Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ραφαέλ Βινιόλι: Πέθανε ο διάσημος ουρουγουανός αρχιτέκτονας με τα εμβληματικά έργα

Ραφαέλ Βινιόλι: Πέθανε ο διάσημος ουρουγουανός αρχιτέκτονας με τα εμβληματικά έργα

Ο Ραφαέλ Βινιόλι άφησε τη σφραγίδα του σε περισσότερα από 600 έργα ανά τον κόσμο: μεταξύ αυτών ξενοδοχεία, συναυλιακοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και η περίφημη στρογγυλή γέφυρα στη λιμνοθάλασσα Γκαρσόν της Ουρουγουάης.

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο διάσημος ουρουγουανός αρχιτέκτονας Ραφαέλ Βινιόλι (φωτογραφία, επάνω, από vinoly.com), ο οποίος σχεδίασε εμβληματικούς ουρανοξύστες – όπως εκείνον στην οδό Φέντσερτς του Λονδίνου, ευρύτερα γνωστό ως «Walkie-Talkie» λόγω του σχήματός του.

Πάνω από 600 έργα ανά τον κόσμο

«Εκ μέρους της οικογένειάς μου, των συναδέλφων και πολλών συνεργατών μας σε όλον τον κόσμο, ανακοινώνω μετά λύπης μου ότι ο πατέρας μου πέθανε αιφνιδίως την Πέμπτη 2 Μαρτίου, σε ηλικία 78 ετών», αναφέρει το μήνυμα που ανάρτησε χθες Παρασκευή ο γιος του Ρομάν στην ιστοσελίδα της εταιρίας που ίδρυσε ο Βινιόλι και εδρεύει στη Νέα Υόρκη.


Ο ουρανοξύστης «Walkie-Talkie» στο Λονδίνο (μπροστά δεξιά, στη φωτογραφία του Reuters/Neil Hall)

Ο αρχιτέκτονας, που είχε γεννηθεί στο Μοντεβιδέο το 1944, άφησε τη σφραγίδα του σε περισσότερα από 600 έργα ανά τον κόσμο: μεταξύ αυτών ξενοδοχεία, συναυλιακοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και η περίφημη στρογγυλή γέφυρα στη λιμνοθάλασσα Γκαρσόν της Ουρουγουάης (φωτογραφία, κάτω, από vinoly.com).

Το προπονητικό κέντρο της Μάντσεστερ Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι, για την οποία σχεδίασε το προπονητικό της κέντρο «City Football Academy», εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος αρχιτέκτονα.

Ορισμένες από τις δημιουργίες του Βινιόλι είχαν προκαλέσει αντιδράσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο ουρανοξύστης 85 ορόφων με θέα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, ένα συγκρότημα κατοικιών του οποίου οι εκατομμυριούχοι ένοικοι κατέθεσαν μηνύσεις για ηχορύπανση και κραδασμούς.

Στο Λονδίνο, ο ουρανοξύστης «Walkie-Talkie» απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων το 2013, επειδή η αντανάκλαση των ηλιακών ακτίνων στην κοίλη γυάλινη πρόσοψή του είχε προκαλέσει φθορές σε μια σταθμευμένη Jaguar.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024