Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπράντον Τζόνσον: Μαθήματα Δημοκρατίας από το Σικάγο

Μπράντον Τζόνσον: Μαθήματα Δημοκρατίας από το Σικάγο

Η επικράτηση ενός προοδευτικού Αφροαμερικανού στη δημαρχία της τρίτης μητρόπολης των ΗΠΑ και το μήνυμα για τους Δημοκρατικούς ενόψει των προεδρικών του 2024

Το Σικάγο είναι γνωστό και ως «Η Πόλη των Ανέμων». Μια προφανής εξήγηση είναι το παγερό αεράκι που πνέει από τη λίμνη Μίσιγκαν.

Μια δεύτερη, που επικρατεί κυρίως εκτός των ορίων της, είναι ότι οι πολιτικοί και οι κάτοικοι της τρίτης μεγαλύτερης σε πληθυσμό πόλης στις ΗΠΑ -«προπύργιο» των Δημοκρατικών, αλλά και της εγκληματικότητας–  αναλώνονται συχνά σε αερολογίες.

Η αποτυχία της Λόρι Λάιτφουτ να καταπολεμήσει το κύμα βίας και να εφαρμόσει την ατζέντα της για την κοινωνική πολιτική οδήγησε προ ημερών την πρώτη στα χρονικά Αφροαμερικανική δήμαρχο στο Σικάγο σε μια δεύτερη, αυτή τη φορά αρνητική πρωτιά.

Σε μια πρωτοφανή εξέλιξη εδώ και 40 χρόνια στα εκλογικά χρονικά της πόλης, εν ενεργεία δήμαρχος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Το «παιχνίδι» τελείωσε μάλιστα γρήγορα για την Λάιτφουτ, καθώς αποκλείστηκε από τον πρώτο κιόλας γύρο.

Έτσι στις κάλπες του δεύτερου γύρου, που στήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αναμετρήθηκαν δύο υποψήφιοι, που αν και  αμφότεροι προέρχονται από τις τάξεις των Δημοκρατικών, αντιπροσωπεύουν δύο εντελώς διαφορετικά οράματα για το μέλλον στο Σικάγο, αλλά και στις ΗΠΑ.

Από τη μια ήταν ο ομογενής πρώην διευθύνων σύμβουλος του δημόσιου σχολικού συστήματος της πόλης, Πολ Βάλας: ένας μετριοπαθής, πλην νεοφιλελεύθερος Δημοκρατικός, που κατέβηκε στις εκλογές ως εγγυητής του νόμου και της τάξης και είχε τη στήριξη του συνδικάτου των αστυνομικών, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο Σικάγο και κυρίως των λευκών ηλικιωμένων ψηφοφόρων.

Από την άλλη ήταν ο Αφροαμερικανός πρώην δάσκαλος και συνδικαλιστής Μπράντον Τζόνσον: ένας προοδευτικός υποψήφιος, ελάχιστα μέχρι πρότινος γνωστός, που υποσχέθηκε ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και υποστηρίχθηκε ενεργά από την Ένωση Δασκάλων στο Σικάγο, την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, μέλη μειονοτήτων, τους οικονομικά ασθενέστερους και τους νέους.

Τελικά, προς έκπληξη πολλών, επικράτησε το αουτσάιντερ, που θα αναλάβει επίσημα τα «ηνία» της πόλης τον Μάιο.

Ανατρέποντας τα δεδομένα

Η πλειοψηφία στο Σικάγο εξέλεξε λοιπόν ως 57o δήμαρχο τον Μπράντον Τζόνσον με διαφορά 15.000 ψήφων από τον Βάλας, σε μια νίκη αντιπροσωπευτική της μετατόπισης όλο και πιο προς τα αριστερά μιας πόλης, που δεν έχει βγάλει Ρεπουμπλικανό δήμαρχο από το 1931.

Ήταν μια μεγάλη ανατροπή, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο προοδευτικός υποψήφιος συγκέντρωνε αρχικά μετά βίας 3% στις δημοσκοπήσεις.

Από την άλλη, ήταν η κατάληξη μιας συνεπούς πορείας για τον γιό ενός πάστορα, που μεγάλωσε στο Έλτζιν του Ιλινόις με άλλα εννιά αδέλφια και -όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζόνσον- «μεγάλωσε με βάση τη σκληρή δουλειά, την πίστη και την προσφορά».

Εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, εργάστηκε σε διάφορες θέσεις σε όλα τα δημόσια σχολεία στο Σικάγο, προτού τελικά ενταχθεί στην  Ένωση Εκπαιδευτικών της πόλης (CTU).

Ήταν από τους πρωτεργάτες της πολυήμερης απεργίας το 2012 με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, αλλά και την υπεράσπιση των σχολείων της γειτονιάς απέναντι σε ένα κύμα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

Μέλος των Δημοκρατικών, μεταπήδησε στην πολιτική και εξελέγη  Επίτροπος της κομητείας Κουκ το 2018, προωθώντας την κατάργηση της βάσης δεδομένων για τις συμμορίες, την εξασφάλιση νομικής εκπροσώπησης για τους μετανάστες που ήταν αντιμέτωποι με απέλαση και την καθιέρωση της Ημέρας Αυτοχθόνων.

Έχοντας ήδη συνδράμει σε προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων των Δημοκρατικών σε δημοτικές εκλογές στο Σικάγο, ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα για δήμαρχος τον Οκτώβριο του 2022.

Τώρα, μετά την νίκη του, χαρακτηρίζεται ο πιο προοδευτικός στο αξίωμα «εδώ και μια γενιά».

Τίτλος που προκύπτει από την τολμηρή προεκλογική ατζέντα του και πλέον μένει να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ένα νέο σχέδιο για το Σικάγο

Από πρώην υποστηρικτής του κινήματος υπέρ της κατάργησης της χρηματοδότησης της αστυνομίας -αίτημα που κυριάρχησε μετά τη βάναυση δολοφονία του Αφροαμερικανικού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεσότα- ο Μπράντον Τζόνσον πλέον υπόσχεται δομικές μεταρρυθμίσεις.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνει την προαγωγή 200 αστυνομικών σε ντετέκτιβ για την επίλυση σοβαρών εγκλημάτων και τη δημιουργία μιας μονάδας πάταξης της παράνομης οπλοκατοχής.

Σε αντίθεση δε με τις προτάσεις του αντιπάλου του για ακόμη πιο αυστηρή καταστολή ως απάντηση στην εγκληματικότητα -μεταξύ άλλων με αθρόες προσλήψεις αστυνομικών- ο νέος δήμαρχος εστιάζει στην αντιμετώπιση αυτών που ονομάζει «βαθύτερα αίτια της βίας».

Θέλει περισσότερες επενδύσεις για ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, της δημόσιας εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της οικονομικά προσιτής στέγης.

Για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών προγραμμάτων στοχεύει στην επιβολή δημοτικού φόρου εισοδήματος 3,5% σε όσους κατοίκους του Σικάγου κερδίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια ετησίως.

Φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Φόρο στις επιχειρήσεις αναλόγως του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν.

Αύξηση 66% στον φόρο ξενοδοχείων της πόλης, που είναι ήδη ο υψηλότερος στις ΗΠΑ.

Αύξηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στις πωλήσεις κατοικιών υψηλής αξίας.

Τα έσοδα -που προβλέπεται ότι θα φτάσουν συνολικά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια- θα διατεθούν σε νέες δαπάνες για τα πάντα: από τη δημόσια ασφάλεια, τα δημόσια σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έως οικονομικές κατοικίες, την υγειονομική περίθαλψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η United Working Families -ανεξάρτητη πολιτική οργάνωση στο Σικάγο, στην οποία έχει ενταχθεί η Ένωση Εκπαιδευτικών της πόλης- χαρακτηρίζει το σχέδια μια καινοτόμο αναδιανομή πλούτου.

Προσώρας, παρατηρούν οι New York Times, ο νέος δήμαρχος «κληρονομεί ένα Σικάγο που αλλάζει», οδεύοντας προς την παρακμή.

Το κέντρο της πόλης πιο άδειο από ό,τι πριν από την πανδημία.

Η αστυνομία έχει προσωρινή ηγεσία.

Οι εγγραφές μαθητών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα μειώνονται διαρκώς.

Λιγότεροι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση του πληθυσμού.

Πολιτικά μηνύματα για το 2024

Ο Τζόνσον δηλώνει αποφασισμένος να πετύχει.

«Είναι η αρχή ενός Σικάγο που επενδύει πραγματικά σε όλους τους ανθρώπους του», διακήρυξε μετά την ιστορική νίκη.

Αν και τοπικού χαρακτήρα, αυτή η αναμέτρηση εκτιμάται ότι στέλνει σημαντικά μηνύματα στους Δημοκρατικούς, με πιθανό αντίκτυπο ακόμη και σε εθνικό επίπεδο.

Είτε βραχυπρόθεσμα, στις δημοτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί εντός του έτους, με τους Ρεπουμπλικανούς να περνούν στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ως καταστροφείς πόλεων, όπως το Σικάγο.

Είτε πιο μακροπρόθεσμα, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, με τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της αριστερής και της λεγόμενης μετριοπαθούς πτέρυγας των Δημοκρατικών να γίνονται πιο βαθιές ως προς το βασικό μήνυμα του κόμματος.

Υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του «αντάρτη» Τζόνσον, ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς ενέταξε την κούρσα στο Σικάγο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μάχης για προοδευτικές αξίες σε ολόκληρη τη χώρα.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε το είδος της πόλης που αξίζουν οι κάτοικοι του Σικάγο, το είδος του έθνους που αξίζουμε όλοι μας», ήταν ένα από τα συνθήματά του.

Στο επίκεντρο βρίσκονται διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά από μείζονα ζητήματα: η δημόσια ασφάλεια, η εκπαίδευση, θέματα φυλής, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.

Σε μια κίνηση που μένει να φανεί εάν αποτελεί επικοινωνιακό ελιγμό ή μήνυμα ουσίας, οι Δημοκρατικοί μόλις επέλεξαν το Σικάγο για το Εθνικό Συνέδριό τους τον Αύγουστο του 2024, που θα χρίσει και επίσημα τον υποψήφιο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

«Το Σικάγο είναι μια σπουδαία επιλογή», τόνισε σε ανακοίνωση ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος έχει προαναγγείλει την υποψηφιότητά του το 2024.

«Οι Δημοκρατικοί θα συγκεντρωθούμε για να παρουσιάσουμε την ιστορική μας πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης μιας οικονομίας με μέριμνα στα μεσαία και κατώτερα στρώματα».

Sports in

«Ο αθλητισμός καλλιεργεί την κοινωνική συμπεριφορά»

Έντονα και ανησυχητικά φαινόμενα εντός και εκτός των σχολικών μονάδων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν προβληματίσει την κοινωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024