Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νότια Κορέα: «Πεινασμένος» σπουδαστής έφαγε «μπανάνα-έργο τέχνης» αξίας 120.000 δολαρίων

Νότια Κορέα: «Πεινασμένος» σπουδαστής έφαγε «μπανάνα-έργο τέχνης» αξίας 120.000 δολαρίων

«Πεινασμένος» σπουδαστής έφαγε «μπανάνα-έργο τέχνης» 120.000 δολαρίων.

Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την πείνα του ένας νεαρός σπουδαστής που επισκέφθηκε το μουσείο τέχνης «Leeum» στην πρωτεύουσα, της Νότιας Κορέας, τη Σεούλ και αποφάσισε να «βανδαλίσει» το έργο του καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, ο «Κωμικός».

Στο έργο ο «Κωμικός» (Comedian) του Μαουρίτσιο Κατελάν εμφανίζεται μια πραγματική μπανάνα τυλιγμένη με μια λωρίδα μονωτικής ταινίας, αλλά το εννοιολογικό έργο τέχνης αποτελείται στην πραγματικότητα από ένα πιστοποιητικό αυθεντικότητας και οδηγίες εγκατάστασης, οι οποίες υπαγορεύουν πώς πρέπει να εμφανίζεται σωστά η εν λόγω μπανάνα.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Πέμπτη σε μία έκθεση με έργα του Κατελάν στο συγκεκριμένο μουσείο. Μάλιστα την όλη σκηνή τράβηξε σε βίντεο ένας φίλος του νεαρού σπουδαστή.

Η όλα πράξη διήρκησε λιγότερο από ένα λεπτό και ο νεαρός σπουδαστής στο τμήμα Θρησκείας του Εθνικού Πανεπιστήμιου της Σεούλ που ονομάζεται  Νο Χουίν-σου διακρίνεται να ξεκολλάει τη μπανάνα από τον τοίχο και να αρχίζει να την τρώει.

Μάλιστα παρότι ακούγονται αρκετοί να του φωνάζουν συγγνώμη κανείς δεν προσπάθησε να τον εμποδίσει εμπόδισε. Αφού έφαγε τη μπανάνα, κόλλησε τη μπανανόφλουδα πίσω και πόζαρε για λίγα δευτερόλεπτα μπροστά στο νέο έργο τέχνης προτού φύγει εμφανώς ικανοποιημένος.

Πάντως το μουσείο δεν αναμένεται να λάβει κάποια νομικά μέτρα ή κάποια αποζημίωση κατά του σπουδαστή καθώς η μπανάνα αντικαταστάθηκε 30 λεπτά μετά τον «βανδαλισμό», όπως συμβαίνει κανονικά κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

Τι είπε ο νεαρός που «βανδάλισε» το έργο τέχνης

Ο Νο μιλώντας στο τοπικό δίκτυο KBS, αργότερα ανέφερε πως έφαγε τη μπανάνα επειδή πεινούσε και δεν είχε φάει πρωινό.

Όπως είπε βλέπει πει το έργο του Κατελάν σαν ένα είδος εξέγερσης κατά μιας συγκεκριμένης εξουσίας. «Θα μπορούσε να είναι μία επανάσταση ενάντια σε μία άλλη επανάσταση Η καταστροφή ενός έργου τέχνης είναι και αυτή έργο τέχνης. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον και θα είχε πλάκα, δεν την έχουν εκεί για να τη φάει κάποιος;»

Ο Κατελάν, όταν ερωτήθηκε για το περιστατικό, δεν έδειξε να ενοχλείται: «Κανένα πρόβλημα απολύτως».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος επισκέπτης «βανδαλίζει» τρυγώντας τη μπανάνα του Κατελάν. Το 2019 ο καλλιτέχνης Ντέιβιντ Ντατούνα τράβηξε τη μπανάνα από τον τοίχο και την έφαγε αφού είχε πωληθεί έναντι  120.000 δολαρίων στην Art Basel του Μαϊάμι.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024