Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Νέος γύρος εκατοντάδων σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης για την Καθολική Εκκλησία

Ισπανία: Νέος γύρος εκατοντάδων σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης για την Καθολική Εκκλησία

Ελάχιστες χώρες έχουν διεξάγει κυβερνητικές ή κοινοβουλευτικές έρευνες για σεξουαλικές κακοποιήσεις

Μετά τα χιλιάδες σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης με ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας σε Ιρλανδία, Γαλλία και Πορτογαλία, ο Συνήγορος του Πολίτη της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε ήδη 445 μαρτυρίες θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας στην Ισπανία.

Η ανεξάρτητη επιτροπή συστάθηκε πριν από ένα χρόνο για να διερευνήσει την φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίηση στο παρελθόν, ενώ είχε προηγηθεί στις 10 Μαρτίου 2022 η ψήφιση από το ισπανικό κοινοβούλιο η έναρξη της πρώτης επίσημης έρευνας. Επικεφαλής τέθηκε ο διαμεσολαβητής Άνχελ Γκαμπιλόντο, ώστε να εξετάσει την έκταση της σεξουαλικής κακοποίησης που διαπράχθηκε από ιερείς και εκκλησιαστικούς αξιωματούχους. Την ανακοίνωση για τις μαρτυρίες έκανε ο Γκαμπιλόντο τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δράσει μετά από καταγγελίες για κακοποιήσεις που αφορούσαν περισσότερα από 1.200 θύματα όπως είχε δημοσιευτεί στην ισπανική εφημερίδα El País, προκαλώντας την οργή του κοινού. Οι μαρτυρίες εξακολουθούν να συλλέγονται ενώ το ισπανικό κοινοβούλιο θα ενημερώσει το κοινό πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης φέτος, όπως ανέφερε το γραφείο του Γκαμπιλόντο.

Ζητάμε να συνεργαστούν οι ιερείς

Αν και «ικανοποιημένοι» με τον αριθμό των θυμάτων που ένιωσαν ικανοί να εμφανιστούν, «αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι να ακούμε τα θύματα … με σεβασμό, σοβαρότητα, διακριτικότητα και εμπιστευτικότητα», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, μια δικηγορική εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη διεξάγει παράλληλη έρευνα με εντολή της Ισπανικής Επισκοπικής Διάσκεψης, η οποία για χρόνια απέρριπτε την ιδέα μιας συνολικής προσέγγισης για τη διερεύνηση της σεξουαλικής κακοποίησης.

Σε μια ένδειξη ότι οι επίσκοποι μπορεί να έχουν συνεργαστεί με τις αρχές που διεξάγουν την έρευνα , ο Ισπανός διαμεσολαβητής είπε ότι ένα χρόνο μετά τη λήψη της εντολής του, «ζητούμε τη συνεργασία διαφορετικών επιπέδων της Καθολικής Εκκλησίας και ελπίζουμε να μπορέσουμε να βασιστείτε σε αυτό σύντομα».

Εκατοντάδες χιλιάδε τα θύματα σε Γαλλίας, Ιρλανδία, Πορτογαλία

Όπως αναφέρει το Associated Press, ελάχιστες χώρες διεξήγαγαν κυβερνητικές ή κοινοβουλευτικές έρευνες για κακοποίηση, όπως αυτή της Ισπανίας. Η πιο εκτεταμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία και διαπιστώθηκε το 2017 ότι το 7% των Καθολικών ιερέων κατηγορήθηκαν για κακοποίηση ανηλίκων μεταξύ 1980 και 2010.

Οι έρευνες που διεξήχθησαν από δικαστές στην Ιρλανδία από το 2005 επηρέασαν σημαντικά την παντοδύναμη Καθολική Εκκλησία στην ιρλανδική κοινωνία και πολιτική.

Στη Γαλλία, μια ανεξάρτητη έρευνα υπολόγισε το 2021 ότι περίπου 330.000 παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς κληρικούς ή άλλους λαϊκούς υπαλλήλους που συνδέονται με τους Καθολικούς το διάστημα 1950-2020.

Στην γειτονική Πορτογαλία, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων είπε τον Φεβρουάριο του 2023 ότι περισσότερα από 4.800 άτομα μπορεί να έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία.

Πηγή:  APNEWS

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024