Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πορεία της Καμίλα: Πριγκιπική ερωμένη, «εκείνη η κακιά γυναίκα» και βασίλισσα εν αναμονή

Η πορεία της Καμίλα: Πριγκιπική ερωμένη, «εκείνη η κακιά γυναίκα» και βασίλισσα εν αναμονή

«Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η Καμίλα ήταν η μεγαλύτερη από όλες, τις αμφιλεγόμενες απαιτήσεις του Καρόλου, μέσα στα χρόνια», δήλωσε ο βασιλικός ιστορικός και συγγραφέας Robert Lacey. «Η μεταμόρφωσή της γίνεται, πραγματικά, η κυρίαρχη αφήγηση της ζωής του. Και το ότι κάθεται στο θρόνο δίπλα του στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, χωρίς καμία λαϊκή αμφιθυμία, είναι το αποκορύφωμα αυτού».

«Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η Καμίλα ήταν η μεγαλύτερη από όλες, τις αμφιλεγόμενες απαιτήσεις του Καρόλου, μέσα στα χρόνια», δήλωσε ο βασιλικός ιστορικός και συγγραφέας Ρόμπερτ Λέισι. «Η μεταμόρφωσή της γίνεται, πραγματικά, η κυρίαρχη αφήγηση της ζωής του. Και το ότι κάθεται στο θρόνο δίπλα του στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, χωρίς καμία λαϊκή αμφιθυμία, είναι το αποκορύφωμα αυτού».

Το μακρύ, ταραχώδες ταξίδι της ντεμπιτάντ που έγινε η συκοφαντημένη, βασιλική ερωμένη, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, και τώρα βασίλισσα, ήταν δραματικό. Ο δεσμός της με τον μελλοντικό βασιλιά ήταν τόσο ισχυρός, που διέλυσαν και οι δύο τους γάμους τους, εξόργισαν το κατεστημένο, ενώ η ίδια βρέθηκε να παριστάνει την επιτήδεια καταστροφέα γάμων. Κατά καιρούς, πρέπει να έφτασε κοντά στο να αναρωτηθεί αν άξιζε τον κόπο.

Photo: YouTube

«Δε θα ήθελα να το περάσει ούτε ο χειρότερος εχθρός μου»

«Ήταν φρικτό», παραδέχτηκε η Καμίλα σε μια σπάνια συνέντευξη, για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης που την φυλάκισε στο σπίτι της μετά τον συγκλονιστικό θάνατο της Νταϊάνα, πριγκίπισσας της Ουαλίας. «Δεν θα ήθελα να το περάσει ούτε ο χειρότερος εχθρός μου».

Αν η Νταϊάνα δεν είχε πεθάνει σε εκείνο το τούνελ του Παρισιού, στις 31 Αυγούστου 1997, η αποδοχή της Καμίλα ως μελλοντικής βασίλισσας ίσως να ήταν πολύ λιγότερο δύσκολη.

Οι αντιδράσεις για τη συνεργασία της Νταϊάνα στο βιβλίο του Andrew Morton το 1992, τα αντίποινα του Καρόλου με ένα άλλο βιβλίο του Jonathan Dimbleby το 1994 και ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο παραδεχόταν τη μοιχεία, και στη συνέχεια ο ψυχρός θυμός της Νταϊάνα ότι «ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο» στην περιβόητη συνέντευξη του Martin Bashir το 1995, είχαν ήδη αρχίσει να υποχωρούν.

«Μέχρι τη στιγμή του θανάτου της η Νταϊάνα είχε φτάσει σε μια κάποια προσέγγιση με την Καμίλα» δήλωσε ο ιστορικός συγγραφέας Ρόμπερτ Λέισι. Εκείνη προχωρούσε με τη δική της ζωή, ενώ η εκστρατεία του Καρόλου για έναν δεύτερο γάμο βρισκόταν σε καλό δρόμο. Τα πρώτα δοκιμαστικά βήματα περιλάμβαναν ένα πάρτι για τα 50α γενέθλια της Καμίλα στο Highgrove, με καλεσμένους μεταξύ των οποίων και τον πρώην σύζυγο της Καμίλα.

Ήταν μια σημαντική, δημόσια δήλωση των προθέσεών τους. Αλλά ο θάνατος της Νταϊάνα εβδομάδες αργότερα κατέστησε αδύνατο για το ζευγάρι να εμφανιστεί μαζί δημοσίως.

Photo: YouTube

Η Νταϊάνα στον γάμο της με τον Κάρολο έψαχνε μόνο ένα πρόσωπο ανάμεσα στους καλεσμένους -Την Καμίλα 

«Έξυπνος, γοητευτικός, χειριστικός»

Ο Κάρολος ανέθεσε την ευθύνη για την επαναφορά της «Επιχείρησης ΠΜ», όπως την αποκαλούσαν οι βοηθοί του από τα αρχικά της Καμίλα (Πάρκερ Μπόουλς), στον αναπληρωτή προσωπικό του γραμματέα, Μαρκ Μπόλαντ. Ο Μπόλαντ περιγράφεται στο βιβλίο του Βαλεντίν Λόου, «Courtiers» ως «έξυπνος, γοητευτικός, χειριστικός» και «ένας από τους πιο πολύχρωμους και ενδιαφέροντες παίκτες στο βασιλικό δράμα των τελευταίων 30 ετών» εκτελώντας το έργο του επιδέξια.

Μεσολάβησε ώστε το ζευγάρι να φωτογραφηθεί να βγαίνει από ένα πάρτι στο ξενοδοχείο Ritz στο Λονδίνο το 1999. Στη βιογραφία της για την Καμίλα, η Πένι Τζούνορ είπε: «Ο Μπόλαντ ήταν ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους για το προφίλ της την Καμίλα. Πολλοί άνθρωποι στο γραφείο του πρίγκιπα πίστευαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να τους δουν μαζί. Και, χάρη στο κόλπο του Μπόλαντ, η κοινή γνώμη άρχισε να αλλάζει γνώμη. Αλλά αυτός ήταν ο Μαρκ – πάντα προωθούσε τα πράγματα… ήθελε να πετύχει τον στόχο του γάμου τους».

Η Πένι Τζούνορ συνέχισε: «Στη συνέχεια, η Καμίλα άρχισε να εμφανίζεται απροειδοποίητα σε δημόσιες υποχρεώσεις, δείπνα και εκδηλώσεις, όπου ήταν παρόντα τα μέσα ενημέρωσης. Ήταν αρκετά δύσκολο γι’ αυτήν, ο κόσμος να δείχνει και να ψιθυρίζει, αλλά τα κατάφερνε πολύ, πολύ καλά».

Ένα άτομο από το περιβάλλον της σχολίασε: «Αυτό που παρατήρησα πρώτα ήταν η επίδραση που είχε στο δωμάτιο. Καθόταν στο τραπέζι και τον άκουγε να συμπεριφέρεται άσχημα, και το μόνο που έκανε ήταν να τον κοιτάξει και όλη η ατμόσφαιρα άλλαζε… Τον έκανε να συμπεριφέρεται λίγο καλύτερα, γιατί όταν δεν ήταν εκεί, φίλε, μπορούσε να “κλωτσήσει”!».

Νταϊάνα και Καμίλα μαζί / Photo: YouTube

Κάρολος και Καμίλα / Photo: YouTube

«Εκείνη η κακιά γυναίκα»

Στη συνέχεια, υπήρξε η πρώτη της συνάντηση με τον Γουίλιαμ, λεπτομέρειες της οποίας, όπως αναφέρει ο δούκας του Σάσεξ στα πρόσφατα απομνημονεύματά του, «Spare», κατηγορώντας την Καμίλα και έναν ανώνυμο Μπόλαντ , έφτασαν με κάποιον τρόπο στον Τύπο. Οι κοντινοί της άνθρωποι αρνήθηκαν την ευθύνη για τη διαρροή.

Ίσως ήταν απλώς ένα απρόσεκτο σχόλιο. «Δεν ήταν δικαίωμά της να το αποκαλύψει αυτό. Διότι στην πραγματικότητα το μήνυμα της αποδοχής του κόσμου ήταν ακόμη πιο σημαντικό, κατά κάποιον τρόπο, από την αποδοχή της βασίλισσας» δήλωσε ο Λέισι. «Σίγουρα θα έπαιρνε ένα μάθημα από αυτό».

Κάποτε η Ελισάβετ, σύμφωνα με έναν βιογράφο, την αποκαλούσε «εκείνη η κακιά γυναίκα». Η εκλιπούσα βασίλισσα και η Καμίλα συναντήθηκαν τελικά τον Ιούνιο του 2000 σε ένα ιδιωτικό γεύμα για τον τέως βασιλιά της Ελλάδας, το οποίο διοργάνωσε ο Κάρολος και στο οποίο συμμετείχαν ο Γουίλιαμ και ο Χάρι. «Ήταν αρκετά σημαντικό. Αντιπροσώπευε την αποδοχή της πραγματικότητας από τη βασίλισσα, χωρίς όμως να γίνεται μεγάλο θέμα. Και από εκείνη τη στιγμή και μετά, το ληξιαρχείο του Ουίνδσορ ήταν απλώς θέμα χρόνου» δήλωσε ο Λέισι.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Όλα πήγαιναν (σχεδόν) βάσει σχεδίου

Ο Κάρολος και η Καμίλα παντρεύτηκαν την ίδια ημέρα με το Grand National του 2005 και κατά τη διάρκεια του γάμου η βασίλισσα δήλωσε στους καλεσμένους ότι ήταν ευτυχής που υποδεχόταν τον γιο της και τη νύφη του στην «αίθουσα των νικητών».

Το 1970, όταν η Καμίλα είπε αστειευόμενη στον Κάρολο ότι «η προγιαγιά μου ήταν ερωμένη του προ-προ-προ-προπάππου σου», λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι το μακρύ και περίπλοκο ταξίδι τους θα οδηγούσε σε αυτό το σημείο.

Η Καμίλα δεν το πίστευε. «Ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια» δεν πίστευε ότι θα γινόταν βασίλισσα, δήλωσε στους Sunday Times η φίλη της Marchioness of Lansdowne, γνωστή επαγγελματικά ως Fiona Shelburne (Βρετανίδα σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων) πριν από τη στέψη. «Δεν υπέθεσε ποτέ τίποτα για το αν θα μπορούσαν να είναι καν μαζί. Δεν υπήρξε ποτέ κάποιο σχέδιο».

Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με όλα τα στοιχεία που υποδεικνύουν τη συντονισμένη εκστρατεία του Καρόλου. Ο Χάρι σίγουρα πίστευε ότι υπήρχε σχέδιο, περιγράφοντας την Καμίλα ως «επικίνδυνη» και «κακιά» που «άφηνε πτώματα στο δρόμο» και που ήταν ευτυχής να θυσιάσει αυτόν και τον Γουίλιαμ «στον προσωπικό της βωμό των δημοσίων σχέσεων». Η Καμίλα φέρεται να αντέδρασε στις παρατηρήσεις του Χάρι με ένα κλείσιμο του ματιού.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Με την στάμπα της βασίλισσας

Η απόλυτη έγκριση ήρθε από την εκλιπούσα βασίλισσα όταν χρησιμοποίησε την επετειακή ομιλία της για το πλατινένιο ιωβηλαίο της ώστε να ξεκαθαρίσει ότι ήταν «ειλικρινής επιθυμία» της να γίνει η Καμίλα βασίλισσα-σύζυγος όταν έρθει η ώρα. «Όλοι περίμεναν ότι η ομιλία αυτή θα αφορούσε τον πατέρα της και την επέτειο του θανάτου του. Αλλά τη χρησιμοποίησε ως έγκριση της Καμίλα», δήλωσε ο Λέισι.

Η Ελισάβετ προφανώς συμπάθησε πολύ τη νύφη της, εντυπωσιασμένη ενδεχομένως από τους σκοπούς που υιοθέτησε –όπως αυτός της αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών- και από τον τρόπο με τον οποίο ανέλαβε τη δουλειά της χωρίς πολλές φανφάρες. Μοιράζονταν, επίσης, την αγάπη τους για τα άλογα.

«Μπορεί στην πραγματικότητα η Ελισάβετ να ανακουφίστηκε που βρήκε κάποιον που θα μπορούσε να δώσει στον γιο της την ηρεμία που η ίδια δεν μπόρεσε να δώσει. Γιατί η Καμίλα ήταν φίλη του. Ήταν μέντορας. Είναι σαφές ότι παίζει αυτόν τον πολύ σημαντικό ρόλο» πρόσθεσε ο Λέισι.

Αναφερόμενος στο ξέσπασμα του Καρόλου κατά τη διάρκεια μιας τελετής υπογραφής στη Βόρεια Ιρλανδία, λίγο αφότου έγινε βασιλιάς, όταν έγραψε λάθος ημερομηνία και το στυλό του άρχισε να στάζει, ο Λέισι πρόσθεσε: «Αν υπάρχει ένα επεισόδιο που κάνει ξεκάθαρη τη σχέση, αυτό είναι το στυλό που εξερράγη. Η αμφιθυμία και η δυσκολία που έχει ο Κάρολος με τον ρόλο του και το μόνο πρόσωπο που φαίνεται ικανό να τον ηρεμήσει και να τον βοηθήσει σε αυτό, με τρόπο που σίγουρα οι γονείς του δεν το έκαναν ποτέ, είναι η Καμίλα».

Δείτε το βίντεο

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024