Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγορά τέχνης: Η κοινή ζωή δύο σταρ στο σφυρί

Αγορά τέχνης: Η κοινή ζωή δύο σταρ στο σφυρί

Περισσότερα από 300 προσωπικά αντικείμενα του διάσημου ζεύγους Πολ Νιούμαν - Τζόαν Γούντγουορντ θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Sotheby's

Το νυφικό που φόρεσε στον γάμο της με τον Πολ Νιούμαν η Τζόαν Γούντγουορντ στις 29 Ιανουαρίου 1958 και το σενάριο από την ταινία «Στους δύο τρίτος δεν χωρεί» με τις χειρόγραφες σημειώσεις του βραβευμένου με Οσκαρ ηθοποιού είναι εκ των πρωταγωνιστών μιας μεγάλης δημοπρασίας με περισσότερα από 300 προσωπικά αντικείμενα του διάσημου ζεύγους που θα προσελκύσει συλλέκτες από ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς αποτελούν μάρτυρες της ανθεκτικής σχέσης τους που διήρκησε για περισσότερο από μισό αιώνα.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αν και ακόμη ο οίκος Sotheby’s ο οποίος και προγραμματίζει τη δημοπρασία τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Κρίνοντας, ωστόσο, από τις προηγούμενες δημοπρασίες, οπότε και προσωπικά αντικείμενα του ηθοποιού είχαν βγει στο σφυρί, ο τζίρος θα πρέπει να είναι μεγάλος, αφού ένα ρολόι της προσωπικής του συλλογής άλλαξε χέρια το 2017 προς 17,8 εκατ. δολάρια και ένα άλλο το 2020 για 5,4 εκατ. δολάρια.

Τα περισσότερα από τα αντικείμενα προέρχονται από το σπίτι του ζευγαριού στο Κονέκτικατ. Κι ανάμεσά τους μπορεί να εντοπίσει κάποιος ενδιαφερόμενος  οικογενειακές φωτογραφίες, βραβεία, κοστούμια και αξεσουάρ από ταινίες όπως «To χρώμα του χρήματος», «H Εύα δίχως πέπλο» και «Oι δυο ληστές», τη βέρα της επίσης βραβευμένης με Οσκαρ Τζόαν Γούντγουορντ, χειρόγραφες επιστολές από τους προέδρους Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, αναμνηστικά από αγώνες αυτοκινήτων στους οποίους είχε διακριθεί ο Πολ Νιούμαν, χωρίς να λείψουν από τον κατάλογο έπιπλα και έργα τέχνης που είχε συλλέξει το ζευγάρι.

Μερικές από τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν, όπως για το νυφικό φόρεμα της Τζόαν Γούντγουορντ στα 1.200 δολάρια και για ένα κοστούμι του Πολ Νιούμαν που φορούσε σε αγώνες στον Καναδά το 1971 στα 25.000 δολάρια, θεωρούνται συντηρητικές. Αναμένεται ότι οι τιμές θα εκτιναχθούν, καθώς θα είναι αρκετοί εκείνοι που θα διαγκωνιστούν για να αποκτήσουν ένα κομμάτι ιστορίας.

Στο ερώτημα για ποιο λόγο πραγματοποιείται τώρα η εν λόγω δημοπρασία, η οικογένεια των δύο ηθοποιών, η οποία και θα εισπράξει τα κέρδη, έκρινε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για δύο λόγους. Πρώτον επειδή  κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων σε σκηνοθεσία του Ιθαν Χοκ υπό τον τίτλο «The Last Movie Stars», που βασίζεται σε συνεντεύξεις του ζευγαριού σε φίλους, συναδέλφους και μέλη της οικογένειας. Και δεύτερον επειδή τα απομνημονεύματα του Πολ Νιούμαν κυκλοφόρησαν πέρυσι, οπότε έχει ανανεωθεί το ενδιαφέρον του κοινού για τους δύο σπουδαίους ηθοποιούς. Ο Πολ Νιούμαν πέθανε το 2008 σε ηλικία 83 ετών. Η Τζόαν Γούντγουορντ είναι 93 ετών και έχει αποσυρθεί από το 2007 καθώς πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Χόκνεϊ και Ο’ Κιφ από τη συλλογή Αλεν

«Ατελείωτη» μοιάζει η συλλογή του αείμνηστου συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Αλεν. Μετά τη δημοπρασία σε δύο φάσεις 156 έργων που του ανήκαν και πωλήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στην τιμή ρεκόρ των 1,6 δισ. δολαρίων από τον οίκο Christie’s, τώρα ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί ακόμη επτά με συνολική εκτίμηση που ξεπερνά τα 40 εκατ. δολάρια. Ανάμεσα στα έργα που προγραμματίζεται να αλλάξουν χέρια τον Μάιο είναι τρεις πίνακες της Τζόρτζια Ο’ Κίφ με τα χαρακτηριστικά λουλούδια της (στη φωτογραφία η «Μαύρη Ιρις VI» του 1936) και τιμές εκτίμησης που κυμαίνονται μεταξύ 5 και 8 εκατ. δολαρίων. Επίσης τρεις ελαιογραφίες του σπουδαιότερου εν ζωή βρετανού ζωγράφου, Ντέιβιντ Χόκνεϊ, με κορυφαίο τον πίνακα «Η Πύλη» (2000), το οποίο ο Αλεν αγόρασε από τον οίκο Phillips το 2016 προς 7 εκατ. δολάρια και η αξία του, σύμφωνα με τον κατάλογο της επερχόμενης δημοπρασίας, παραμένει σταθερή. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως για τους δύο συγκεκριμένους καλλιτέχνες παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την ασιατική αγορά. Το έβδομο έργο που συμπληρώνει τη συγκεκριμένη πώληση είναι μια ακουαρέλα του 1929 δια χειρός του Εντουαρντ Χόπερ, η οποία και εκτιμάται μεταξύ 600.000 και 800.000 δολαρίων.

Δεκαοκτώ σπουδαίοι έλληνες εικαστικοί

Τριάντα έργα 18 σπουδαίων ελλήνων εικαστικών δημοπρατούνται τη Δευτέρα για τη στήριξη του έργου της ένωσης «Μαζί για το παιδί». Τα έργα που φέρουν υπογραφές ζωγράφων όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Δημήτρης Μυταράς, ο Αλέξης Ακριθάκης (φωτογραφία), o Σωτήρης Σόρογκας, ο Αλέκος Λεβίδης, ο Μιχάλης Μακρουλάκης, μεταξύ άλλων προέρχονται από τη συλλογή του ομίλου Ηρακλής, η οποία αριθμεί περισσότερα από 1.400 έργα. Τα περισσότερα εξ αυτών δημιουργήθηκαν για τα ετήσια ημερολόγια της εταιρείας από το 1959 μέχρι το 2009. Τα έργα που δημοπρατούνται τη Δευτέρα στις 19.00 εκτίθενται σήμερα και αύριο από τις 12.00 έως τις 19.00 στην οδό Γκούρα 5, όπου και θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024