέβαια, οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων θα διαφωνούσαν και εκείνοι μαζί τους. Οι Shealy και Gustafson, ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης μέχρι τις έξι εβδομάδες όμως. Σημειώνεται ότι τις περισσότερες φορές, μέσα σε αυτό το χρονό διάστημα, οι γυναίκες δεν γνωρίζουν καν εάν είναι έγκυες. Οι Ρεπουμπλικάνες κατάφεραν να περάσουν την πρότασή τους και μάλιστα με προσθήκη εξαιρέσεων για ιατρικά επείγοντα περιστατικά ή περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή θανατηφόρων εμβρυϊκών ανωμαλιών.

Θεωρούν ότι είναι είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ της απαγόρευσης κατά τη σύλληψη και των προτάσεων τους, σύμφωνα με τις οποίες θα έθεταν το ζήτημα των δικαιωμάτων άμβλωσης στους ψηφοφόρους ή θα απαγόρευαν τις αμβλώσεις μετά το πρώτο τρίμηνο, με εξαιρέσεις.

Σημειώνεται όμως ότι η Senn ψήφισε όχι για το νομοσχέδιο των έξι εβδομάδων, λέγοντας ότι οποιαδήποτε απαγόρευση θα πρέπει να ξεκινήσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου, όχι νωρίτερα.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024