Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρέμουν τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας - Νέο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Μέριλαντ

Τρέμουν τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας – Νέο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Μέριλαντ

Η πλειοψηφία των εμπλεκόμενων έχει πεθάνει

Πάνω από 150 μέλη της καθολικής εκκλησίας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ φέρονται να έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά σε συστηματική βάση 600 και πλέον παιδιά.

Τα σοκαριστικά στοιχεία ήρθαν στο φως από την ίδια τη Δικαιοσύνη, ενώ κατηγορείται για συνέργεια και συγκάλυψη μέρος της ιεραρχίας της εκκλησίας.

Ιερείς και μέλη του προσωπικού της αρχιεπισκοπής «επιδόθηκαν σε φρικιαστικές και επανειλημμένες κακοποιήσεις των πιο ευάλωτων παιδιών της κοινότητάς τους, ενώ η ηγεσία της αρχιεπισκοπής έκανε τα στραβά μάτια», τονίζει έκθεση της εισαγγελίας της πολιτείας αυτής των βορειοανατολικών ΗΠΑ.

Πολύ πιο υψηλός ο αριθμός των θυμάτων

Σημειώνεται πως οι κακοποιήσεις των παιδιών, των οποίων ο αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος από τα 600, έγιναν μεταξύ του 1940 και του 2002.

Κατονομάζονται 156 ιερωμένοι και μέλη του προσωπικού, που φέρονται να διέπρατταν συστηματικά σεξουαλική κακοποίηση 600 και πλέον παιδιών. Όμως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι «αναμφίβολα πολύ πιο υψηλός», τόνισαν οι αρχές, σημειώνοντας ωστόσο ότι συγκριτικά μικρό ποσοστό των υποθέσεων αφορά βιασμούς.

Επιμένουν στη «συνέργεια» της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, που «αρνήθηκε να λάβει υπόψη τις κατηγορίες για σεξουαλική βία σε βάρος παιδιών».

«Όταν πλέον γινόταν αδύνατο να το αρνείται, η εκκλησία περιοριζόταν να μεταθέτει τα πρόσωπα που κατηγορούνταν, σε θέσεις στις οποίες ενίοτε εργάζονταν εκ νέου κοντά σε παιδιά», υπογραμμίζει η εισαγγελία. Το κείμενο επισημαίνει ότι έγγραφα της εκκλησίας αποκαλύπτουν πως η αρχιεπισκοπή «ανησυχούσε περισσότερο για την αποφυγή οποιουδήποτε σκανδάλου ή αρνητικής δημοσιότητας παρά για την προστασία των παιδιών».

Το 2018, έρευνα της εισαγγελίας στην Πενσιλβάνια έφερε στο φως υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από 300 και πλέον ιερωμένους-«αρπακτικά», με τουλάχιστον 1.000 θύματα, που συγκαλύφθηκαν από την εκκλησία.

Η έκθεση εκείνη είχε προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ, προτού άλλες πολιτείες ανακαλύψουν, με τη σειρά τους, πως υπήρχαν χιλιάδες επιπλέον θύματα.

Για την έρευνά του, το γραφείο της εισαγγελίας του Μέριλαντ βασίστηκε σε χιλιάδες έγγραφα, καταθέσεις θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων που κατηγορούνται για τις υποθέσεις κατονομάζεται. Όμως οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους έχουν πλέον πεθάνει.

Η «συγγνώμη» του αρχιεπισκόπου

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο αρχιεπίσκοπος Γουίλιαμ Λόρι εξέφρασε την «ειλικρινή συγγνώμη» του στα θύματα, αναγνωρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «διαπράχθηκαν σατανικές πράξεις». Υποσχέθηκε πως αυτή η «καταδικαστέα περίοδος» στην ιστορία της αρχιεπισκοπής του «δεν θα συγκαλυφθεί, ούτε θα ξεχαστεί», διαβεβαιώνοντας πως εφαρμόστηκαν «ριζοσπαστικές αλλαγές» από τα τέλη των χρόνων του 1990 για να «τερματιστεί αυτή η μάστιγα».

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024