Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Burj al Babas: Η πόλη - φάντασμα της Τουρκίας με τα μίνι κάστρα που θυμίζουν Disney

Burj al Babas: Η πόλη – φάντασμα της Τουρκίας με τα μίνι κάστρα που θυμίζουν Disney

Oι βίλες είναι άδειες και το Burj Al Babas αποτελεί σύμβολο της οικονομικής δεινής κατάστασης του έθνους.

Κοντά στη μικρή πόλη Mudurnu στη βορειοδυτική περιοχή της Τουρκίας βρίσκεται το Burj Al Babas, μια πόλη-φάντασμα γεμάτη με κάστρα που μοιάζουν με αυτά της Disney.

Υπάρχουν περισσότερα από 500 άδεια σπίτια που όλα μοιάζουν πανομοιότυπα. Τα μπλε-γκρι καμπαναριά και τα γοτθικά φωτιστικά τους θυμίζουν τα κάστρα στα πάρκα της Disney, γράφουν οι New York Times.

Σήμερα οι βίλες είναι άδειες και το Burj Al Babas αποτελεί σύμβολο της οικονομικής δεινής κατάστασης του έθνους.

Το έργο που έμεινε στη μέση

Το έργο ξεκίνησε το 2014 όταν οι αδερφοί Yerdelen και ο Bulent Yilmaz, κατασκευαστές επιχειρηματίες από την Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, κατάρτισαν σχέδια για μια κοινότητα πολυτελείας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι New York Times.

Κατά τη δημιουργία του σχεδίου, το τρίο άντλησε έμπνευση από την πόλη τους, ανέφεραν οι New York Times. Τα κτίρια μιμούνται τον Πύργο του Γαλατά και τον Πύργο του Maiden της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τη βρετανική και αμερικανική αρχιτεκτονική, είπε η Mezher Yerdelen στους New York Times.

Επέλεξαν επίσης μια στρατηγική τοποθεσία. Το Mudurnu είναι μια ρωμαϊκή λουτρόπολη, σύμφωνα με το Conde Nasté Traveller. Έτσι, οι κοντινές ιαματικές πηγές της περιοχής θα γέμιζαν υδρομασάζ σε κάθε σπίτι και θα παρείχαν ζεστασιά για ενδοδαπέδια θέρμανση, ανέφερε η ίδια πηγή.

Το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε 700 κτίρια που η ομάδα ήλπιζε ότι θα προσέλκυαν ξένους αγοραστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τους New York Times, έκαναν διακοπές στην Τουρκία για το μεσογειακό της κλίμα.

Ανάλογα με την τοποθεσία, τα σπίτια πωλούνταν από 370.000 έως 500.000 δολάρια το καθένα – μια τιμή που εξυπηρετούσε μια πιο πλούσια πελατεία της Μέσης Ανατολής.

Η ομάδα σχεδίαζε επίσης ένα εμπορικό κέντρο στο κέντρο της ανάπτυξης μαζί με κήπους και λίμνες σε όλη την έκταση 250 στρεμμάτων.

Το έργο ήταν αρχικά επιτυχημένο. Από τις 732 προγραμματισμένες βίλες, περίπου 350 πωλήθηκαν σε πελάτες από το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Οι απογοητευμένοι ντόπιοι

Αλλά καθώς ξεκίνησε η κατασκευή σε μια κοιλάδα έξω από το Mudurnu, δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με το έργο.

Μερικοί ντόπιοι ήταν απογοητευμένοι που τα κάστρα απομακρύνθηκαν από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική οθωμανικού στιλ του Mudurnu. Άλλοι ανησύχησαν ότι η ανάπτυξη θα έβλαπτε τα κοντινά δάση.

Στη συνέχεια, οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν. Οι πιθανοί αγοραστές αποχώρησαν από τις συμφωνίες τους και άλλοι σταμάτησαν τις πληρωμές στα μελλοντικά εξοχικά τους σπίτια.

Αυτό, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο πληθωρισμό της Τουρκίας, την πολιτική αναταραχή και την οικονομική ύφεση οδήγησαν τους κατασκευαστές να κηρύξουν πτώχευση, θέτοντας το έργο σε αδιέξοδο το 2018.

Αυτό που απέμεινε ήταν 587 ολοκληρωμένα σπίτια και 27 εκατομμύρια δολάρια χρέος.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024