Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια έκθεση αναμνηστικών του Ντέιβιντ Μπόουι με 80.000 items, που όλοι θέλουμε να δούμε

Μια έκθεση αναμνηστικών του Ντέιβιντ Μπόουι με 80.000 items, που όλοι θέλουμε να δούμε

Όλη η ζωή του «εξωγήινου πλάσματος» που άλλαξε την μουσική για πάντα, στο μουσείο V&A του Λονδίνου. Πάνω από 80.000 προσωπικά αντικείμενα του σταρ, από χειρόγραφους στίχους μέχρι κοστούμια για να θαυμάσουν «οι Μπόουι του αύριο».

Η κληρονομιά του Ντέιβιντ Μπόουι θα είναι διαθέσιμη στο κοινό μετά τη δωρεά του εκτεταμένου αρχείου του πρωτοπόρου της μουσικής στο μουσείο Victoria & Albert.

Η τεράστια και άγνωστη μνήμη περισσότερων από 80.000 αντικειμένων – συμπεριλαμβανομένων χειρόγραφων στίχων, οργάνων, κοστουμιών, σκηνικών, γραμμάτων και εξώφυλλων – που έχει διαρκέσει πάνω από έξι δεκαετίες θα πραγματοποιηθεί σε ένα ειδικό κέντρο που δημιουργήθηκε στο ανατολικό Λονδίνο.

Εγκαινιάζοντας το 2025, το Κέντρο David Bowie για τη Μελέτη των Παραστατικών Τεχνών θα συνοδεύεται με την έκδοση ενός «νέου βιβλίου-πηγή για τους Μπόουι του αύριο», δήλωσε ο Tristram Hunt, διευθυντής του V&A.

«Ο Ντέιβιντ Μπόουι ήταν ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς και ερμηνευτές όλων των εποχών», πρόσθεσε. «Το V&A είναι ενθουσιασμένο που γίνεται θεματοφύλακας του απίστευτου αρχείου του και που μπορεί να το ανοίξει για το κοινό.

»Οι ριζικές καινοτομίες του Μπόουι στη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μόδα και το στυλ – από το Βερολίνο στο Τόκιο και το Λονδίνο – συνεχίζουν να επηρεάζουν τον σχεδιασμό και την κουλτούρα και να εμπνέουν δημιουργούς από την Janelle Monáe μέχρι την Lady Gaga και την Tilda Swinton και τον Raf Simons» συνέχισε.

Δείτε το βίντεο

Photo: Wikimedia Commons

Αντικείμενα που έρχονται στο φως για πρώτη φορά

Ανάμεσα στα αντικείμενα του αρχείου είναι οικεία σημειωματάρια και ανεκπλήρωτα έργα από κάθε εποχή της ζωής και της σταδιοδρομίας του Μπόουι, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν προβληθεί δημοσίως.

Υπάρχουν χειρόγραφοι στίχοι για τραγούδια όπως Fame, Heroes και Ashes to Ashes. Τα σκηνικά κοστούμια περιλαμβάνουν τα Ziggy Stardust outfits, φανταχτερές δημιουργίες για την περιοδεία του Aladdin Sane το 1973 και το union jack coat σχεδιασμένο από τους Μπόουι και Alexander McQueen για το εξώφυλλο του άλμπουμ Earthling του 1997.

Το αρχείο περιλαμβάνει επίσης ένα κολάζ με φωτογραφίες από ταινίες του The Man Who Fell to Earth, σε σκηνοθεσία Νίκολας Ρεγκ, και δεκάδες χιλιάδες εκτυπώσεις, αρνητικά, διαφάνειες μεγάλου μεγέθους, διαφάνειες και φύλλα κοντάκτ που τραβήχτηκαν από κορυφαίους φωτογράφους όπως ο Τέρι Ο’Νηλ και ο Χέλμουτ Νιούτον.

Ο Ντέιβιντ από τον Χέλμουτ Νιούτον / Photo: Flickr

Photo: Wikimedia Commons

Από το ταπεινό ξεκίνημα

Τα όργανα περιλαμβάνουν το συνθεσάιζερ του Μπράιαν Ίνο από τους δίσκους του Μπόουι, Low και Heroes και ένα στιλόφωνο που ήταν ένα δώρο από τον Μαρκ Μπόλαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και χρησιμοποιήθηκε στην ηχογράφηση του Bowie Space Oddity.

Από ταπεινό ξεκίνημα στο νότιο Λονδίνο, ο Μπόουι – το πραγματικό του όνομα ήταν Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς – έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς και ερμηνευτές του 20ού αιώνα. Εκτιμάται ότι έχει πωλήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Το 2013 το V&A πραγματοποίησε μια έκθεση αντικειμένων από το αρχείο του Μπόουι, η οποία έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς εκθέσεις του θεσμού όλων των εποχών. Την είδαν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο όταν έκανε περιοδεία.

Ο Μπόουι πέθανε από καρκίνο του ήπατος στη Νέα Υόρκη το 2016, δύο ημέρες μετά τα 69α γενέθλιά του και την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ του Blackstar, στο τεράστιο σοκ των οπαδών που δεν γνώριζαν για την ασθένειά του.

Η Kate Bailey, ανώτερη επιμελήτρια της V&A, δήλωσε: «Είχαμε πρωτοφανή πρόσβαση στο αρχείο του Μπόουι για την έκθεση του 2013, αλλά αυτό ήταν μόνο το μηδέν».

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Η ματιά του στα πάντα

Το αρχειακό υλικό έδειχνε «την ματιά του Μπόουι στα πάντα – σκιαγραφώντας ιδέες κοστουμιών και εξώφυλλα άλμπουμ, σημειώσεις τραγουδιού, λεπτομέρειες των συνεργασιών. Δίνει διορατικότητα στη φαντασία του και πώς είδε τις ιδέες του μέσα» συνεχίζει.

Ο Μπόουι δεν είχε δημιουργήσει ποτέ αυτοβιογραφία, αλλά το αρχείο «αντικατοπτρίζει τη ζωή και τη δημιουργικότητά του». Ήταν ένα «αεράτο μυαλό» είπε.

Το κέντρο θα δημιουργηθεί στην Ανατολική Αποθήκη της V&A η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή στο Στράτφορντ. Θα στεγάσει τα αρχεία σημαντικών προσώπων και οργανισμών, όπως η Βίβιαν Λι, το Βασιλικό Δικαστήριο, το θέατρο και το φεστιβάλ Γκλάστονμπερι.

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Καλλιτεχνική ιδιοφυία

Το κέντρο του Μπόουι χρηματοδοτήθηκε από το κτήμα του καλλιτέχνη και μια δωρεά 10 εκατομμυρίων λιρών από το Οικογενειακό Ίδρυμα Blavatnik και το Μουσικό Συγκρότημα Warner.

Ένας εκπρόσωπος για την περιουσία του Μπόουι δήλωσε: «Με το έργο της ζωής του Ντέιβιντ να γίνεται μέρος των εθνικών συλλογών του Ηνωμένου Βασιλείου, παίρνει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα σε πολλές άλλες πολιτιστικές φιγούρες και καλλιτεχνικές ιδιοφυίες… Είμαστε τόσο ευχαριστημένοι που συνεργαζόμαστε στενά με το V&A για να συνεχίσουμε να τιμούμε τη διαρκή πολιτιστική επιρροή του Ντέιβιντ».

Η Τίλντα Σουίντον, η ηθοποιός και φίλη του σταρ, δήλωσε: «Ο Μπόουι είναι ένα θεαματικό παράδειγμα ενός καλλιτέχνη που όχι μόνο έκανε μοναδικό και εκπληκτικό έργο, αλλά έχει επιρροή και έμπνευση πολύ πέρα από αυτό το έργο.

»Για την απόκτηση του αρχείου του για τις επόμενες γενιές, το V&A θα μπορεί τώρα να προσφέρει πρόσβαση στην ιστορία του Ντέιβιντ Μπόουι, όχι μόνο σε εν ενεργεία καλλιτέχνες από όλους τους τομείς, αλλά και σε όλους εμάς, και στο εγγύς μέλλον».

Από την παλιότερη έκθεση του V&A για τον Ντέιβιντ Μπόουι

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024