Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια συγκλονιστική εμπειρία - Το in στην πρώτη stand up παράσταση στο απόλυτο σκοτάδι

Μια συγκλονιστική εμπειρία – Το in στην πρώτη stand up παράσταση στο απόλυτο σκοτάδι

Δεν χρειάζεσαι πάντα τα μάτια σου για να δεις...

Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που δεν είναι καθόλου φιλική προς τα άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία.

Ελάχιστοι από εμάς έχουμε προσπαθήσει να βρεθούμε -έστω και νοειτά- στη θέση ενός ανθρώπου με αναπηρία. Αν το είχαμε κάνει σίγουρα δεν θα φερόμασταν τόσο αλαζονικά.

Δεν θα παρκάραμε μπροστά από ράμπες. Δεν θα κάναμε ότι περνάει από το χέρι μας για να «μπλοκάρουμε» τους διαδρόμους των τυφλών στα πεζοδρόμια (με αυτοκίνητα, τραπέζια και καρέκλες, ακόμα και δέντρα) και δεν θα αδιαφορούσαμε κάθε φορά που βλέπαμε ένα τυφλό άτομο να περπατάει με το ειδικό λευκό μπαστούνι του στον δρόμο και να δυσκολεύεται να προσανατολιστεί.

Αυτά τα παραπάνω σκέφτηκε η εταιρεία «Σπουδαία Events» και σε συνεργασία με την «Αρωγή», το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τον Γιώργο Χατζηπαύλου επιχείρησαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Επιχείρησαν να βάλουν τα περισσότερα από 300 άτομα που γέμισαν ασφυκτικά την κεντρική κεντρική αίθουσα του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στον κόσμο των ανθρώπων με αναπηρία όρασης.

Το in βρέθηκε στην πρώτη stand up παράσταση στο απόλυτο σκοτάδι και σας μεταφέρει την εμπειρία από αυτή την ξεχωριστή βραδιά.

Φυσικά ο Γιώργος Χατζηπαύλου!

Μέχρι στιγμής παρόμοια πρότζεκτ είχαμε δει στην Ελλάδα, ωστόσο μόνο σε μουσικά events, όπως για παράδειγμα η συναυλία της Νατάσας Μποφίλιου στο σκοτάδι πριν από λίγους μήνες.

Αυτή τη φορά είχε έρθει η ώρα για κάτι καινούργιο. Και ποιος καταλληλότερος για να αναλάβει ένα τέτοιο πρότζεκτ από τον Γιώργο Χατζηπαύλου;

Πρόκειται για έναν από τους πρώτους stand up comedians της χώρας μας, καθώς και για έναν άνθρωπο που δεν φοβάται να δοκιμάσει νέα πράγματα, να ρισκάρει και να φύγει από την πεπατημένη.

Το όνομά του βρίσκεται πίσω από τα πιο ιδιαίτερα πρότζεκτ στο ελληνικό stand up, όπως το Comedy Club για παιδιά, αλλά και το πείραμα που είχε κάνει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φτιάχνοντας παράσταση μόνο με crowdwork (σ.σ. δηλαδή μια παράσταση που δεν είχε κείμενο και η ροή της καθοριζόταν από τις απαντήσεις του κοινού).

Μια μοναδική εμπειρία

Έτσι κι έγινε. Όλα τα φώτα της αίθουσας έσβησαν και γύρω επικρατούσε το απόλυτο σκοτάδι.

«Αυτό που εσείς θα βιώσετε για μια ώρα, για εμάς είναι ολόκληρη η ζωή μας» είπε, λίγα λεπτά πριν αρχίζει η παράσταση, μια από τις γυναίκες της Αρωγής.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος ανέλαβε να… ζεστάνει το κοινό.

«Καλώς ήρθατε στο κόσμο μας. Στο κόσμο των ανθρώπων που δεν μπορούμε να κάνουμε απλά πράγματα, όπως να δούμε την ημερομηνία λήξης ενός προιόντος, η να διαβάσουμε τις οδηγίες χρήσης απλών συσκευών» είπε μεταξύ άλλων ο τυφλός δικηγόρος, ο οποίος έχει βραβευτεί από πολλούς φορείς, συλλόγους και οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το κοινωνικό του έργο.

Στη συνέχεια το μικρόφωνο πήρε ο Γιώργος Χατζηπαύλου, ο οποίος παρουσίασε κάποια από τα καλύτερα κείμενά του προσαρμοσμένα καταλλήλως για την περίσταση.

Καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης δεν μπορούσες να δεις τίποτα (αυτό ήταν άλλωστε και το consept). Μόνο άκουγες. Κι όμως, το αποτέλεσμα ήταν όντως μοναδικό, με περισσότερα από 70 λεπτά γέλιου μέχρι δακρύων στο απόλυτο σκοτάδι!

Με τα μάτια της ψυχής

Το εγχείρημα αυτό είχε φυσικά σαν πρωταρχικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους ανθρώπους με αναπηρία όρασης.

Για να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο ευαισθητοποίησης σε θέματα αναπηρίας έχουμε ακόμα πολύ δρόμο σαν κοινωνία, όμως το χθεσινοβραδινό event που διοργάνωσαν τα «Σπουδαία Events» μαζί με την Αρωγή, το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τον Γιώργο Χατζηπαύλου ήταν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Ήταν μια ιστορική βραδιά που θα μείνει αξέχαστη σε όσους είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν και μια βραδιά που ανάγκασε 300 και πλέον ανθρώπους να κοιτάξουν με διαφορετικά μάτια: Αυτά τις ψυχής τους!

Λίγα Λόγια για την Αρωγή

Το εν λόγω Σωματείο έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά σημαντικό έργο, μέσα από πολλές και ποικίλες ενέργειες, δράσεις και εκδηλώσεις με κύριους στόχους δραστηριότητας, τη διαρκή αναβάθμιση της καθημερινής διαβίωσης των μελών του, την ισότιμη συμπερίληψη τους στην κοινωνία, τη σωστή ενημέρωση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας για τα θέματα της οπτικής αναπηρίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους μαθητές και τις μαθήτριες, τους ενήλικες του αύριο.

Επιγραμματικά, αξίζει να αναφέρουμε κάποιες από τις δράσεις της «ΑΡΩΓΗΣ», όπως η οργάνωση εβδομάδων εκπαίδευσης στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης με το Λευκό Μπαστούνι, δημιουργία έντυπου και αυτοκόλλητου ενημερωτικού υλικού, βράβευση του Σωματείου για το πρώτο αυτοκόλλητο με γραφή Braille, συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο FREEDOM DRIVE 2022 για την Ανεξάρτητη Διαβίωση ατόμων με αναπηρία στις Βρυξέλλες, εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία και άλλα κοινωνικά περιβάλλοντα, επισκέψεις σε μουσεία και χώρους πολιτισμού, δημιουργία πανελληνίου δικτύου εθελοντών συνοδών ατόμων με οπτική αναπηρία, επισκέψεις σε νησιά των Κυκλάδων με στόχο την αναζήτηση μελών και τη συμμετοχή τους στην Αρωγή και δημιουργία παιχνιδιών και ειδικών κατασκευών για άτομα με οπτική αναπηρία.

Sports in

Ο Φατίχ Τερίμ δοκιμάστηκε, απέτυχε και γι’ αυτό φεύγει!

Ο Τούρκος προπονητής σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να φέρει στον Παναθηναϊκό την αστερόσκονη που τον περιστοίχιζε στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του ώστε να αλλάξει την κατάσταση...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024