Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Τενεσί γίνεται η πρώτη πολιτεία που ψηφίζει την απαγόρευση των δημόσιων drag shows

Το Τενεσί γίνεται η πρώτη πολιτεία που ψηφίζει την απαγόρευση των δημόσιων drag shows

Ο κυβερνήτης του Τενεσί, Μπιλ Λι, υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγορεύει τα drag shows σε δημόσιους χώρους, ένα μέτρο που πιθανότατα θα εξαναγκάσει τα drag shows στο Τενεσί να παύσουν -ένα μέτρο που θυμίζει σκοτεινές εποχές.

Ο Λι έδωσε την υπογραφή του λίγες ώρες αφότου το μέτρο πέρασε από τη Γερουσία το απόγευμα της Πέμπτης, 2 Μαρτίου του 2023. Στην ίδια συνεδρίαση, υπέγραψε την απαγόρευση της υγειονομικής περίθαλψης για την επιβεβαίωση του φύλου για τους νέους στην πολιτεία.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς πρόσφατα εμφανίστηκε στο Reddit μια φωτογραφία του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη με drag εμφάνιση στην επετηρίδα.

Photo: Twitter

Ο Λι λέει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να φοράει κανείς φόρεμα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα γυμνασίου και στο να φοράνε οι τραβεστί βασίλισσες φόρεμα στη σκηνή.

Η Hella Skeleton, μια drag performer στο Τενεσί, λέει ότι η γραμμή της διαφοράς ανάμεσα σε αυτά τα δύο δεν είναι ξεκάθαρη.

«Το να λέει ο Μπιλ Λι, “ξέρετε, αυτό ήταν ανάλαφρο όταν το έκανα», είναι απολύτως παράλογο, όταν πολλά drag είναι εξαιρετικά ανάλαφρα» λέει η Skeleton. «Προφανώς όταν οι στρέιτ άνδρες ντύνονται drag με άσχημα ρούχα, αυτό είναι εντάξει. Αλλά όταν το κάνουν γκέι και queer και τρανς άνθρωποι, αυτό δεν είναι εντάξει».

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτειακός αντιπρόσωπος, Τζακ Τζόνσον, συνυπογράφει το νομοσχέδιο. Λέει: «Προστατεύουμε τα παιδιά και τις οικογένειες και τους γονείς που θέλουν να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε δημόσιους χώρους. Δεν επιτιθέμεθα σε κανέναν και δεν στοχοποιούμε κανέναν».

Η ευρεία γλώσσα ανησυχεί τους υποστηρικτές

Η γλώσσα του νομοσχεδίου έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία στην ευρύτερη κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Οι ερμηνευτές drag ορίζονται ως «αρσενικοί ή θηλυκοί μιμητές». Ο Henry Seaton της ACLU (Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες) του Τενεσί λέει ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τους queer κατοίκους του Τενεσί σε όλους τους τομείς, όχι μόνο τους drag performers.

«Είναι, τελικά, αυτός ο λεπτός και σκοτεινός τρόπος για να ποινικοποιηθεί περαιτέρω το να είσαι τρανς», λέει ο Seaton.

Η απαγόρευση θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στα φεστιβάλ υπερηφάνειας. Τα υπαίθρια τραβεστί σόου είναι ένα βασικό στοιχείο στη ζεστή ατμόσφαιρα του καλοκαιριού στο Τενεσί. Ενώ οι νέοι νόμοι τίθενται συνήθως σε ισχύ την 1η Ιουλίου, το νομοσχέδιο τροποποιήθηκε αθόρυβα τον Ιανουάριο για να τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου – πριν από τον μήνα Pride, τον Ιούνιο.

Η φοιτήτρια Κάντις Μίλερ του Tennessee Tech λέει ότι η γενιά των queer ανθρώπων του οφείλει πολλά στις drag queens και ότι δεν είναι τυχαίο που απειλούνται τώρα.

«Ιστορικά, το drag ήταν τόσο αναπόσπαστο μέρος της queer κουλτούρας» λέει η Μίλερ. «Οι trans drag performers ήταν κάτι σαν πρωτοπόροι ώστε εμείς να αποκτήσουμε κάθε είδους queer δικαιώματα».

Δείτε το βίντεο

Νομικές προκλήσεις μπροστά μας

Ο νόμος αποκαλεί τα drag shows «επιβλαβή για τους ανηλίκους», αλλά η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών της πολιτείας λέει ότι ο νομικός ορισμός για το «επιβλαβές για τους ανηλίκους» είναι πολύ στενός στο Τενεσί και καλύπτει μόνο ακραίο σεξουαλικό ή βίαιο περιεχόμενο.

«Ο νόμος απαγορεύει τις άσεμνες παραστάσεις και οι παραστάσεις drag δεν είναι εγγενώς άσεμνες», λέει η νομική διευθύντρια της ACLU του Τενεσί, Στέλλα Γιάρμπροου. Ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένος ο νόμος, λέει, δεν θα πρέπει να καθιστά παράνομες τις παραστάσεις drag στην πολιτεία.

«Ωστόσο, ανησυχούμε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν εύκολα να κάνουν κατάχρηση αυτού του νόμου για να λογοκρίνουν τους ανθρώπους με βάση τις δικές τους υποκειμενικές απόψεις για το τι θεωρούν κατάλληλο».

Η Στέλλα Γιάρμπροου λέει ότι η ACLU θα αμφισβητήσει τον νόμο αν χρησιμοποιηθεί για να τιμωρήσει έναν καλλιτέχνη drag ή να κλείσει μια φιλική προς την κοινότητα εκδήλωση LGBTQ.

Επιπτώσεις στις τοπικές επιχειρήσεις και όχι μόνο

Το μέτρο αναφέρεται στις παραστάσεις drag ως «καμπαρέ ενηλίκων» που «απευθύνονται σε μια λάγνα φύση». Ο ιδιοκτήτης επιχείρησης του Νάσβιλ, Ντέιβιντ Τέιλορ, κατέθεσε ενώπιον του πολιτειακού νομοθετικού σώματος ότι τα drag shows στο κλαμπ του δεν είναι σεξουαλικά:

«Το γνωρίζουμε αυτό επειδή έχουμε άδεια και δεσμευόμαστε από τους νόμους περί χρήσης αλκοόλ του Τενεσί. Στα περισσότερα από 20 χρόνια λειτουργίας μας, δεν έχουμε λάβει κλήση για κανέναν από τους drag performers μας».

Ο Τέιλορ λέει ότι η απαγόρευση του drag θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία του Νάσβιλ. Τα drag brunches στα μπαρ της πόλης γεμίζουν με bachelorette parties, και ο διαβόητος στόλος οχημάτων για πάρτι της Music City περιλαμβάνει ένα λεωφορείο ειδικά για drag queen.

«Μόνο οι επιχειρήσεις μου έχουν συνεισφέρει περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια στην πολιτεία με τη μορφή φόρων επί των πωλήσεων και των αλκοολούχων ποτών από τότε που ανοίξαμε» λέει ο Τέιλορ.

Αυτή η νομοθετική σύνοδος είναι η τρίτη συνεχόμενη στη σειρά που η πολιτειακή Βουλή υποβαθμίζει τα δικαιώματα των διαφυλικών πολιτών του Τενεσί. Αυτό κάνει πολλά τρανς άτομα και οικογένειες τρανς παιδιών να αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να παραμείνουν στην πολιτεία.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μεγάλωσαν εδώ και εδώ είναι οι ρίζες τους. Και είναι πραγματικά βάναυσο να έρχεσαι αντιμέτωπος με αυτό το είδος της επιλογής, ξέρεις, μπορείς είτε να μείνεις εδώ και να υποφέρεις είτε να αφήσεις αυτό το σπίτι που δημιούργησες και όλα όσα έχεις επενδύσει εδώ» λέει η drag performer, Hella Skeleton. «Οπότε, ναι, είναι μια πραγματικά δύσκολη επιλογή».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024