Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς ο ζωγράφος Υβ Κλάιν φωτογραφήθηκε να βουτάει στο κενό;

Πώς ο ζωγράφος Υβ Κλάιν φωτογραφήθηκε να βουτάει στο κενό;

Πώς κατάφερε ο Γάλλος καλλιτέχνης να κάνει αυτό το γιγαντιαίο άλμα; Οι συνεργοί του ορκίστηκαν τη μυστικότητα, και το μυστήριο παρέμεινε για 50 χρόνια.

Ο μύθος έχει να κάνει με το ότι ο καλλιτέχνης Υβ Κλάιν (Yves Klein) έκανε πρόβα το διάσημο άλμα του από ένα παράθυρο του δεύτερου ορόφου στο πεζοδρόμιο ενός προαστίου του Παρισιού μερικές φορές πριν φωτογραφηθεί.

Το πραγματικό «άλμα στο κενό» συνέβη τον Οκτώβριο του 1960 και αποτυπώθηκε από τους αγαπημένους «φωτογράφους κασκαντέρ» του καλλιτέχνη, Harry Shunk και János Kender. Το δίδυμο των φωτογράφων ορκίστηκε σε μυστικότητα από τον καλλιτέχνη, σε μια «ομερτά πρωτοπορίας» η οποία κράτησε χρόνια.

Δείτε το βίντεο

Ώστε έτσι, έ;

Το μυστήριο του άλματος, σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία, δεν αποκαλύφθηκε ποτέ μέχρι μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε 50 χρόνια αργότερα: Οι φωτογράφοι είχαν «πειράξει» μια σειρά εικόνων στο σκοτεινό δωμάτιο και είχαν δημιουργήσει μία τελική μέσω πολλών άλλων καρέ. Ένα από έναν άδειο δρόμο, με ποδήλατο, και το άλλο από τον Κλάιν να πηδάει σε ένα τεντωμένο μουσαμά που κρατιέται από φίλους.

Πολλοί από τους πρώτους θεατές της φωτογραφίας του Κλάιν ήταν σχεδόν έτοιμοι να δεχτούν το τέχνασμα του. Τη δημοσίευσε σε μια και μοναδική έκδοση τετρασέλιδης εφημερίδας, η οποία είχε αφεθεί σε περίπτερα, κάτι σαν πρώιμο free press.

Η επικεφαλίδα έγραφε: «Ένας άνθρωπος στο διάστημα!» προβλέποντας την τροχιά του Γιούρι Γκαγκάριν του επόμενου έτους. «Σήμερα ο ζωγράφος πρέπει, στην πραγματικότητα, να πάει στο διάστημα για να ζωγραφίσει» έγραψε ο Κλάιν «αλλά πρέπει να είναι ικανός για αιώρηση πρώτα από όλα».

Δείτε το βίντεο

Το μπλε και το χάος

Η φωτογραφία του Κλάιν περιλαμβάνεται σε μια νέα ομαδική έκθεση αφιερωμένη στον φιλόσοφο της επιστήμης Γκαστόν Μπασλάρ.

Ο Κλάιν και ο Μπασλάρ, που και οι δύο πέθαναν το 1962, μοιράστηκαν διάφορες ανησυχίες –τη γοητεία των κενών μεταξύ των αντικειμένων – μεταξύ του παραθύρου και του πεζοδρομίου αλλά και την αγάπη στο μπλε χρώμα.

Ο Κλάιν δημιούργησε τη δική του χρωματική απόχρωση (Yves Klein Blue), ισχυριζόμενος ότι αντιπροσώπευε ένα είδος κοσμικής ενέργειας, μια επίκληση της δημιουργίας.

Ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη ήταν λάτρης της αναφοράς του Μπασλάρ για το θέμα: «Πρώτα δεν υπάρχει τίποτα, μετά υπάρχει ένα βαθύ τίποτα και μετά υπάρχει ένα βαθύ μπλε».

Δείτε το βίντεο με το μπλε του Υβ Κλάιν

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024